30 / 04 / 2024

Depremin tsunami ön raporu geldi: İlk dalga 25'inci, en yüksek dalga 65. dakikada görüldü!

Depremin tsunami ön raporu geldi: İlk dalga 25'inci, en yüksek dalga 65. dakikada görüldü!

Kahramanmaraş merkezli depremin tsunami ön raporu geldi. Ön rapora göre, Maraş merkezli 10 ilde yıkıma yol açan 2 deprem küçük genlikli tsunamiye sebep oldu. İşte ayrıntılar...



Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) öncülüğünde hazırlanan tsunami raporuna göre, 6 Şubat tarihinde yaşanan Kahramanmaraş merkezli 7,7 büyüklüğündeki ilk deprem, Gazimağusa'da 17, Arsuz ve Erdemli'de 14, Girne'de ise 10 santimetre yükseklikte küçük genlikli tsunamiye sebep oldu. 

ODTÜ öncülüğünde, Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü, Atina Akademisi ve Güney Kaliforniya Üniversitesi destekleriyle hazırlanan “İskenderun Körfezi Kıyı Yapıları Ve Doğu Akdeniz’deki Tsunami Değerlendirmeleri” ön raporunun sonuçları resmen geldi. 

Raporda, merkez üssü deniz kıyısından yaklaşık 90 kilometre içeride olmasına ve fayın doğrultu atılımlı karakteristik göstermesine karşın, 7,7 büyüklüğündeki depremin, Hatay’ın Arsuz ve Mersin’in Erdemli ilçeleri ile KKTC’nin Gazimağusa ve Girne kentlerinin sahillerinde küçük genlikli tsunami oluşturduğu ifade edildi. 

Depremin tsunami ön raporu geldi: İlk dalga 25 inci, en yüksek dalga 65. dakikada görüldü!

Açıklanan rapora göre; Hatay’ın Arsuz ilçesi sahiline ilk dalganın 25’inci dakikada, en yüksek dalganın da 14 santimetre ile 33’üncü dakikada ulaştığına dikkat çekildi. 

Gazimağusa istasyonunda 17 santimetrelik en yüksek dalga 65’inci dakikada, Erdemli istasyonunda 14 santimetrelik en yüksek dalga 48’inci dakikada, Girne istasyonunda ise 10 santimetrelik en yüksek dalga yine 48’inci dakikada kaydedildi. 

İşte ayrıntılar...


Geri Dön