27 / 04 / 2024

İnşaatı çöken Gaziantep Akkent Camisi’nin bilirkişi raporu açıklandı!

İnşaatı çöken Gaziantep Akkent Camisi’nin bilirkişi raporu açıklandı!

Gaziantep’teki Akkent Camisi’nin inşaatında çalışan mühendis Korkut Küçükcan’ın çöken ahşap iskelenin altında kalıp ölümüyle ilgili hazırlanan bilirkişi raporu, ihmaller zincirini ortaya çıkardı. Teçhizatın işlevini yitirdiği ve çivilerin paslandığı kaydedildi.



Türkiye’nin en büyük ikinci, Gaziantep’in ise en büyük camisi olacağıyla ilgili 2012'de temeli atılan Akkent Camisi’nde 14 Kasım 2019’da ahşap iskele göçtü ve içeride ölçüm yapan inşaat mühendisi Korkut Küçükcan (38) yaşamını yitirmişti.

Hürriyet'te yer alan habere göre; bilirkişi raporu kapsamında, Şahinbey Belediyesi tarafından gönderilen savunmada, 2012 yılında bir hayırsever tarafından temeli atılan inşaatına 2016 yılında ara verildiği, 2018’de iki kez ihaleye çıkıldığı ancak katılımın olmadığı açıklandı. Küçükcan’ın belediyede çalışmadığı, inşaatın relövelerine ilişkin bir teklif sunduğu belirtildi. Yazıda “İnşaatta görevinin bulunmadığı, olay günü hangi amaçla gittiğinin bilinmediği, belediye tarafından gönderilmediği” ifadeleri kullanıldı. Ancak raporda, Küçükcan’ın inşaatın güçlendirme projesinde karşılıklı anlaşma yapıldığı açıklandı. Küçükcan’ın geçmişte de bu belediyeye iş yaptığı kaydedilerek “Aralarında sözleşme olmasa da çalışma yapmak üzere olay yerinde bulunduğu” belirtildi.

İHMALLER ZİNCİRİ

İskele, kalıp ve donatı gibi malzemelerin atmosfer şartlarına maruz kalmaması amacıyla işlevselliğini kaybederek, ahşap malzemelerin dayanıklığını kaybettiği ve bağlantıyı sağlayan çivilerin paslandığı sözlerine ekledi. Yüksekliği 13.5 metreye ulaşan iskelelerin çelik veya alüminyum alaşımdan meydana geldiği karara karşı ahşap malzemenin kullanıldığı belirlendi. Bu iskelenin de teknik şartlara uygun olmadığı, 2013 yılından bu yana inşaata paralel yükseldiği anlatıldı. Altı ayda bir yapılması gereken denetimin yerine getirilmediği ifade edildi. Belediyenin “kişilerin düşme tehlikesi bulunan alanlara girmesinin önlenmesi konusunda tedbirleri almadığı” anlaşıldı. İş güvenliğiyle alakalı herhangi bir hizmetin verilmediği, uyarı levhasının olmadığı ve şantiye şefinin bulunmadığı kaydedildi. Bu nedenle Şahinbey Belediyesi asli kusurlu, önlemi alamadan iskeleye çıkan Küçükcan ise tali kusurlu sayıldı.

Zeynep Küçükcan, eşinin daha önce de belediyeden iş aldığını, yetkililerin bilgisi ve onayına göre cami inşaatında iki kez incelemelerde bulunduğunu açıkladı. Belediyede imardan sorumlu başkan yardımcısı Aslettin Yıldız ile İmar ve Şehircilik Müdürü Ayşe Fatma Topuz hakkında soruşturma izni istendiğini kaydeden Küçükcan, başka yetkililer hakkında da işlem yapılması gerektiğini kaydediyor.

Gaziantep Akkent Camisi'nin inşaatı çöktü: 2 yaralı!

Cami inşaatında çöken iskelenin altında kalan mühendis 20 saattir aranıyor!


Geri Dön