Dikkat! İmar barışı başvuruları için son ay!
Türkiye'de 13 milyon kaçak yapının kayıt altına alınmasını amaçlayan imar barışı uygulaması kapsamında başvurular sürüyor. Uygulamaya başvurular 15 Haziran tarihine kadar alınacak.
31 Aralık 2017 tarihinden önce imara aykırı inşa edilmiş yapıları kapsayan imar barışı uygulaması kapsamında başvuru süreci devam ediyor. Vatandaşların 15 Haziran tarihine kadar başvurularını tamamlaması gerekiyor.
18 milyar 418 milyon liralık kaynak
Kamuoyunda 'İmar Barışı' ya da 'İmar Affı' olarak bilinen ve milyonlarca konutun imar ve iskan sorununu çözmesi planlayan düzenlemeye bu zamana kadar milyonlarca başvuru geldi. Buna göre, uygulama kapsamında 11 ayda 18 milyar 418 milyon 733 bin lira girdi. 8 Haziran 2018 yılında başlayan başvurular ise 9 milyon 841 bin 385'e ulaştı.
İstanbul'dan 1 milyon 722 bin başvuru
En çok başvuru yapılan il ise İstanbul oldu. Yaklaşık 2 milyon kaçak bina bulunan bölgede şu ana kadar 1 milyon 722 bin 696 kişi başvuru yaptı. İstanbul'u 795 bin 934 başvuru ile İzmir izlerken Ankara ise 452 bin 295 başvuruyla vatandaşın İmar Barışı için yoğun ilgi gösterdiği ilk 3 şehir arasında yer aldı.
Başvurular için son ay
İmar Barışı uygulamasından elde edilecek gelir, genel bütçeye aktarılacak. Kaynak, şehirlerin yeniden imarını düzenlemek için kullanılacak. Başvurular 15 Haziran'a kadar yapılırken, İmar Barışı bedeli ise 30 Haziran 2019'a kadar ödenebilecek.
Nasıl başvuruluyor?
Ruhsatsız yapıların kayıt altına alınması için 31 Aralık 2017 yılından önce inşa edilmiş konut ya da işyerleri için Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri'ne başvuru yapılıyor. İmar Barışı başvuruları e-devlet üzerinden yapılabiliyor. İmar affı için bakanlığın yetkilendirdiği kurum ve kuruluşlara da müracaat edilebiliyor.
E-devlet üzerinden imar barışına başvuru yaparken gereken evraklar:
- Cep telefonu ve e-posta adresi
- Yapının tam adresi
- Yapı tapuluysa ada ve parsel detayları
- Toplam inşaat alanı
- Yapıdaki konut ve iş yeri sayısı,
- Yapının veya arsanın emlak vergi birim değeri
- Yapının yer aldığı arsanın alanı
- Yapı sınıfı
- İmar kanununa aykırılık varsa, bu aykırılığın belirtilmesi
- Yapının veya arsanın 1 tane fotoğrafı
İmar barışında 2 önemli adım
1- Yapı Kayıt Belgesi almak
İmar Barışı'ndan yararlanmak için ilk aşamada Yapı Kayıt Belgesi alınması gerekiyor. Yapı Kayıt Belgesi almak için süre 15 Haziran tarihinde sona eriyor.
2- Tapu alım
İmar Barışı'nın ikinci aşama ise tapu alım sürecidir. Yapı Kayıt Belgesi alan yapılar için Kat Mülkiyetli tapu alınabiliyor.
Başvuru tarihi yeniden uzar mı?
İmar Barışı son başvuru tarihi açıklanan yeni karar kapsamında 15 Haziran 2019 olarak ilan edildi. Bu tarihin son olduğunu ifade edilirken Bakanlığın bu sefer kesinlikle İmar Barışı başvuru tarihini bir kere daha yenilemeyeceği belirtiliyor.
20 soruda yapı kayıt belgesi müracaatı!
İmar barışından 18.4 milyar liralık kaynak!