30 / 04 / 2024

Depremzedenin çilesi bitmedi! Satılık ve kiralık konuta fahiş zam! En yüksek artış hangi şehirde yaşandı?

Depremzedenin çilesi bitmedi! Satılık ve kiralık konuta fahiş zam! En yüksek artış hangi şehirde yaşandı?

Kahramanmaraş depremleri nedeniyle evleri yıkılan veya hasar gören depremzede şimdi de fırsatçılar ile uğraşıyor. Afet bölgelerinden çevre illere göç etmek isteyenlerin bazıları fahiş kira bedelleri ile karşı karşıya kalırken, bazıları da ev bulamıyor.



Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından çok sayıda bina hasar alıp yıkılırken, depremden etkilenen bölgede ve çevre illerde kiralık ve satılık konut fiyatları da patladı.

Depremzedenin çilesi bitmedi! Satılık ve kiralık konuta fahiş zam! En yüksek artış hangi şehirde yaşandı?

Emlakçılar fiyat artışlarını konut stoğunun azalmasına bağlarken, yıkılan evlerinin enkazlarından sağ olarak kurtulup hayata yeniden tutunmaya çalışan vatandaşlar hem fahiş fiyatlar hem de konut stoğunun yetersizliği nedeniyle ev bulmakta zorluk çekiyor. Bazı ev sahipleri ise ödemeleri alamam endişesiyle depremzedelere ev vermekten kaçınıyor.

Gayrimenkul değerleme platformu Endeksa, depremden etkilenen şehirler ve çevresindeki diğer illerdeki konut stok durumunu ve kira fiyatlarını araştırdı. Araştırma; Kahramanmaraş, Adıyaman, Malatya, Hatay, Kilis, Adana, Elazığ, Gaziantep, Şanlıurfa ve Diyarbakır’ın yanı sıra çevre illeri kapsıyor. Deprem öncesi ve deprem sonrası gelişimi kapsayan çalışmadan çarpıcı sonuçlar çıktı. Yüzyılın felaketi olarak adlandırılan depremlerden dolayı binlerce binanın hasar görmesi veya yıkılması nedeniyle nispeten sağlam ve depreme dayanıklı olan binalarda ise fiyatlar aldı başını gitti.

Endeksa verilerine göre, ocak ayında satılık konut fiyatları yüzde 9, kiralar yüzde 5 oranında artarken, 6 Şubat’tan sonraki dönemde satılık konut fiyatları ortalama yüzde 14, konut kiraları ise ortalama yüzde 17 artış gösterdi.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön