28 / 06 / 2024

Depremin ekonomik maliyeti 2 Milyar Doları geçecek

Depremin ekonomik maliyeti 2 Milyar Doları geçecek

10 ili sallayan ve büyük acılara enden olan depremlerin Türkiye’ye olası maliyeti hakkında tahminler arasında bir yenisi eklendi.



Afet modelleme firması Karen Clark & Company (KCC), bugün Türkiye’yi derinden yaralayan depremlerin olası masrafı hakkında raporuyla gündeme geldi. KCC’ye göre 7,8 ve 7,5 büyüklüğündeki zelzelelerden kaynaklanan toplam mülk kayıpları, 20 milyar dolara çıkacak. Ayrıca afet yüzünden 2,4 milyar dolarlık sigortalanabilir zarar beklediğini aktardı.

Bu tahmin, Fitch Ratings’in öngörüsüyle uyuştu.

Fitch, sigortalanabilir zararları tahmin etmek kolay olmasada Türkiye için 2 milyar doları aşmasının muhtemel göründüğünü söylemişti.

KCC de Türkiye’deki zelzelelerin sigortacılara 2,4 milyar dolara mal olacağını tahmin etti. şirket, sigortalı kayıp rakamının, afetin 12 senelik savaşın sebep olduğu insani krizi tırmandırdığını Suriye’yi içermediği söylendi.

Modelleme firması, felaketin 1939 Erzincan depreminden günümüze Türkiye’de meydana gelen en büyük olay olduğunu da vurgu yaptı.

KCC’nin yanında bugün JPMorgan’dan da açıklama geldi. Önde gelen bankacılık firması, Türkiye’deki fiziksel yapıların yıkımından kaynaklanan  doğrudan maliyetlerin, büyüyen yerel hasılanın yüzde 2,5’i veya 25 milyar dolar olabileceğini bildirdi.

Depremin ekonomik maliyeti 2 Milyar Doları geçecek

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), “Şubat 2023 Bölgesel Ekonomik Beklentiler” raporunu yayımladı.

Bahsi geçen raporda Kahramanmaraş merkezli depremin Türkiye’nin 2023’teki genel ekonomik icraat üstündeki etkisinin gayri safi yurt içi hasılayı (GSYİH) yüzde 1 aşağıya indirebeileceğini söyledi.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön