18 / 05 / 2024

Devlet alacaklarında gecikme faizi artırıldı! İşte detaylar…

Devlet alacaklarında gecikme faizi artırıldı! İşte detaylar…

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre, 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun'da yer alan gecikme zammının oranı, her ay için ayrı ayrı uygulanmak üzere yüzde 2,5 olarak belirlendi. İşte detaylar...



AMME ALACAĞI NEDİR?

Amme (kamu) alacağı, 6183 sayılı Amme Alacakları Tahsil Usulu Kanunun birinci ve ikinci maddelerinde tanımlanmıştır. Bu maddeler ise aşağıdaki gibidir:

Devlete, vilayet hususi idarelerine ve belediyelere ait vergi, harç, resim, ceza tahkik ve takiplerine ait muhakeme masrafı, para cezası, vergi cezası gibi asli, gecikme zammı, faiz gibi fer’i kamu alacakları ve aynı idarelerin akitten, haksız iktisaptan ve haksız fiilden doğanlar dışında kalan ve kamu hizmetleri tatbikatından mütevellit olan diğer alacakları ile; bunların takip masrafları hakkında bu kanun hükümleri uygulanmaktadır.

Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) para cezalarının tahsil şekli ve hapse tahvili hakkındaki hükümleri saklıdır. İkinci madde ise muhtelif kanunlarda Tahsili Emval Kanunu’na (6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun öncesinde yürürlükte bulunan ve aynı konuyu düzenleyen eski bir yasadır) göre tahsil edileceği bildirilen her çeşit alacaklar hakkında da bu kanun hükümleri uygulanmaktadır denemekte olup kamu alacağı tanımlanmıştır olmaktadır.

Dolardan sonra Euro'da da bomba gelişme

Merkez Bankası faiz kararını bugün açıklayacak! İşte piyasanın tahmini…

Avrupa Merkez Bankası faiz kararını resesyona rağmen mi açıklayacak?


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön