21 / 05 / 2024

Depremin tsunami ön raporu geldi: İlk dalga 25'inci, en yüksek dalga 65. dakikada görüldü!

Depremin tsunami ön raporu geldi: İlk dalga 25'inci, en yüksek dalga 65. dakikada görüldü!

Kahramanmaraş merkezli depremin tsunami ön raporu geldi. Ön rapora göre, Maraş merkezli 10 ilde yıkıma yol açan 2 deprem küçük genlikli tsunamiye sebep oldu. İşte ayrıntılar...



ODTÜ öncülüğünde hazırlanan raporda, "6 Şubat 2023 depremi sebebiyle Doğu Akdeniz’de oluşan küçük ölçekli tsunami olayının bilimsel olarak araştırılması ve oluşma mekanizmasının saptanması, bölgede gelecekte oluşabilecek olası tsunami olaylarının oluşma mekanizmalarını önceden anlamak ve hazırlıklı olmak için önemlidir" ifadelerine yer verildi ve bu olayın hem karada merkez üssü olan doğrultu atımlı fay kırılması sonrasında meydana gelen tsunami nedeniyle araştırılması gereken hem de bölgedeki erken uyarı sisteminin verimli çalışmasının test edilmesine imkan sunan bir olay olduğu vurgulandı. 

Sözcü Gazetesi'nde yer alan habere göre; aporu hazırlayan ekibin başkanlığını yapan UNESCO Kuzey Doğu Atlantik ve Akdeniz Tsunami Uyarı Sistemi önceki dönem başkanı, ODTÜ Deprem Mühendisliği Araştırma Merkezi Üyesi ve Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Kıyı ve Deniz Mühendisliği Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Cevdet Yalçıner, konu ile ilgili son dakika açıklamalarında bulunarak bulguları değerlendirdi. 

Depremin tsunami ön raporu geldi: İlk dalga 25 inci, en yüksek dalga 65. dakikada görüldü!

Raporda gösterilen noktaların, kıyıda su yüzeyini ölçen ve mareograf adı verilen cihazların olduğu alanlar olduğuna dikkat çeken Yalçıner, deprem sonrası denizde bir hareketlenme varsa bu cihazların hareketlenmeyi yakalayabildiğine dikkat çekti. 

Açıklamasında "İlk çıkardığımız bilgi ‘Dalga ne zaman gelmiştir?’ Bunun vardığı yere ve süresine göre oluştuğu noktayı bulmamız önemli" ifadelerine yer veren Yalçıner, bu kapsamda, "Oluştuğu noktada fay, deniz tabanını kaldırmış ya da deforme etmiş mi? Yahut deniz tabanında oturma, kayma gibi kütle hareketi oluşmuş mu?" bilgilerinin de önem arz ettiğini aktardı. 

Bunları bilmek için önce kayıtları incelemenin, daha sonra fayın kırıldığı yerleri belirlemenin, ardından da deniz tabanında tahmin edilen oluşumların yerlerinin bulunması gerektiğini aktaran Yalçıner, "Bunların hepsinin dairelerinin kesiştiği yer, Samandağ kuzeyindeki Kaleburnu’nun güneyinde açıkta bir noktaya işaret ediyordu" şeklinde konuştu. 

Depremin tsunami ön raporu geldi: İlk dalga 25 inci, en yüksek dalga 65. dakikada görüldü!

Hatay'da yaşanan 6,4 büyüklüğündeki depremin de altını çizen Yalçıner, "Denizde acaba fay devam ediyor mu? 6,4 büyüklüğündeki depremle Samandağ’a geldiğini gördük. Güneye giderse denize doğru mu yönelir, yoksa Lazkiye’den güneye mi gider? Tarihine bakıyoruz ve bölgede deniz tabanında depremler olacaksa nasıl bir dalga yaratır, nasıl yayılır, nerelere, ne kadar zamanda gelir?" açıklamasını yaparak, bu bilgileri bulmaya çalıştıklarına değindi. 

Yalçıner, tsunaminin oluştuğu noktanın tespit edilmesinin önemi ile ilgili olarak "Biz ‘Orada bir kayma, oturma olacaktır.’ demiyoruz, ‘Orada zayıf bir bölge var.’ durumunu işaret edebiliyoruz" ifadelerini kullandı. 

Depremin tsunami ön raporu geldi: İlk dalga 25 inci, en yüksek dalga 65. dakikada görüldü!

Depremlerin merkez üslerinin kıyıdan uzak olmasının tsunami boylarını etkilediğinin altının çizen Yalçıner, denizde bir hareket gözlenmesi halinde onun kaynağının nerede ve nasıl bir kütle hareketi ile oluştuğunun araştırılmasının önemli olduğuna vurgu yaptı. 

Deprem konusunda vatandaşlara çözümlü bilgilerin iletilmesi gerektiğinin de altını çizen Yalçıner, "Sadece ‘deprem olacak tedbir alalım’ demektense, tedbiri de almaya yardımcı olmamız lazım. Ben ‘Tsunami olacak’ diyorsam, bunun nasıl olacağını ve nasıl önlem alınması gerektiğini de anlatmam lazım" dedi ve tsunaminin mekanizmasını incelemek, ileride yaşanacak başka olaylarda bu tür deniz hareketleri oluşumununun anlaşılması için önem arz ettiğine dikkat çekti. 

"Deniz tabanındaki hareketlenme ile denize geçen enerji dalga olarak kıyılara geliyor" diyen Yalçıner, taban hareketlerinin sırları da ölçülen dalga ile ipucu verdiğinin altını çizdi. Yalçıner, konuya ilişkin değerlendirmesini "Kıyılardaki su hareketlerini, dalgayı ve onunla gelen ipuçlarını iyi incelemek; deniz tabanında ne olduğunu anlamak, daha sonra bu hareketin ileride başka hangi olaylar oluşturabileceğini tahmin etmemiz açısından önemli" ifadelerini kullanarak tamamladı.

ODTÜ deprem bölgesi için ön inceleme raporunu paylaştı: Tünel kalıp sistemli binalar güven verdi!

Beklenen depremle ilgili İstanbul için çok ilginç öneri!

Marmara fayı en az 7,2 büyüklüğünde deprem üretecek! İstanbul'u ne bekliyor? Buz kestiren İstanbul depremi açıklaması...


Geri Dön