09 / 05 / 2024

Depremlerde yıkılan Diyar Galeria Sitesi'nin bilirkişi raporu açıklandı! Galeria Sitesi neden yıkıldı? Kimler kusurlu?

Depremlerde yıkılan Diyar Galeria Sitesi'nin bilirkişi raporu açıklandı! Galeria Sitesi neden yıkıldı? Kimler kusurlu?

Diyarbakır’da depremde iki bloğu yıkılan, 89 kişinin yaşamını yitirdiği Diyar Galeria sitesiyle ilgili Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nca sürdürülen soruşturma çerçevesinde ek bilirkişi raporu tamamlandı. Peki Galeria Sitesi neden yıkıldı?



Sözcü Gazetesi'nden Özgür Cebe'nin haberine göre; raporda, enkazdan çıkarılan kolonların incelenmesinde yeterli düzeyde demir kullanıldığı, kolonların bütünlüğünü koruduğu, kesme ya da eğilme görülmediği aktarıldı. 

Binaların zeminine ilişkin iki farklı rapor hazırlandığı, jeoloji mühendisi tarafından hazırlanan ilk raporda zeminin taşıma gücünün D sınıfı, mukavemeti zayıf zemin olduğuna, TÜBİTAK tarafından hazırlanan inceleme raporunda ise zemin mukavemetinin iyileştirme gerektirmeyen C sınıfı zemine sahip olduğuna vurgu yapıldı. 

Depremlerde yıkılan Diyar Galeria Sitesi nin bilirkişi raporu açıklandı! Galeria Sitesi neden yıkıldı? Kimler kusurlu?

C sınıfı zeminlerde de radye temel uygulaması gerektiğinin altı çizilen raporda, ancak yönetmelikte bu konuda bir yaptırım olmaması sebebiyle, binanın yapıldığı yıl için bir eksiklik olduğu aktarıldı. 

Laboratuvarda yapılan beton basınç testlerinde, binada kullanılan betonun yönetmenlikte zorunlu tutulan basınç alt sınır değerinin altında olduğu vurgulandı. 

Beton numunelerinin yapım yılı şartnamesine göre düşük ve yetersiz olduğuna da dikkat çekilen raporda, binanın D bloğunun bir bölümünün yıkıldığı, bir bölümünün ise yıkılmadığı, bunun da yanlış projelendirme hatasından oluştuğu belirtildi. 

Kolonların zeminden bir bütün olarak hasar görmeden ayrılmasının da yanlış projelendirme sebebiyle ortaya çıktığı ifade edildi. 

Depremlerde yıkılan Diyar Galeria Sitesi nin bilirkişi raporu açıklandı! Galeria Sitesi neden yıkıldı? Kimler kusurlu?

Kolon kesildiği ileri sürülen işyerlerinde bazı duvarların yıkıldığı, duvarların taşıyıcı özelliğe sahip olmadığı, fakat olası bir depremde binanın zayıflatılması anlamına geldiğinin altı çizildi. 

Enkaz haline gelen binada kolon kesildiği iddialarının tespit edilmesinin teknik olarak mümkün olmadığına dikkat çekilen ek raporda, yerinde tespitin sağlıklı olmayışından kaynaklı olarak eldeki verilen ışığında yapılan tespitlere göre kolon kestiği ifade edilen spor merkezinde, kolonların kesilmekten ziyade tıraşlanmış olabileceği olasılığının olduğu aktarıldı. 

Savcılık tarafından yollanan fotoğraf, video ve proje kayıtlarının karşılaştırmasında kolon sayılarında bir eksiklik olmadığına, kolonların proje aşamasında yerlerinin değiştirilerek tıraşlandığına da vurgu yapıldı. 

Depremlerde yıkılan Diyar Galeria Sitesi nin bilirkişi raporu açıklandı! Galeria Sitesi neden yıkıldı? Kimler kusurlu?

150 metrekarelik alanda işyeri açma ruhsatı alındıktan sonra bitişik dükkânların duvarlarının yıkılarak 1000 metrekarelik alan yaratıldığının, böylece zayıf kat oluşturulmasının binanın yıkılma sebeplerinden biri olduğuna da raporda yer verildi. 

Galeria sitesinin hemen yanına inşa edilen 3 bloklu Oryıl My Office isimli plazaların temel kazısı yapılırken gerekli zemin stabilize tedbirlerinin alınmamış olması nedeniyle, Galeria'nın şerit temel olan temel altlarındaki zemin boşalmasına sebep olduğu ve bunun da yıkımı tetiklediği ifade edildi. 

Galeria altındaki spor merkezine ait yüzme havuzundan sızan suyun da temele akması nedeniyle yapının zarar gördüğü belirtildi. 

Depremlerde yıkılan Diyar Galeria Sitesi nin bilirkişi raporu açıklandı! Galeria Sitesi neden yıkıldı? Kimler kusurlu?

Galeria sitesinin zemin kontrollerini yapan, vize veren, imar izni veren, projelerini kontrol edip onaylayan, sonradan değiştirilen bölümlere ait değişiklikleri kabul eden makamların, ayrıca binaya çok yakın yerde gerekli zemin tedbirlerinin alınmasını ikaz etmeyen belediye yetkililerinin yüzde 15 kusurlu olduğuna dikkat çekildi. 

Bina altındaki iş yerlerinin statik ve mimari revizyonlar yaparak zayıf kat oluşturan iş yeri sahipleri ile bina ve bina altındaki AVM yönetiminin bu tür değişikliklere izin vermeleri ve vatandaşların tahliyesine yardımcı olacak, binadan AVM'ye açılan giriş kapılarının kapatılarak çok sayıda kişinin yaşamını yitirmesi sebebiyle yüzde 20 sorumlu oldukları vurgulandı. 

Galeria bitişiğinde temel kazılan plazalarla ilgili zemin güvenliği alınmadığı için projeyi uygulayan yapı denetim firmasının da yüzde 10 kusurlu olduğunun altı çizildi. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan tek tek sıraladı: Asgari ücret, emekli ve memur maaşlarına ek zam geliyor! 

Vergisiz cep telefonu satışları ne zaman başlayacak?

18 TL sınırına dayanan gümüşün geleceği rekor rakam açıklandı! Elinde gümüş olanlar hemen bu tarihi not alın!


Geri Dön