23 / 11 / 2024
fuzul

Devlet ihalelerinde imar sorunları bitmiyor!

Devlet ihalelerinde imar sorunları bitmiyor!

TOKİ, ÖİB, Emlak Konut, İBB... Devlet kurumlarının ihale ettiği arazilerde imar sorunları bitmiyor. 2.4 milyar dolarlık proje beklemede




İETT ve Karayolları arazileri, Finans Merkezi ve son olarak Likör Fabrikası arazisindeki inşaatlar için yürütmeyi durdurma kararı verildi. İstanbul'un en değerli arazilerini ihaleye çıkaran devlet kurumlarının yaptığı dev satışlarda inşaatlar bir türlü başlayamıyor. Açılan davalar ise arazilerin imar planları ve üzerlerinde yapılan tadilatlara yönelik itirazlara dayanıyor. Son iki yılda, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) ihale ettiği İETT arazisi, Özelleştirme İşleri Başkanlığı'nın ihale ettiği Karayolları arazisi, Toplu Konut İdaresi'nin (TOKİ) satacağı Finans Merkezi arazileri ve son olarak da Emlak Konut'un ihale ettiği Likör Fabrikası arazisinde yapılacak projeler için yürütmeyi durdurma kararı çıktı. Davalarla yapımı durdurulan bu projelerin toplam yatırım bedeli ise 2.4 milyar dolar.

DUBAİLİ PARA VERMEDİ ZORLU PEŞİN ÖDEDİ
Milyonlarca dolar ödemeyi kabul ederek devletten aldıkları araziler üzerinde inşaat yapamayan yatırımcılar ise çareyi davalara itiraz edip beklemekte buluyor. ÖİB'den Karayolları arazisini alan Zorlu Holding, 800 milyon dolarlık bedeli peşin ödemiş, ancak bir süre sonra açılan davadan yürütmeyi durdurma kararı çıkmıştı. İETT arazisi ihalesini 705 milyon dolara kazanmış, ancak Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi'nin imar planına itiraz ettiği davayı öğrenince parayı ödememişti. Dün, nazım imar planı değişikliği için yürütmeyi durdurma kararı açıklanan Likör Fabrikası arazisinin ihalesini kazanan Aşçıoğlu İnşaat-Ofton İnşaat-Meydanbey İnşaat-Omak İnşaat Ortak Girişimi ise 300 milyon dolar garanti  TOKİ  payı önermiş ve 70 milyon dolarlık peşinatı ödemişti. Aşçıoğlu İnşaat Başkanı Yaşar Aşçıoğlu, konuyla ilgili yorum yapmak istemediğini belirtirken, Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Zorlu, "Ülkemize güvenimizi kaybetmedik. Hukuka güveniyorum" demişti.
 
Arazilerdeki sorunlarla ilgili uyarıları yapıyoruz
Açılan davalarda kilit rolü üstlenen Mimarlar Odası İstanbul Şubesi Başkanı Eyüp Muhçu, projelerde ayrıcalıklı plan tadilatı yapıldığı ve rant değeri oluşturulduğunu savunuyor. Söz konusu planlama süreçlerinin kendilerinden ve kamuoyundan gizlendiğini ifade eden Muhçu, "Çünkü suç işlendiğini planları hazırlayanlar da biliyor. Belli aşamada haberimiz oluyor. O zaman da ihalelerle ilgilenen şirketlere yazı gönderip uyarıyoruz" diyor. Muhçu, Karayolları arazisi için ihaleye çıkılmadan davayı açtıklarını hatırlatarak, "Hem Maktum, hem Zorlu hem de diğer girişimciler hukuki süreçleri biliyordu. Sanıyorum, belli yasaların aşılabileceği güvencesi alıyorlar" diye konuşuyor.
Menekşe ATASELİM/Gazete Habertürk


Geri Dön