28 / 04 / 2024

Depremde 45 kişiye mezar olmuştu! Gaziantep İslahiye'deki binanın zemin etüdü yapılmamış!

Depremde 45 kişiye mezar olmuştu! Gaziantep İslahiye'deki binanın zemin etüdü yapılmamış!

Gaziantep İslahiye'de, Kahramanmaraş merkezli olarak 6 Şubat'ta tarihindeki depremlerde yıkılan ve 45 kişinin hayatını kaybettiği apartmana ilişkin hazırlanan iddianamede, tutuklu sanık hakkında 22 sene 6 aya kadar hapis cezası istendi.



İslahiye Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Kahramanmaraş Pazarcık merkezli 7,7 büyüklüğündeki depremde yerle bir olan ve 45 kişinin hayatını kaybettiği Zaman Apartmanı'na ilişkin yürütülen soruşturma tamamlandı.

Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre, söz konusu binanın statik proje müellifi, fenni mesulü ve teknik uygulama sorumlusu tutuklu sanık Abdil Göğebakan'ın "bilinçli taksirle birden çok kişinin ölümüne ve yaralanmasına sebep olma" suçundan 2 sene 8 aydan 22 sene 6 aya kadar hapisle cezalandırılması talep edilen iddianame, İslahiye Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.

Konu ile ilgili olarak aktarılan bilgilere göre, sanığın, söz konusu dönemin yönetmeliğine göre statik proje müellifi, fenni mesulü ve teknik uygulama sorumlusu olduğu kaydedilen iddianamede, yapının yıkılmasına ilişkin Karadeniz Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği tarafından düzenlenmiş olan bilirkişi raporunun hazırlandığı belirtildi.

Depremde 45 kişiye mezar olmuştu! Gaziantep İslahiye deki binanın zemin etüdü yapılmamış!

Yine paylaşılan bilgilere göre, söz konusu raporda, proje aşamasında zemin etüdü raporu olmaması ve statik proje olmaması sebebiyle söz konusu proje içeriğinin uyumlu veya yeterli olup olmadığının tespit edilemediği bilgisine yer verildi.

Konu ile ilgili olarak aktarılan detaylara göre, kolon boyutları yetersizliği, kolon donatı alanı ve kiriş donatı alanı yetersizliği ile yetersiz donatı detaylandırması sebebiyle söz konusu yapının yıkılmasında statik proje müellifi Abdil Göğebakan'ın sorumluluğunun olduğu kaydedilen bu raporda, yapım aşamasında donatı detaylandırması yetersizliği ve malzeme kalitesizlikleri nedeniyle yine fenni mesul ve teknik uygulama sorumlusu olan sanığın sorumlu olduğu da kaydedildi.

Ayrıca yine paylaşılan bilgilere göre söz konusu iddianamede savunmasının yer aldığı sanık da yapının projesini arkadaşlarının çizdiğini ve bu kişilerin proje imzalama yeterlilikleri olmadıkları için imzayı kendisinden rica ettiklerini, kendisinin de hatıra binaen talebi kabul ederek imza attığını iddia etti.

Yine aktarılan bilgilere göre, söz konusu iddianamede, "Yapının statik projesini hazırlamış olan sanık Abdil Göğebakan'ın zemin etüdü yapılmadan inşaat yapılması, yeterli bir statik proje bulunmaması, kolon boyutlarının yetersiz olması, kolon ve donatı alanlarıyla donatı detaylandırması yetersizliği nedenleriyle eksik ve hatalı projeye neden olarak üzerine atılı suçu işlediği anlaşılmıştır. Söz konusu yapının yapım aşamasında fenni mesul-teknik uygulama sorumlusu olan Abdil Göğebakan'ın donatı detaylandırması yetersizliğine ve malzeme kalitesizliğine rağmen eksik denetim yaparak inşaatın söz konusu bu haliyle tamamlanmasına sebebiyet vererek üzerine atılı suçu işlediği anlaşılmıştır." ifadelerine yer verildi.

O ilde KDV'den muaf 4 arazi satılacak!

O ilde 12 adet konut satılıyor! Ev sahibi olmak isteyenlere müjde! 

İstanbul minimum 7.2 şiddetinde sallanacak! Uzman isim korkuttu: Avrupa Yakası'nın zemini mi daha kritik Anadolu'nun mu?


Geri Dön