23 / 12 / 2024

Dev finans kuruluşundan şok rapor: 2024’de iflaslar yüzde 10 artacak! İşte en kırılgan sektörler

Dev finans kuruluşundan şok rapor: 2024’de iflaslar yüzde 10 artacak! İşte en kırılgan sektörler

Allianz Trade, 2023 yılı kez Küresel İflas Raporu’nun ikincisini yayınladı. Raporda, küresel ticari iflasların 2023 yılında yüzde 6 ve 2024 yılında ise yüzde 10 artacağı belirtiliyor. Raporda en kırılgan sektörlere de yer verildi.



Allianz Trade, yeni Küresel İflas Raporu'nu yayınladı. 2023 ve 2024 için güncellenmiş tahminlerini açıklayan Allianz Trade’e göre; 2022 yılındaki yüzde 1’lik çok az toparlanmanın ardından, küresel iflasların 2023 yılında yüzde 6 ve 2024 yılında ise yüzde 10 oranında artacağı belirtiliyor.

Raporda, küresel ticari iflas ivmesinin hız kazanmasının ardında, şirket gelirlerindeki düşüş, fiyatlandırma gücünün azalması ve zayıflayan küresel talebin yattığı kaydedildi. Ayrıca, 2023 yılının ikinci çeyreği itibariyle, şirket gelirlerindeki düşüşün, 2020 yılının ortalarından bu yana ilk defa tüm bölgelerde geniş bir tabana yayıldığına dikkat çekilen raporda, bu durumun, devam eden yüksek maliyetlerle birleşerek kârlılığı azalttığına vurgu yapıldı. Sonuç olarak likidite pozisyonlarının hızla kötüleştiği, 2025 yılından önce de iyileşmesinin beklenmediğine işaret edildi. 

Dev finans kuruluşundan şok rapor: 2024’de iflaslar yüzde 10 artacak! İşte en kırılgan sektörler

NAKİT POZİSYONUNDA SIKINTI

Allianz Trade CEO'su Aylin Somersan Coqui, 3,4 trilyon euro ile Euro Bölgesi’nde ve 2,5 trilyon dolar ile ABD’de şirketlerin hâlâ önemli miktarda nakit fazlası bulunduğunu bildirdi. Ancak bu nakit tamponları büyük şirketlerin elinde ve teknoloji ve tüketici ürünleri gibi belirli sektörlerde yoğunlaşmış durumda olduğunun altını çizen Coqui, düşük ekonomik büyümenin daha uzun süreceği bu konjonktürde çoğu şirketin nakit pozisyonunu operasyonlar yoluyla artıramadığı ifade edildi. Coqui, küresel ticari iflaslarda 2022 yılında görülen yüzde 1’lik artışın, 2023 yılında hızlanarak yüzde 6 ve 2024 yılında biraz daha hızlanarak yüzde 10 olmasının öngörüldüğünü sözlerine ekledi.

EN KIRILGAN ŞİRKETLER

Allinaz’ın raporunda en kırılgan şirketlere de değinildi. En kırılgan şirketler ve sektörler arasında;  konaklama, ulaşım ve toptan/perakendecilik hizmetleri başı çekiyor. Özellikle konut segmentinde bekleyen işlerin neredeyse tamamlandığı inşaat sektörü başta olmak üzere; diğer sektörlerin de net nakit pozisyonları hızla kötüleşen bu sektörlerle aynı yolda hızla arayı kapattığı raporda öne çıkan bilgiler arasında yer aldı.

İflas Araştırmaları Baş Analisti Maxime Lemerle de faiz oranlarının beklenenden daha uzun süre yüksek kalmasının, gayrimenkul ve dayanıklı tüketim malları gibi sektörlerde talebi azalttığına işaret ederek, şöyle konuştu: “Atlantik'in her iki yakasında da gayrimenkulün yanı sıra kamu hizmetleri ve telekom gibi yüksek borçlu sektörlerde ödeme gücü üzerinde baskının artacağı anlamına geliyor. Dahası, küresel olarak ortalama İşletme Sermayesi Gereksinimi (İSG) 86 gün gibi rekor seviyelerde. Daha yüksek faiz oranları, şirketlerin yapısal olarak daha yüksek işletme sermayesi gereksinimlerini (WCR) finanse etmelerini de daha maliyetli hâle getirdi. Bu da inşaat, makine ve ulaşım ekipmanları gibi sektörler açısından risk demek.”

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön