27 / 11 / 2024

Depreme dayanıklı binalar denetlenmiyor!

Depreme dayanıklı binalar denetlenmiyor!

Jeofizik Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Melih Baki, Doğu Akdeniz Bölgesi'nin birinci dereceden deprem bölgesinde yer aldığını söyledi. Baki, depreme dayanıklı yapıların denetiminin yapılmadığını belirtti.




Jeofizik Mühendisleri Odası  Adana  Şube Başkanı Melih Baki, Afrika Levhası'nın eskiden yılda 2,5-3 santim hız ile gelirken şuanda 6 santim hızla yaklaştığını belirterek, bu nedenle Doğu Akdeniz Bölgesi'nin birinci dereceden deprem bölgesi olduğunu söyledi.


Baki, yaptığı açıklamada, Çanakkale’nin Ayvacık ilçesinde 6 Şubat'tan itibaren Richter ölçeğine göre en büyüğü 5.3 olan 500'ün üzerinde deprem meydana geldiğini, zemini gevşeyen alüvyondan dolayı Adana’nın da büyük risk altında olduğu söyledi. Baki, "Akdeniz Bölgesi 3 kıtanın çarpışma noktası. Bunlar Afrika Levhası, Arap Levhası, Anadolu Levhası’nın çarpışma merkezindeyiz. Adana’da sismik aktivitenin sayısal olarak en fazla yoğunlukta olduğu dönemi geçiriyoruz. Nedeni nedir diye sorulduğunda Afrika Levhası eskiden yılda 2,5-3 santim hızla bize gelirken şuanda 6 santim hızla bize geliyor" dedi.


"1998 depremi ile Adana tarihe geçti"

Adana’da 1998 yılında meydana gelen depremin 51 kilometre uzaklıkta 22 kilometre derinde bir fayın kırılmasından gerçekleştiğini ve 6.2 şiddetinde olduğunu hatırlatan Baki, "6.2 büyüklüğündeki bir depremin yarattığı zarar itibariyle Adana, dünya tarihinde en büyük hasar yaratan deprem olarak tarihe geçmiştir. Bu kadar hasar yaratmasının nedeni ise depreme dayanaklı yapı tasarımının tam yapılmamış olmasıydı" diye konuştu.


"Binalar denetlenmiyor"

Depreme dayanıklı yapıların denetiminin yapılmadığını ifade eden Baki, "Depreme dayanıklı yapı tasarımının hükümetin ve bakanlığın çıkarmış olduğu kanun ile denetimli bir şekilde uygulanması ve hayata geçirilmesi gerekmektedir. Çoğu belediyelerde bu raporların denetlenmediğini belediyelerde ilgili birimlerde bu denetimin yapılmadığını görürsünüz" ifadelerini kullandı.


"Bodrumlar risk altında"

Kent merkezinde 11 yıl önce Çatalan Barajı İçme Suyu Projesi'nin hizmete girmesiyle, uzun yıllar kentin içme suyu ihtiyacını karşılayan 243 sondaj kuyusunun kapatıldığını anımsatan Melih Baki, zaman içinde 7-10 metre olan yeraltı su seviyesinin günümüzde 2.5-3 metreye kadar çıktığına dikkat çekti. 


Özellikle Adana'daki bazı binaların ve otellerin risk altında olduğunu vurgulayan Baki, "Bazı binaların bodrum katları tamamen su dolmuş vaziyette. Vatandaş bu noktada doğru bilgilendirilmiyor. Adana Valiliği ve Adana Büyükşehir Belediyesinin bilimsel araştırma ekibi oluşturup bu binaların envanterinin çıkarılması lazım. Bir depremde durumları ne olacak ona göre önlem alınması gerekiyor" şeklinde konuştu.


"Paniğe gerek yok"

Adana’nın Kozan ilçesinde 10 Şubat Cuma akşamı meydana gelen 3.9 büyüklüğündeki depreminde risk teşkil etmediğini kaydeden Baki, "Kozan’da 3.9 ve 3.2 büyüklüğünde 2 deprem oldu. Biz oraya gittiğimizde çalışmalarımız sonucu daha büyük deprem yaratmayacağını ortaya koyduk. Bu telaşa ve paniğe kapılmanın gereği yok" dedi.



İlk Ses


Geri Dön