29 / 04 / 2024

44 kişiye mezar olmuştu! İşte Kahramanmaraş'taki Saitbey Sitesi’nin 'intihar' gibi bilirkişi raporu!

44 kişiye mezar olmuştu! İşte Kahramanmaraş'taki Saitbey Sitesi’nin 'intihar' gibi bilirkişi raporu!

6 Şubat tarihindeki depremlerde Kahramanmaraş'ta yıkılan ve 44 kişiye mezar olan Saitbey Sitesi'nin bilirkişi raporunda imar suçu ortaya çıktı. İşte o rapordaki detaylar...



6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüklerindeki depremlerin daha ilk saniyelerinde Kahramanmaraş'taki Saitbey Sitesi de yıkılmıştı.

Konu ile ilgili olarak aktarılan detaylara göre, 44 kişinin yaşamını yitirdiği sitenin bilirkişi raporundan bir dizi imar suçu çıktı.

Cumhuriyet'in aktardığı detaylara göre, söz konusu raporu inceleyen inşaat mühendisi Gökhan Köker, asma katın bina düzensizliği yarattığını kaydederken, “Kat düzensizliğinin olduğu yerde perde kolonsuz, bu beton kalitesiyle, bu beton dökme yöntemiyle çalışmak adeta intihar. Bir yapının yıkılması için 6-7 hatanın sıralı bir şekilde  yapılması gerekir ve maalesef burada bu hatalar yapılmış görünüyor” diye konuştu.

'YAPI DENETİM SÜRECİ DEVRE DIŞI'

İnşaat mühendisi Gökhan Köker söz konusu raporda yer alan, temel, bodrum ve 2. kata kadar olan bölümün aynı anda denetlendiğinin belirtildiğine ve bunun imkânsız olduğunu kaydetti.

Açıklamasında yalnızca bu durumun bile cezai yaptırım için yeterli olduğuna değinen inşaat mühendisi Gökhan Köker, yapı denetim sürecinin  devre dışı bırakıldığını söyledi.

44 kişiye mezar olmuştu! İşte Kahramanmaraş taki Saitbey Sitesi’nin intihar gibi bilirkişi raporu!

'İLK SANİYELERİNDE YIKILDI'

Konu ile ilgili olarak aktarılan detaylara göre, söz konusu sitede annesi, babası, kardeşi ve dedesini kaybeden Tuba Erdemoğlu, “Beş senelik bina meydana gelen depremin ilk saniyelerde yıkıldı. Söz konusu rapora baktığımız zaman uyarılara ve delillere rağmen kot farkındaki perde duvarının neden tamamlanmadığına yer verilmemiş. Ayrıca 5 katlı bir binada neden bu kadar köpük kullanıldığı da detaylandırılmamış. 3 kiriş ve 2 döşemede zemin emniyet gerilmesi sınır değerlere yakın yetersiz olmakla beraber kabul edilebilir düzeyde deniyor. Sınır seviyede yetersiz olarak görülen bir değer nasıl kabul edilebilir, daha detaylı incelenmesi gerekmez mi?” diye konuştu.

Yaptığı açıklamada söz konusu Raporun bütün usulsüzleri ortaya koyduğuna da değinen Tuba Erdemoğlu, "Söz konusu bu yıkımda suçu olan belediye ile Çevre ve Şehircilik’ten de sorumluların tutuklanması gerekli. Tüm sorumlular yargılansın ve hak ettikleri cezaları alsın istiyoruz” dedi.

Paylaşılan detaylara göre, yapının alt katında yer alan dükkânda, depremden önce, perde duvar olmadığı için göçük oluşmuş, bunun için de bir uyarı asılmıştı. Konuyla ilgili olarak deprem öncesi yapılan şikâyetler de sonuçsuz kalmıştı.

Mehmet Özhaseki'den kentsel dönüşüm mesajı! Önümüzdeki ayı işaret etti!

Çiftçiler dikkat! Buğday ve arpa üretimi arttı: Yurt içinde buğday, arpa, mısır fiyatları katlandı! Son dakika!

Gübre fiyatları 6 yılda yüzde 796 arttı! DAP gübresi 21.120 TL, ÜRE gübresi 15 bin 440 TL oldu! Çiftçiler aman dikkat!


Geri Dön