05 / 05 / 2024

Depremi önceden tespit edip uyaran sistem tanıtıldı! 25 saniye önceden haber veriyor

Depremi önceden tespit edip uyaran sistem tanıtıldı! 25 saniye önceden haber veriyor

Yüksek teknoloji ile depremi yerinde tespit eden, deprem öncesinde bölgeye uyarı gönderen ve otonom tedbir alan entegre bir sistem EDIS; Apti, Sentez, Hubbox ve Seismic AI gibi alanında uzman 4 firmanın bilgi birikimlerini ve tecrübelerini birleştirerek oluşturuldu.



Sistemin çalışma yöntemine ilişkin Erişen, şunları kaydetti:

"EDIS deprem erken uyarı sistemi sayesinde, insanlar bulundukları binalardan ayrılırken EDIS'in yapay zekâsı binayı depreme hazır hale getirecek sinyali iletiyor. Bina içerisinde gerekli bağlantılar da yapılarak alınan sinyal ile binalar ikincil afetleri önlemek için asansörü en yakın katta sabitleyip, yangın ve patlama risklerine karşı elektrikle çalışan cihazları ve doğal gazı kapatabilecek. Bina çıkışlarında bulunan kapılar ve bariyerleri, elektronik geçişleri açık hale getirerek tahliye işlemlerini kolaylaştıracak."

"BİR SİMİT FİYATINA BİR DAİRE 1 AY BOYUNCA ANLIK DEPREM SİNYALİ HİZMETİ ALABİLECEK"

Tanıtım toplantısı öncesinde AA muhabirine açıklamada bulunan Erişen, EDIS'in sadece depremi değil, diğer doğal afetleri de önceden bildirmesi için çalışmaların devam ettiğini söyledi.

EDIS'in geleneksek erken uyarı sistemlerinden en önemli farkının daha hızlı ve önce bildirmek olduğunu vurgulayan Erişen, "Şuan, depremin şiddeti daha sizin olduğunuz noktaya ulaşmadan saniyelerle bazen dakikalarda önceden deprem sinyali alabilecek durumdayız artık." dedi.


Geri Dön