28 / 12 / 2024

Dere yatağına imar izni verilmeli mi?

Dere yatağına imar izni verilmeli mi?

Son bir haftada özellikle Kastamonu'da meydana gelen sel felaketlerinin ardından yıkılan evler tartışma konusu oldu. Bölgede inceleme yapan uzmanlar bu alanlara imar izni verilmemesi gerektiğini söylüyor. 



Kastamonu'nun Bozkurt ilçesindeki sel felaketinin ardından dere yataklarına imar izni verilmesi çok sayıda tartışmayı beraberinde getirdi. Milliyet'ten Çiğdem Yılmaz'ın haberine göre; dere yatağına inşa edilmiş apartmanların ve inşası süren yapıların sayısının fazla olması gözlerden kaçmadı. Dere yatağında olan ve 5-6 sene önce inşa edildiği öne sürülen 12 katlı bina da dikkat çekti. Uzmanlar, dere yataklarına kesinlikle imar izni verilmemesi gerektiğini vurgularken, Bozkurt’taki yıkıma sebep olan taşkının nedeni neydi sorusunu İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Nusret Suna, Bozkurt Belediye Başkanı Muammer Yanık ve Bozkurt eski belediye başkanı Bozkurt Ekeş cevap verdi.

Dere yatağına imar izni verilmeli mi?

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) İstanbul Şubesi Başkanı Nusret Suna, “İmar izinlerini verenler belediyelerdir. Fotoğrafta da gördüğümüz bu binalar dere yataklarının üzerine yapılmış durumda. Araştırıldığında göreceksiniz ki, bu binaların çoğu ya izinsiz yapılmış ya da imar affından yararlanmıştır. Dere yatağına inşaat yapılmaz. İmar izni verilmemesi gerekir. Bu bina da dere yatağında bir bina. Dere yatağına yapılan her inşaat taşkınlara yol açacaktır, aşırı yaşanan taşkınlarda binalar da zarar görüp yıkıma yol açıyor. Bozkurt ilçesinde dere yatağı 15 metre ise havzası 400 metredir. Demek ki bu 400 metrelik alana inşaat yapılmaması gerekir. Suyun aktığı yer taşkın havzası oluşturur, bu bölgelere kesinlikle inşaat yapılmaması gerekiyor. Bu binanın ve diğer yapıların buraya yapılması ibretlik bir durum. Bu olaylardan buralara imar izni veren ve inşaat yapılmasından göz yumanlar sorumludur” şeklinde konuştu.

Tümü imarlı 

Bozkurt Belediye Başkanı Muammer Yanık ise bölgedeki yapıların hepsinin imarlı olduğunu imarlı saha olduklarını dile getirerek “Bu binaların hepsine de benden önce imar izni verilmiş. Yapılara da 10 kat imar izni verilmiş. Ben henüz 2,5 yıllık belediye başkanıyım. Yeni yapılan binaya da imar izni verilmişti. Yapı ruhsatı bizim dönemimizde verildi. Dediğim gibi buraların hepsi de imara açık yerler. O binalarla çay arasında 35-40 metre mesafe var. Çay duvarları yıkınca binaların altını oydu ve tahribat oluşturdu. Eskilerin anlatmasına göre 40-50 yıl öncesi buralar dere havası ancak daha sonra imara açılmış. Ancak buralara hemen çayın yanı demek doğru değil. 7-8 saat şiddetli yağan bir yağmur var onun etkisiyle taşkınlar oluştu” dedi.

Kastamonu sel felaketinde bir müteahhit için gözaltı kararı! 


 


Geri Dön