25 / 11 / 2024

Devre mülk soygunu: 750 bin kişi dolandırıldı!

Devre mülk soygunu: 750 bin kişi dolandırıldı!

Son dönemlerde ülke genelinde devremülk veya devre tatil almayı planlayan toplam 750 bin kişi dolandırıldı. Mağdur sayısının, ailelerle birlikte 3 milyonu bulduğu belirtiliyor.




Son dönemde “bedava tatil kazandınız” gibi yanıltıcı mesajlarla başlayan devremülk ya da devre tatil dolandırıcılığı, binlerce yurttaşın mağdur edilmesine neden oldu. Cumhuriyet'ten Gamze Bal'ın haberine göre, Devre Mülk ve Tüketici Koruma Derneği Başkanı Veysel Saltan, “Bu yolla Türkiye genelinde 750 bin kişinin mağdur edildiğini düşünüyoruz. Bu kişilerin aileleriyle birlikte, yaklaşık 3 milyon mağdur var” diye konuştu.

NOTER TASDİKLİ OLMALI

Bu dolandırıcılığın internetten benzin istasyonlarına kadar çok geniş bir çerçevede yapıldığını söyleyen Saltan, “İnsanları, kurulan stantlarda form doldurtarak şahsi telefon numaralarından arayarak, otellerine davet edip, sözleşme imzalatarak borç altına sokuyorlar. Tüketici çok dikkat etmeli” diye konuştu.

Bu sözleşmelerin noter huzurunda yapılması gerektiği, noter tasdikli olmayan sözleşmelerin de geçersiz olduğu konusunda tüketiciye bazı uyarıla yapan Saltan, “Bu sözleşmelerden her sene aidat alınıyor. Bir de sözleşmeye eklenilen ‘tesis kullanılsa da kullanılmasa da yıllık aidat alınır’ diye bir ibare var. Pandemi sürecinde maddi sıkıntı yaşayan vatandaş, tesislere söz konusu aidatları ödemek istemedi. Satım yapanlar ise herhangi bir esnekliğe gitmeyip aidat ödenmesini istiyor. Buna itiraz ederek aidat ödemeyen üyeler için ise haciz yoluyla icra işlemi başlatılıyor. Bu firmaların şu anki zor şartlarda insanları daha fazla mağdur etmemelerini bekliyoruz” diye konuştu.

‘BU DOLANDIRICILIK TÜRÜ ÇOK YAŞANIYOR’

Yurttaşın yaşadığı mağduriyette çözüm yollarının kanunlarca yetersiz olduğunu belirten Saltan, Türkiye genelinde devremülk veya devre tatil dolandırıcılığının yoğunlukla yaşandığı yerleri şu şekilde sıraladı: Yalova, Afyon, Ankara, Bolu, Sakarya, İzmir, Tekirdağ, Erzurum, Hatay, Maraş, Urfa, Adıyaman, Muğla, Bodrum, Antalya ve Alanya’daki termaller.

100 BİN TL’LİK DOLANDIRICILIK

Devremülk satışıyla 100 bin lirası alınarak dolandırılan vatandaşlardan Ali Kaya, kendisi gibi devremülk ya da devre tatil almayı planlayan tüketicileri çok dikkatli hareket etmeleri konusunda uyarıyor. Kaya, nasıl mağdur edildiğini ise şöyle dile getirdi:  “Bir öğrencinin isteği üzerine devremülk için form doldurdum. Süreç böyle başladı. Bazı ödüller vaat edildi. Davet üzerine devremülk inşasının yapıldığı bölgeye gittim. Bizi gece yarısından sonra saat 01.30’a kadar ağırladılar. ‘Yerinizi bir yıl sonra kâr amaçlı satacağız’ dediler.

‘Siz kullanmasanız da aylık 3 bin TL kira gelecek’ dediler. 3 yıl oldu, halen satış yok. Ayrıca, 4+1 daire aldığımı sanıyordum, haberim olmadan 2+1’lik küçük bir daire vermişler. Aradaki farkı da ödemediler. Bir otel zinciriyle anlaşıldığı için sözleşmenin imzalanması halinde tek tapuya geçilebileceğini vaat ettiler. Sonrasında söz konusu otelle herhangi bir anlaşmaları olmadığını öğrendik. Ben rahatsızım, tatile gidemiyorum. 100 bin TL ödedim, karşılığını göremedim. Mağduruz. Elimizde sözleşmeler var. Konuyla ilgili hukuki süreç başlatıldı. Devremülk ve devre tatil almayı planlayanlar adım atmadan önce çok düşünsünler.”

Devre tatil ve devre mülk aynı şey mi?


Geri Dön