27 / 04 / 2024

89 kişiye mezar olmuştu: Galeria Sitesi'nin projelere aykırı inşa edildiği kapsamlı bilirkişi raporunda!

89 kişiye mezar olmuştu: Galeria Sitesi'nin projelere aykırı inşa edildiği kapsamlı bilirkişi raporunda!

Diyarbakır'da, 6 Şubat tarihinde yaşanan Kahramanmaraş merkezli depremlerde yıkılan ve 89 kişinin yaşamını yitirdiği siteye ilişkin kapsamlı bilirkişi raporu hazırlandı.



Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığının, şehirde depremde yıkılan binalardaki kusurların tespitine ilişkin başlatmış olduğu soruşturma, "Deprem Soruşturma Bürosu"nda görevli bir cumhuriyet başsavcı vekili ve üç savcı tarafından sürdürülüyor.

Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre ,Fırat Üniversitesi (FÜ) Mühendislik Fakültesi İnşaat Bölümü tarafından oluşturulmuş olan bilirkişi heyetinin hazırlamış olduğu raporun dışında savcılığın kapsamlı bir rapor için talebi üzerine İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörlüğü tarafından görevlendirilerek şehre gelen 6 kişilik bilirkişi heyeti, merkez Yenişehir ilçesi Mimar Sinan Caddesi'nde yıkılan, altında Galeria İş Merkezi'nin yer aldığı siteyle ilgili incelemelerini de tamamladı.

89 kişiye mezar olmuştu: Galeria Sitesi nin projelere aykırı inşa edildiği kapsamlı bilirkişi raporunda!

Paylaşılan detaylara göre asrın felaketi şekline nitelendirilen deprem sonrası alanda yapılan çalışmalar, yapıdan alınmış olan numunelerin laboratuvar sonuçları, söz konusu yapıların arşiv kayıtları ile projelerin incelenmesi sonucu hazırlanmış olan 66 sayfalık rapor, soruşturma dosyasına daeklendi.

"Binanın belediye dosyasında yer alan hiçbir projeye uymadığı tespit edilmiştir"

Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre, söz konusu binanın 1994, 1995 ve 1999 tarihli yapı ruhsatlarına göre, deprem bölgelerinde yapılacak yapılar hakkındaki yönetmelik olan 1975 hükümlerine tabi olduğu kaydedilen raporda, belediye arşiv dosyasında binaya ait 1994 tarihli yapı ruhsatı ekinde mimari, statik betonarme ve tesisat projelerinin bulunmadığı bildirildi.

Ayrıca söz konusu raporda, belediye arşiv dosyasında binaya ait 1995 tadilat yapı ruhsatı ekinde mimari, statik betonarme projelerinin ve statik hesap raporunun olduğu fakat tesisat projesinin bulunmadığı kaydedildi.


Geri Dön