09 / 05 / 2024

Depremzedelerin barınma ve su ihtiyaçları çözülemedi mi? TMMOB'dan son dakika raporu geldi! 

Depremzedelerin barınma ve su ihtiyaçları çözülemedi mi? TMMOB'dan son dakika raporu geldi! 

TMMOB’nin Hatay, Adıyaman ve Malatya’da yürüttüğü dayanışma faaliyetleri sonucunda hazırlanan raporda, deprem bölgesindeki pek çok sorunun altı çizildi. Peki depremzedelerin barınma ve su ihtiyaçları çözülemedi mi? İşte raporda yer alan ifadeler...



Cumhuriyet Gazetesi'nden Cengiz Karagöz'ün haberine göre; Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) tarafından hazırlanan raporda, "Ulaştığımız köylerde ve mahallelerde halen temel yaşam ihtiyaçlarının karşılanmasında büyük problemler olduğu ve yaşanan zorlukların, olumsuzlukların artarak devam ettiği görülmektedir" ifadelerine yer verildi. 

Depremzede vatandaşların barınma, içme suyu ve gıdaya erişimde sorunlar yaşandığına dikkat çeken TMMOB Maden Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu üyesi Veyis Sır, "İçme suyu için bir aileye haftalık sadece 5 litrelik bir su yardımı yapılıyor. Bu, günlük ihtiyacı bile karşılamaya yetmez" dedi ve bu ihtiyaçların karşılanırken köyler ve mahalleler arasında farklılıklar gözetildiğinin arkadaşlarına bildirildiğini gündeme getirdi. 

Depremzedelerin barınma ve su ihtiyaçları çözülemedi mi? TMMOB dan son dakika raporu geldi! 

iyasi farklılıkların yardımların dağıtılmasında belirleyici olduğunun kendilerine bildirildiğini dile getiren Veyis Sır, "Evleri yıkılan veya zarar gören ancak tarım ve hayvancılık faaliyetlerini sürdürmek için bahçesine konteyner isteyen vatandaşların talepleri dikkate alınmamış durumda" açıklamasında bulundu. 

Bu sebeple, kendi imkanı bulunanların bahçelerine konteyner alarak barınma ihtiyaçlarını karşılayabildiğini beliren Sır, "Bu tutum kendi imkânı ile konteyner alamayan vatandaşlarımızı çadırlarda veya hasarlı evlerinde kalmaya zorlamıştır" dedi ve artçı bir sarsınsıda bu evlerin yıkılma riski olduğuna dikkat çekti. 

Depremzedelerin barınma ve su ihtiyaçları çözülemedi mi? TMMOB dan son dakika raporu geldi! 

Hasarlı yapılar ile ilgili de ciddi sorunların olduğunun altı çizilen son dakika raporunda, "Yıkılan yapıların enkazları kaldırılırken bölgede birçok orta ve ağır hasarlı yapı halen yıkılmayı beklemektedir. Ancak bu yapılarla ilgili herhangi bir çalışma yapıldığını görmedik" denilerek, bu yapıların can güvenliği için risk taşıdığının altı çizildi. 

Enkaz kaldırma çalışmalarının tamamlandığının söylendiğini de belirten Veyis Sır, "Orta ve ağır hasarlı yapıları kaderine terk edildiğine bakarsak bu ifadeler gerçeği yansıtmıyor" dedi. 

Veysi Sır, söz konusu açıklamasını "Acilen bu yapıların yıkım ve enkaz kaldırma çalışmaları ile ilgili planlamalar yapılmalı ve süreç ile ilgili kamuoyu bilgilendirilmelidir" ifadelerini kullanarak tamamladı. 

Çiftçiler buğday alım fiyatlarını bekliyor! Son dakika buğday, arpa, mısır fiyatları kaç lira oldu? 

A101'de yüzde 40'a varan indirim! Ayçiçek yağı 62 TL'ye, 8 kg toz deterjan 139 TL'ye düştü!

Peş peşe açıklandı, hesaplara tam tamına 4 bin 336 lira yatırılıyor! Mayıs 2023 bitmeden bu paraları mutlaka alın! 

Sosyal destek alanlar dikkat! 65 yaş, engelli aylığı, evde bakım maaşına zam var mı? Hangi destek kaç lira? 


Geri Dön