Ekonomi

Depremzedelere ödenen nakdi yardım miktarı 105,5 milyar liraya kadar çıktı

Kahramanmaraş'ta 6 Şubat'ta yaşanan depremlerin sonrasında, kira yardımlarından nakdi desteklere ve borç yapılandırmasına kadar birçok alanda yaraları sarmak için çalışmalar devam ediyor.

Hazine ve Maliye Bakanlığı verilerinden alınan bilgiler doğrultusunda, depremlerin ardından öncelik vatandaşların acil ihtiyaçlarının karşılanabilmesi için nakdi yardımlar oldu. Buna göre, depremde hayatını kaybedenlerin yakınlarına acil ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri amacıyla 100 bin lira nakdi yardımda bulunuldu.

Bu süreçte, depremden zarar gören her aileye 10 bin lira, taşınanlara 15 bin lira yardım yapılırken, deprem bölgesindeki illere kendi araçlarıyla giden vatandaşların yakıt masrafları karşılandığı kaydedildi. 

Konteyner kentler dışında barınanlara kira yardımı yapıldı ve depremin ardından, konteyner kentler dışında barınan 349 bin 79 haneye 14 milyar 452 milyon 608 bin 500 lira kira yardımı yapılırken, 1 milyon 396 bin 316 kişi bu yardımdan yararlandığı açıklandı.

Diğer yardımlar ile beraber ise depremden etkilenen vatandaşlara yapılan nakdi yardım miktarı 105 milyar 455 milyon 144 bin 253 lirayı bulduğu açıklandı.

HARCAMALAR YAKLAŞIK 3 TRİLYON LİRAYA ULAŞMALI

Öte yandan, depremin yıkıcı etkilerini en aza indirmek için şehirlerin yeniden imarı için 2023 yılı bütçesinden yapılan harcama tutarı yaklaşık 950 milyar liraya kadar geldi. 

Özellikle konut yapımı ve çeşitli altyapı ihtiyaçlarına yönelik harcamaların bir kısmının 2024 yılı bütçesine yansıması öngörülürken, bu yıl deprem kaynaklı harcamalara 1 trilyon 28 milyar lira ayrıldığı belirtildi. Buna göre, 2025 yılı için 502 milyar lira, 2026 yılı için de 491 milyar lira bütçe ayrılması öngörüldü. Depreme yönelik harcama miktarının 2023-2026 döneminde yaklaşık 3 trilyon liraya ulaşması bekleniyor.

29,5 MİLYAR LİRALIK BORÇ YAPILANDIRILDI

depremden etkilenen şehirlerde "mücbir sebep hali" ilan edildi ve depremzedelerin kamuya olan borçları ertelendi. Depremzede mükelleflerin vergi borçları faizsiz 24 aya kadar taksitlendirilirken, daha önceki yapılandırma düzenlemeleri kapsamındaki borçların taksit süreleri de ertelendiği belirtildi.

Mücbir sebep hali devam eden mükelleflerin yapılandırma düzenlemesine başvuru süresi 2 Eylül 2024'e uzatıldı. Yapılandırma düzenlemesiyle mücbir sebep kapsamındaki mükelleflerden 728 bin başvuru alındı ve bu başvurularla 29,5 milyar liralık kamu alacağı yapılandırıldı.

Depremlerde yıkılan, ağır veya orta hasarlı binaların emlak ve çevre temizlik vergileri, taşınmaz kültür varlıklarının korunmasına katkı payı, kullanılamaz duruma gelen taşıtların motorlu taşıtlar vergisi silindiği kaydedildi. 

DASK'ta sigortalılardan ihbar beklemeden hasar işlemleri ve ödemeleri hızla gerçekleştirildi. Yürürlüğü sona eren DASK poliçelerinin ağır hasarlar hariç olmak üzere prim tahsilatı ertelenerek otomatik yenilenmesi sağlandı. Trafik sigortası ve zorunlu deprem sigortası poliçelerinde prim ödemelerinde tahsilatlarda taksitlendirme yapıldı.

Prof. Dr. Naci Görür'den 5 il için deprem uyarısı!

Deprem bölgesine ilişkin yeni karar Resmi Gazete'de! Tek tek açıklandı! SON DAKİKA!

Deprem riski olan bölgelerde nüfus yoğunluğu azaltılmalı!

İstanbul'un dönüşümü nasıl yapılacak? Bakan Özhaseki: 15 güne yol haritasını ilan edeceğiz!