27 / 04 / 2024

Depremler kentsel dönüşümü öncelik haline getirdi!

Depremler kentsel dönüşümü öncelik haline getirdi!

1999'da yaşanan Marmara Depremi, 12 Kasım 1999'da yaşanan Düzce depremi, 19 Mayıs, 23 Ekim ve 9 Kasım 201 l'de sırasıyla yaşanan Simav, Van ve Erciş depremlerinde ortaya çıkan can ve mal kayıpları "kentsel dönüşümü" Türkiye'nin önceliği haline getirdi.



Türkiye, yaşanan acı depremlerin ardından kentsel dönüşüm kavramını ilk Kadıköy-Fikirtepe bölgesi ile tanıdı. Ardından tüm Türkiye'de riskli alanlar tek tek tespit edileli ve kentsel dönüşüm bölgeleri belirlendi. Türkiye'de 106 bölgede 70 bin dönüm riskli alan ilan edildi. Sadece İstanbul'da riskli alanlar üzerinde 377 bin 167 adet konut bulunuyor. İstanbul'da riskli ilan edilen bölge yaklaşık 11 bin dönüm. Bunlar arasında en büyüklerinden birisi de bin 385 dönümle Kadıköy-Fikirtepe bölgesi. 


FİKİRTEPE ÖRNEK OLMALI


 Fikirtepe'de bugüne kadar imza aşamasını tamamlayıp inşaat ruhsatı alabilen sadece üç firma var. Teknik Yapı, Anka Yapı ve Emay İnşaat ruhsat alan firmalar. 


Tapularını tevhid eden Baysaş ve Nuhoğlu İnşaat ise ruhsat almak için bekliyor. Ekşioğlu, Selimoğlu ve Vartaş firmaları hala tapu tevhidi için bekliyor. E7 İnşaat, Taş Yapı, Güral İnşaat, Sunja, Eba, Ceylan, Usta, Maritaş, Sefa İnşaat, Anka Yapı, CC İnşaat, SRP, Dumankaya İnşaat, Mutlu İnşaat, Başaran İnşaat ve Haldız İnşaat bulundukları adalarda hak sahiplerinin üçte ikisinin imzalarını almış durumda. Platin Grup, Sevgili İnşaat ve Babacan Yapı, bulundukları adalarda daha imzaların üçte ikisini bile alamayan firmalar arasında. 


İnşaat firmaları arasında rekabet de devam ediyor. Bölgedeki bir adada Sevgili İnşaat ile Platin Grup arasında, başka bir adada Anka Yapı ile Mist İnşaat arasında, bir başka adada Sevgili İnşaat ile Selimoğlu Grup arasında, diğer bir adada Selimoğlu Grup ile Vartaş arasında rekabet sürüyor. Eko Grup, Islamoğlu, Selimoğlu ve Palmodoro May İnşaat firmaları, tek bir adada birbirleri ile rekabet ediyor. 


Kentsel dönüşümde Fikirtepe'de yaşanan zorluklar, riskli alan olarak ilan edilen diğer bölgeler için de örnek olmalı. Üç yılda 2 bin 285 hak sahibiyle sözleşme imzalamasına rağmen tek bir hak sahibi sözleşme imzalamadığı için projeye başlayamayan bir müteahhidin isyanına ve yaşadığı deneyimlere kulak vermekte fayda var. Fikirtepe'de bu sıkıntıları yaşayan tek inşaat şirketi değil elbet. Fikirtepe'de hala birçok inşaat firması hak sahipleri ile imza aşamasının uzamasının sıkıntısını yaşıyor. Aslında yaşanan sıkıntılar sadece Fikirtepe ile de sınırlı değil. 


YENİLEME TALEBİ ARTIYOR 


 Türkiye Pazarlama ve Operasyon Direktörü Gökhan Karahan, "Türkiye'nin gündeminde önemli yer bulan ve sosyal boyutuyla da dikkat çeken kentsel dönüşümle sadece yeni binalar inşa edilmiyor, aynı zamanda sosyal sorumluluk odaklı fayda ve maliyet de oluşturuyor" diyor. Kentsel dönüşümün bu bağlamda yaşam kalitesini de beraberinde getirmesi gerektiğini belirten Koksal, insanların yaşadıkları binaları yenileme talebinin her geçen gün arttığını söylüyor. 


2013'te ayda 50 bina kentsel dönüşümden yararlanırken, bu rakam 2014'te ayda bin 500 bina seviyesine ulaştı. Türkiye çapında bakıldığında ise toplam 20 bin bina kentsel dönüşüm sistemine giriş yaptı. Her bir binanın ortalama 10 daireden oluştuğunu düşünürseniz, 200 bin ailenin kentsel dönüşüm projelerinden yararlandığını söylemek mümkün. Kentsel dönüşüm projelerinin yaklaşık dörtte üçü İstanbul ve çevresinde gerçekleşiyor. 


İLLERDEKİ SON DURUM 


Afet Yasası çerçevesinde değerlendirilen Kentsel Dönüşüm Yasası, deprem için riskli alanları kapsıyor. 

Bu kapsamda yürütülen kentsel dönüşüm çalışmaları da birinci derece deprem bölgesinde kalan illerden başladı, istanbul'un dışında yine birinci derece deprem kuşağında olan Kocaeli, Bursa, Yalova, İzmir, Diyarbakır, Hatay, Aydın, Balıkesir, Bingöl, Çanakkale, Denizli, Düzce, Manisa ve Muğla da dönüşüm listesinin ilk sıralarında yer aldı. İstanbul içinde kentsel dönüşüm projeleri ile ilgili en fazla talep ise Kadıköy, Esenyurt ve Küçükçekmece ilçelerinden geliyor. 


Ankara'da Şentepe, kentsel dönüşüm çalışmalarının başladığı ilk bölge. İlk etabı tamamlanan teleferik projesi, inşa edilen yeni projeler ve Ankapark projesi ile bölgede gözle görülür bir değişim yaşanıyor. 


Gaziantep'te Şahinbey ilçesi kentsel dönüşüm ve yeni konut inşaatları ile ön plana çıkıyor. Perilikaya, Serinevler, Yazıcık, Etiler ve Düztepe mahallerinde devam eden kentsel dönüşüm çalışmaları devam ediyor. Yeni imara açılan Akkent ve Mavikent bölgelerinde ise nitelikli konutlar yükseliyor. Yeni inşaatlara ihtiyacın devam ettiği Yeşilvadi çevresinde, belediye ve özel sektör tarafından toplam 35 bin yeni konut yapılması planlanıyor. 


İzmir'de altı ayrı bölgede 306 hektar alanı kapsayan kentsel dönüşüm çalışması var. Kadifekale, Yeşildere ve Gürçeşme bölgelerinde kentsel dönüşüm gerçekleşiyor. 


ZORLU AMA GEREKLİ BİR SÜREÇ


 Kentsel dönüşüm süreci, her yönüyle zorlu bir süreç. Uzlaşmaların sağlanması, inşaat ve yapı sektörün katkıları ile hak sahiplerinin vereceği bilinçli kararlar ve tercihlerle, kentsel dönüşümün avantajlarından faydalanmak mümkün. 


Bu arada 17 Ağustos'ta meydana gelen 7.4 büyüklüğündeki Marmara Depremi'nin üzerinden tam 15 yıl geçti. Marmara Depremi'nin ardından 2000 yılında uygulanmaya başlanan Zorunlu Deprem Sigortası ve 18 Ağustos 2012 tarihinde yürürlüğe giren Afet Sigortalan Kanunu'nun ardından ülke genelinde zorunlu deprem sigortalı konut sayısı 6 milyon 500 bini aştı. 


Ulaşılan bu rakama göre, Türkiye'de zorunlu deprem sigortası kapsamına giren yaklaşık 17.7 milyon konutun yüzde 37'si sigorta sistemine dahil edildi. Para Dergisinin Şemsiye Eki'nde bu hafta Doğal Afet Sigortaları Kurumu'nun (DASK) açıklamalarını okuyabilirsiniz... 


"Kalitesiz ve ömrünü tamamlamış yapılar tehlike arz ediyor" Afetlere karşı riskli, fiziksel olarak köhnemiş ve yapı ömrünü tamamlamış konut stoku ülkemizin en önemli sorunu. Bu konutlar hem içinde yaşayanların can ve mal güvenliğini tehdit ediyor hem de kentlerin sağlıklı gelişimini engelliyor. 17 Ağustos 1999 Marmara, 12 Kasım 1999 Düzce, 19 Mayıs 2011 Simav, 23 Ekim - 9 Kasım 2011 Van ve Erciş depremlerinde gerçekleşen can ve mal kayıpları kentsel dönüşümü Türkiye'nin önceliği haline getirdi. TOKİ'nin inşa ettiği konutlar arasında kentsel dönüşüm konutları yüzde 15-20'lik bölümü oluşturuyor. Önümüzdeki dönemde kentsel dönüşüm ve alt gelir gruplarına yönelik konut çalışmalarına daha da ağırlık vereceğiz. Üreteceğimiz konutların yüzde 40-50'sinin kentsel dönüşüm içerikli olmasını hedefliyoruz. Özellikle deprem gibi afet riski olan şehirlerde, fiziki olarak kalitesiz ve ömrünü tamamlamış yapılar büyük tehlike arz ediyor. 


VADİ İSTANBUL 


Artaş İnşaat, Aydınlı Grup ve Keleşoğlu İnşaat'ın Kağıthane'de inşa ettiği Vadi İstanbul projesinde, konutların yanı sıra AVM, otel ve ofisler de bulunuyor. Üç bin konutluk projenin ilk etabında, bin 100 konut satışa sunuldu. 69.80 ile 305 metrekare arasında 1 + 1, 2+1,3+1,4+1 ve 5 +1 dubleks daire seçenekleri bulunan projede, fiyatlar 556 bin ile 2 milyon 494 bin TL arasında değişiyor. Yüzde bir KDV avantajı bulunan pro- J jeden, yüzde 25 peşin ve aylık yüzde 0.91 faiz oranıyla 120 ay vade ile ev sahibi olmak mümkün. 


Projede, fitness merkezi, tenis sahası, basketbol sahası, yürüyüş yolları, dinlenme alanları, çocuk oyun alanları, kapalı otopark, yüzme havuzlan gibi sosyal donatı alanları bulunuyor. 

Satış ofisi: 0212 444 53 35 Web: vadistanbul.com


AVRUPA KONUTLARI TEM 2


 Artaş İnşaat'ın Maslak-Levent hattında inşa ettiği Avrupa Konutları TEM2 projesinde üç blokta 414 daire yer alıyor. 72 ile 191 metrekare arasında 1 + 1, 2+1, 3+1 ve 4+1 daire seçenekleri sunulan projede, 1 + 1'lerin tamamı satılmış. 2+1, 3+1 ve 4+1 dairelerin fiyatları 542 bin 30'u ile 897 bin 800 TL arasında değişiyor. Yüzde 50 peşinat ve kalan bakiyeyi faizsiz eşit taksitlerle ödeyerek ev sahibi olunabilen projeden, yüzde 15 peşinat ve yüzde 15 ara ödeme ya da yüzde 10 peşinat ve yüzde 10'luk iki ara ödeme ile kalan yüzde 70'lik bakiyeyi de aylık 0.88'lik faiz oranıyla banka kredisi kullanarak ödemeniz mümkün. 


Projede, açık ve kapalı yüzme havuzunun yanı sıra süs havuzları, yapay göletler, basketbol ve voleybol sahası, yürüme yolları gibi sosyal donatı alanlarına yer verilmiş. 

Satış ofisi: 444 03 80 Web: avrupakonutlaritem2.com 


ECLIPSE MASLAK 


Artaş İnşaat'ın Maslak'ta inşa ettiği Eclipse Maslak projesi, 550 konut, 44 ofis ve ticari alanlardan oluşuyor. 

54 ile 232.92 metrekare arasında farklı büyüklükte 1+0, 1 + 1, 2+1,3+1 ve 4+1 daire seçenekleri sunulan projede, fiyatlar 380 bin ile 2 milyon 430 Murat KURUM / Emlak Konut GYO Genel Müdürü "Riskli binalarda yaşayanlar dönüşümde daha istekli olmalı11 Türkiye'de nüfusun yüzde 92'si deprem bölgesinde yaşıyor. 1999 yılından bu yana depremle mücadele ve kaliteli yapılaşma bilinci konusunda önemli bir yol aldık ama hala yapılacak çok iş var. Büyükşehir Belediyesi'nin raporuna göre, İstanbul'da binalarının yüzde 79'u hasarlı. İstanbul'da depreme dayanıklı yeni binalar üreterek üzerimize düşeni yapıyoruz. Ama bu ' noktada riskli binalarda yaşayanların da J A bölgesinin dönüşümü konusunda daha istekli m ve cesaretli davranması gerekiyor. 2013 yılı 


Sonunda 15 bin, bu yılın ilk yarısında da dört binden fazla konutun satışını yaptık. 


İstanbul'da Avcılar, Ataşehir, Ayazma, Bahçeşehir, Başakşehir, Bağcılar, Halkalı, Ispartakule, Maslak, Tuzla, Üsküdar ve Körfez Bölgesi'ndeki kentsel dönüşüme öncülük ettik. Yeni şehir sınırlarında arsa temin ederek yeni yaşam alanları ürettik. Ürettiğimiz yeni projelere gelen yoğun talep, Emlak Konut GYO'nun çalışmalarına duyulan güveni de ortaya koyuyor. Son olarak Başakşehir'de satışa çıkan projenin daha ön talep döneminde 400 konutluk satış rakamına ulaşması bile  TOKİ  ve Emlak Konut'a duyulan güvenin bir göstergesi. Bütün bu çabalar yeni kentler ortaya koyacak bir dönüşüm zihniyetinin ürünü. Bu çerçevede eski ve riskli binaların yıkılarak yeniden yapılması projelerinde de yer alıyoruz. bin TL arasında değişiyor. Yüzde 1 KDV avantajı sunulan projeden, yüzde 25 peşinat ve aylık yüzde 0.91 faiz oranıyla 120 ay vadeli banka kredisi kullanarak ev sahibi olmak mümkün. 


24 saat kontrollü araç ve yaya giriş çıkışı ve kapalı devre güvenlik kamera sistemiyle korunan sitede, kapalı yüzme havuzu, fitness salonu, sauna ve buhar odasının yer aldığı spor tesisi, hobi salonu ve oyun alanları, restoran, kafe ve market alanları gibi sosyal donatı seçenekleri bulunuyor. 

Satış ofisi: 0212 285 44 54 Web: eclipsemaslak.com 


Hayat Sultanbeyli


SUR Yapı'nın Sultanbeyli'deki tdilia'da projesi, yedi blokta 442 daireden oluşuyor. 101 ile 357 metrekare büyüklüğünde 1 + 1'den 4+1'e kadar normal ve 2+1, 3+1, 4+1 ve 7+1 dubleks daire seçenekleri sunulan projede, daire fiyatları 170 bin 100 TL'den başlıyor. Projeden 60 ay sıfır faizle ve hiç peşinat ödemeden ev sahibi olmak mümkün. 


Aydos Ormanları'na yakın bir noktada inşa edilen İdilia projesinde, peyzaj alanları içerisinde yürüme yolları, su üzeri köprü geçişleri. dinlenme alanları, çocuk oyun parkları, yüzme havuzu, hamam, fitness salonu, basketbol ve futbol sahaları gibi sosyal donatı alanları bulunuyor. 

Satış ofisi: 444 57 87 Web: suryapi.com.tr


Concord İstanbul 


projesinin ilk etabında, üç blokta 622 daire ve beş ticari ünite satışa çıktı. Stüdyo, 1 + 1, 2+1 ve 3+1 daire seçenekleri sunulan projede, stüdyo dairelerin tamamı tükenmiş. 1 +1 dairelerin fiyatı ise 366 bin 500 TL'dcn, 2+1'lerin fiyatı 601 bin TL'den, 3+rierin fiyatı ise 817 bin TL'dcn başlıyor. 

Yüzde 70'i yeşil alan ve sosyal tesislere ayrılan projede, kapalı ve açık yüzme havuzu, fitness salonu, Türk hamamı, sauna, dinlenme odaları, kapalı otoparklar gibi sosyal donatı alanları bulunuyor. 24 saat güvenlik hizmeti olan projede, concierge, bakım ve onarım hizmetleri de sunulacak. 

Satış ofisi: 44410 08 Web: concordistanbul.com 


Ant Yapı Yönetim Kurulu Başkanı "Altyapı sorunları çözülmeden emsal artırılmama!!" ANT Yapı olarak bugüne kadar birçok proje gerçekleştirdik. Bunların bir kısmı içinde eski evler olan hisseli arsalar -yani bir nevi kentsel dönüşüm projeleriydi- ki bu projelerde makul anlaşmalar yaparak, hem ev hem de arsa sahibi ile müteahhit ve konut satın alanların mutlu olacağı projeler inşa edip çalıştığımız bölgelere değer kattık. Moskova'da inşa ettiğimiz Avrupa'nın en yüksek kulelerinden elde ettiğimiz tecrübeyi yurtiçindeki projelerimize aktardık. Bir binanın depreme dayanıklı olması için, zemin özelliklerinin iyi tahlil edilip ona göre statik projelerinin yapılması ve tecrübeli firmalar tarafından inşa edilmesi önemli. Tüm bunların yanı sıra çok iyi proje yönetim ve denetim ekipleri olmalı ki bu konunun son zamanlarda ülkemizde de önem kazandığını görüyoruz. 


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile yerel yönetimlerin gerekli eğitim ve sertifikaları verilmesinin yanı sıra uluslararası hizmet veren proje yönetim ve denetim firmalarına önem verilmeli. Örneğin, İstanbul'da bir yerde beş bin konut varken siz kentsel dönüşümle oraya 10 bin konut inşa etiğinizde çok ciddi altyapı sorunları yaşanıyor. Önemli olan emsal artırmadan ya da altyapı sorunları radikal bir şekilde çözülerek yapılaşma artırılmalı. Devlet ve yerel yönetimler elini taşın altına koymadan kentsel dönüşüm gelişemez. Deprem odaklı bir kentsel dönüşüm için insanların, "Buranın bir an önce yenilenmesi lazım ve mevcut evim kadar bir eve ihtiyacım var" anlayışı ile hareket etmesi lazım. Zaten yeni inşa edilen bir ev, eski evin en aşağı iki katı değere ulaşıyor. Müteahhit olarak bizler yüzde 5-10 karı zaten iyi olarak nitelendiriyoruz. 


NEF ATAKÖY 22


 Nef İnşaat'ın Nef Ataköy 22 projesi 25 bin metrekarelik alanda 18 katlı konut, ofis ve otel bloğunun yanı sıra toplam altı bloktan oluşuyor. 45 ile 235 metrekare arasında farklı büyüklüklerde 1 + 1, 2+1, 3+1 ve 4+1 daire seçenekleri sunulan projede, fiyatlar 150 bin ile 709 bin dolar arasında değişiyor. 


Yüzde 35 peşinat ödeyene kalan bakiye için 36 ay faizsiz taksit seçeneği sunulan projeden, yüzde 4 peşinat ve yüzde 21 ara ödeme yaparak banka kredisiyle de ev sahibi olmak mümkün. 


Müzik odası, Play Station odası ve özel sinema gibi alanları bulunan projenin, ofis blokunda ise toplantı odaları, her kata özel küçük mutfak, video konferans odası, özel ses ve görüntü sistemine sahip oditoryum, eğitim odaları, servis odası, kafe ve eğlence odası, fitness salonu, basketbol ve squash salonu, duşlu soyunma odası gibi sosyal donatı alanları var. 


Satış ofisi: 444 96 33 Web: nefatakoy22.com 


KALEKENT


Gül inşaat ve Liv Yapı'nın Beylikdüzü'nde inşa ettiği Kalekent projesinin, ikinci etabı da geçtiğimiz hafta satışa çıktı. 100 dönüm arazi üzerinde inşa edilen projede, farklı büyüklüklerde 1 + 1, 2+1, 3+1 ve 4+1 daire seçenekleri sunuluyor. 


Daire fiyatları ise 170 bin TL'den başlıyor. Peşin ve kredili satışlarda yüzde 10 indirim uygulanan projeden, 24 ay faizsiz taksit olanağı ve aylık bin 760 TL'den başlayan taksitlerle ev sahibi olmak mümkün. 


Süs havuzları, Japon köprüleri ve fıskiyelerle şehrin gürültüsünden uzak bir yaşam vaat eden projede, açık ve kapalı yüzme havuzları, koşu ve bisiklet parkurları, çocuk oyun alanları, spor kompleksi, Türk hamamı ve sauna gibi sosyal donatı alanlarına yer verilmiş. 


Site içinde iki market ve 30 mağazalık bir çarşı bulunuyor. 

Satış ofisi: 444 38 07 Web: kalekent.com.tr 


Para 


Geri Dön