28 / 12 / 2024

Dere yataklarına imar izni verilmesine yasak mı geliyor?

Dere yataklarına imar izni verilmesine yasak mı geliyor?

Kuraklık ve içme suyu sıkıntılarının yoğun olarak yaşandığı bu dönemde, önümüzdeki ay TBMM’ye sevk edilecek düzenleme, daha çok Karadeniz Bölgesi’nde yaşanan dere yataklarına imar izni verilmesine yasak getiriyor.




Türkiye ilk kez 'su' ile ilgili mevzuatını tek yasada toplayacak. Kuraklık ve içme suyu sıkıntılarının yoğun olarak yaşandığı bu dönemde, önümüzdeki ay TBMM’ye sevk edilecek düzenleme, daha çok Karadeniz Bölgesi’nde yaşanan dere yataklarına imar izni verilmesine yasak getiriyor. Yasayla 90 bin lira ile bin lira arasında katlamalı para cezaları ve faaliyetten men öngörülüyor.


Orman ve Su işleri Bakanlığı’nın hazırlıklarını bir yıldan bu yana sürdürdüğü Su Kanun Taslağı, yeni bir su bürokrasisi oluşacak. “Su Yönetimi Yüksek Kurulu, Su Yönetimi Koordinasyon Kurulu, Havza Su Yönetim Kurulu, İl Su Yönetimi Koordinasyon Kurulu” adı altında yeni kurullar ve yeni görevlendirmeler yapılacak. Düzenleme özetle şunları içeriyor:


Düzenleme, jeotermal sular ve denizler hariç, yüzeysel, yeraltı su kaynakları ile alakalı bütün hususları ve doğal mineralli suların tahsisini kapsayacak. Su kullanımına göre sınıflara ayrılacak.

Yasa gereğince, “Ulusal Su Planı, Havza Yönetim Planı ve Taşkın Yönetim Planı” adı altında üç plan hazırlanacak. 

Su kaynaklarının tahsisi, yasalara göre kurulmuş tüzel kişiler ve Türk vatandaşlarına yapılacak. Doğal mineralli sular dışında kalan münferit su tahsisi en fazla 49 yıla kadar yapılabilecek. Yasaya aykırı hareket edenlere 90 bin lira ila bin lira arasında para cezası uygulanacak.


Hürriyet




Geri Dön