DHMİ gerçekleştirdiği iki ihale ile ekonomiye 1 milyar 678 milyon avro kazandırdı!
Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ), bu ay içerisinde, Dalaman Havalimanı dış hatlar terminal binasının işletme hakkının devri ve Milas-Bodrum Havalimanının yolcu terminallerinin işletme hakkının devri olmak üzere iki ihale gerçekleştirdi.
Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ), bu ay içerisinde, Dalaman Havalimanı dış hatlar terminal binasının işletme hakkının devri ve Milas-Bodrum Havalimanının yolcu terminallerinin işletme hakkının devri olmak üzere iki ihale gerçekleştirdi. Her iki ihaleye de sektörün büyük firmaları ilgi gösterirken, Dalaman Havalimanı ihalesinde en yüksek teklif KDV hariç 705 milyon avro, Milas-Bodrum Havalimanı ihalesinde ise 717 milyon avro oldu.
Söz konusu 2 büyük ihaleden ilki olan Dalaman Havalimanı dış hatlar terminal binasının işletme hakkının devri ihalesi 7 Mart'ta yapıldı. DHMİ Genel Müdürlüğündeki ihaleye Limak-GMR ortak girişim grubu (OGG), Fraport-IC İçtaş OGG, YDA İnşaat ve TAV Havalimanları Holding'ten olmak üzere 4 teklif geldi. Dalaman Havalimanı terminallerinin işletme hakkının devri ihalesinde en yüksek teklifi, KDV hariç 705 milyon avro ile YDA İnşaat verdi.
Şartname gereği, YDA İnşaat, söz konusu bedelin yüzde 10'unu sözleşme sırasında peşin, kalan bölümünü ise işletme süresince yıllık taksitler şeklinde ödeyecek. Dalaman Havalimanı dış ve iç hatlar terminalleri ile bunları tamamlayan tesislerin işletme hakkının 26 yıllığına devrini kapsıyor. YDA İnşaat, sözleşmenin ardından, Dalaman Havalimanı terminallerinin işletme hakkını 31 Aralık 2040'a kadar elde edecek.
Dalaman Havalimanı, dış hat yolcu sayısı itibarıyla Türkiye'de 4'üncü, toplam yolcu sayısı itibarıyla da 7'inci sırada yer alıyor. Mevcut dış hatlar terminali özgün mimarisi ve modern yapısıyla dünya havalimanları içinde de ödüle layık görüldü. Geçen yıl Dalaman Havalimanını, 4 milyon 57 bin yolcu kullandı. Dünyadaki ilk 100 havalimanı arasında yerini alan havalimanı, aynı zamanda engelsiz havalimanı ve yeşil havalimanı sertifikalarına sahip olarak hizmet veriyor.
Milas-Bodrum'dan 717 milyon avro
DHMİ, Dalaman Havalimanı ihalesinden 2 hafta sonra 21 Mart'ta da yurt içi ve yurt dışı turizme olan katkılarıyla Türkiye'nin turizm ve ekonomi açısından önemli merkezlerinden biri olan Milas-Bodrum Havalimanının terminallerinin işletme hakkı devri ihalesini gerçekleştirdi.
Fraport-IC İçtaş, Astaldi-ROMAIRPORT-Göçay, TAV Havalimanları Holding ve YDA İnşaat olmak üzere 4 şirket ve konsorsiyumun teklif verdiği ihalede, en yüksek teklif KDV hariç 717 milyon avro ile TAV Havalimanları Holding'den geldi. Şartname gereği, TAV Havalimanları Holding söz konusu bedelin yüzde 20'sini sözleşme sırasında peşin, kalan bölümünü ise işletme süresince yıllık taksitler şeklinde ödeyecek. TAV Havalimanları Holding, sözleşmenin ardından Milas-Bodrum Havalimanı terminallerinin işletme hakkını 31 Aralık 2035'e kadar elde edecek.
Toplam uçak trafiği 2003'te 13 bin 994 olan havalimanında, 2013 sonu itibarıyla uçak trafiği yüzde 147 artışla 30 binin üzerine çıktı. Havalimanı 2003'te 1 milyon 500 bin yolcuya hizmet verirken, 2013 sonu itibariyle bu sayı 3 milyon 631 bine ulaştı. Geçen yıl iç hatlarda 6 havayolu şirketi Milas Bodrum'u 7 noktaya tarifeli seferle bağladı. Dış hatlarda da 4 kıtadaki 35 ülkenin 122 noktasına Milas-Bodrum Havalimanından doğrudan uçuş sağlanıyor. 2012'de Avrupa yolcu sıralamasında 103. sırada yer alan havalimanı, geçen yıl 75'inci sıraya yükseldi.
Milas-Bodrum Havalimanı Türkiye geneli havalimanları arasında dış hat yolcu açısından 6'ıncı, iç hat yolcu açısından da 9'uncu sırada yer alıyor.
2 ihaleden rekor kazanç
DHMİ, böylece martta 15 gün arayla gerçekleştirdiği iki ihale sonucu 1 milyar 677 milyon 960 bin avro kira geliri elde edecek.
DHMİ, 2011'de İzmir Adnan Menderes Havalimanı iç ve dış hatlar terminallerinin işletme hakkının devrine ilişkin ihale düzenlemiş ve ihale sonucunda KDV hariç 610 milyon avroluk teklifi ile TAV Havalimanları Holding, 2032 sonuna kadar havalimanının işletme hakkını elde etmişti.
Aydın-Çıldır Havalimanı'nın kiralama suretiyle işletilmesi ihalesi de 2012'de yapılmış, THY Anonim Ortaklığı ''KDV hariç yıllık net karın yüzde 7'sini içeren teklifine karşılık 20 yıllığına kiralamıştı.
Genel Müdürlük, Kocaeli/Cengiz Topel Havalimanı, Samsun/Çarşamba Havalimanı ile Nevşehir/Kapadokya Havalimanı kiralama ihalelerine de bu yıl içinde çıkmayı hedefliyor.
"DHMİ dünyaya örnek oldu"
DHMİ Genel Müdürü Orhan Birdal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Milas Bodrum Havalimanı terminallerine ilişkin ihale ile Türk havacılık sektöründe gerçekleştirilen kamu-özel işbirliği projesi sayısının 18’e ulaştığını belirterek, "DHMİ bu modelle ülkemize çok büyük eserler kazandırdı, dünyaya örnek oldu" dedi.
DHMİ'nin, kamu-özel sektör işbirliği sayesinde özel sektör kaynaklarının önemli alt yapı yatırımlarına aktarılması konusunda Türkiye'nin öncü ve örnek kuruluşları arasında yer aldığını ifade eden Birdal, şöyle konuştu:
"Bir yandan ülkenin ihtiyacı olan havacılıkla ilgili yatırımları öz kaynaklarımızla gerçekleştirirken, diğer yandan da yap-işlet-devret modeli ile dev yatırımlara imza atıyoruz. Mimari açıdan özgün, rahat, konforlu, çağdaş havalimanlarımızla ülkemizi baştan başa 'havalimanı ağıyla' dünyaya bağlıyoruz. Havayolunun halkın yolu haline gelmesi için üzerimize düşeni yaptık, yapmaya devam ediyoruz. İstanbul yeni havalimanı ihalesi ile dünyanın gözlerini kamaştıran DHMİ, ülke ekonomisine katkı sunmaya devam ediyor.
15 günlük bir sürede kamu-özel işbirliği modelinin muhteşem uygulamaları olan iki büyük ihale ile kuruluşumuza ve ekonomimize 1 milyar 677 milyon 960 bin avro katkı sağlayan DHMİ, bakanlığımız ve hükümetimizden aldığı güçle dev eserleri inşa etmeye ve kamu-özel işbirliği uygulamalarına devam edecek."
Günboyu