03 / 05 / 2024

Dev petrol şirketi Saudi Aramco'nun başına Prens Selman geçti!

Dev petrol şirketi Saudi Aramco'nun başına Prens Selman geçti!

Dünyanın en büyük petrol şirketi Suudi Arabistan devlet petrol şirketi Saudi Aramco'nun başına, ikinci Veliaht Prens Muhammed bin Selman geçti.



Saudi Aramco'nun internet sitesinden yapılan  açıklamada, geçen hafta Güney Kore'de gerçekleştirilen şirketin yıllık toplantısında, şirket bünyesindeki Petrol ve Maden İşleri Yüksek Konseyi'nin feshedilerek yerine 'Yüksek Konsey' kurulduğu belirtildi.


Açıklamada, yeni konseyin, kuruluş yönetmeliğine göre 5'i eski yönetim kurulu üyesi 10 üyeden oluştuğu ve başkanlığına, ikinci Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ın getirildiği ifade edildi.


Öte yandan El-Arabiya kanalında yer alan haberde, aynı zamanda Savunma Bakanı ve Ekonomik İşler ve Kalkınma Kurulu Başkanı olan Selman'ın, şirketin yeniden yapılandırılmasını kabul ettiği kaydedildi.


Yeniden yapılanmanın şirketin Petrol Bakanlığından ayrılmasını kapsadığı belirtildi.


Şirketin yeniden yapılanması için daha önce de birkaç adım atılmış, bu kapsamda 12 birim feshedilmiş, bunların görevini Prens Selman'ın başkanlık ettiği Ekonomik İşler ve Kalkınma Kurulu üstlenmişti.


Günlük yaklaşık 7,6 milyon varil ile dünyanın en çok petrol ihraç eden ülkesi Suudi Arabistan'ın devlet şirketi Saudi Aramco, dünyanın en büyük petrol şirketi kabul ediliyor. Şirkette 62 bin görevlinin çalıştığı ifade ediliyor. 


Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz, önceki gün, Veliaht Prens Mukrin bin Abdulaziz'i kendi isteği üzerine görevden almış, yerine ikinci Veliaht ve İçişleri Bakanı Prens Muhammed bin Nayif bin Abdulaziz'i veliaht, Prens Muhammed bin Selman'ı da ikinci veliaht olarak atamıştı.


Dünya


Bu haber Sözcü  Gazetesi'nde şöyle yer aldı:


S.Arabistan Prensi bin Selman, kraliyet petrol şirketi Aramco'nun yüzde 5'ten azıının halka arz edileceğini belirtti.


Suudi Arabistan vekil veliaht Prensi Muhammed bin Selman, Al Arabia TV’ye yaptığı açıklamada Aramco’nun yüzde 5′ten azının halka arz edileceğini, değerlemenin henüz sona ermediğini ifade etti.


Prens, Aramco’nun değerlemesinin yaklaşık 2 trilyon dolar olduğunu vurguladı. BloombergHT’nin haberine göre, Aramco’nun halka arzının 2030 vizyonunu için kilit önemde olduğunu belirten Selman, halka arzın şeffaflığı artıcağını söyledi.


Selman, petrole bağımlılığın gelişmenin önünde bir engel olduğunu aktardı.



Sözcü








Bu haber Yeni Şafak Gazetesi'nde şöyle yer aldı:


Suudi Arabistan, petrol devi Aramco’nun halka arzınına onay çıktı. Hisselerinin yüzde 5’ini borsaya açacak şirketin yapacağı halka arz bütün zamanların rekoru olacak. 2,5 trilyon değerindeki şirketin yüzde beşi 125 milyar dolarlık halka arz anlamına geliyor.


Geçtiğimiz aylarda halka açılacağını açıklayan Saudi Aramco'nun halka arzına yönelik detaylar netleşiyor. Suudi Arabistan Suudi Vizyonu 2030 planı çerçevesinde Aramco'nun halka arzı ve yine 2 trilyon dolarlık dünyanın en büyük fonunu oluşturmayı planlayan taslağı onayladı. Suudi Arabistan İkinci Veliaht Prensi ve Savunma Bakanı Muhammed bin Selman, Suudi Arabistan'ın ulusal petrol şirketi Aramco'nun yaklaşık yüzde 5'ini halka arz edeceklerini belirtti.


YÜZDE 1'İ BİLE DÜNYA REKORU

El Arabiya kanalına dün açıklamalarda bulunan Prens Muhammed, “Aramco'nun kendisi bir holdinge dönüştürülmesinin ardından hisselerinin yüzde 5'ten azı ve daha sonrasında ise Aaramco'ya bağlı şirketler de halka açılacak” dedi. Aramco'nun değerlemesinin 2-2,5 trilyon dolar olduğuna işaret eden Prens Muhammed, “Aramco'ya bağlı şirketlerin halka arzı, Suudi Arabistan borsasını ikiye katlayacak. Aramco şirketlerinin sadece yüzde 1'i bile dünyanın en büyük halka arzını oluşturacak” diye konuştu.

Dünyanın en büyük petrol şirketi Aramco'nun kutsal addedilmesinin tehlike oluşturduğuna dikkati çeken Prens Muhammed, şunları kaydetti: “Suudi Arabistan'ın yıllar boyunca petrole bağımlı olması nedeniyle diğer yatırım sektörlerini etkiledi. Ancak devletin, mali gelir olarak petrole bağımlılıktan kurtulmanın zamanı geldi artık” ifadelerini kullandı.


DÜNYANIN EN BÜYÜK FONU BİZDE OLUR

Suudi Arabisan'ın Kamu Yatırım Fonu'nu dünyanın en büyük fonu yapacaklarını aktaran Prens Muhammed, şu bilgileri verdi: “Söz konusu yatırım fonu, küresel yatırım kapasitesinin yüzde 10'undan fazlasını kontrol edecek. Bu fon, dünyada büyük bir ekonomik güç olacak. Geçen yıl söz konusu fonda yapılan yapılandırmayla 30 milyar dolar kar elde etmişti.” Prens Muhammed, daha önce ülkesinin 2020 yılına kadar petrolsüz yaşayabilecek duruma geleceğini belirterek, “2030 Vizyonu petrol fiyatlarından bağımsız olacak ve fiyatlar yükselse dahi vizyon devam edecek” demişti.


Yeni Şafak


Geri Dön