07 / 11 / 2024

Diyanet Vakfı her ilde öğrenci evleri açacak!

Diyanet Vakfı her ilde öğrenci evleri açacak!

Türkiye Diyanet Vakfı (TDV) Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Tutkun, AA muhabirine yaptığı açıklamaya göre Türkiye Diyanet Vakfı, yükseköğrenim görenlerin barınma ihtiyacını karşılamak için ülke genelinde öğrenci evleri açmak için çalışma başlattı.




Türkiye Diyanet Vakfı (TDV) Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Tutkun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, vakıf olarak 10 ilde 12 yükseköğrenim öğrenci yurduyla hizmet verdiklerini, yurt sayısını 20'ye çıkarmak için çalışmaların sürdüğünü söyledi.


Türkiye'de 2003'te 70 olan üniversite sayısının 2014 yılında 184'e çıktığını anımsatan Tutkun, üniversitede okuyan öğrenci sayısının 5 milyon 439 bine ulaştığını belirtti.


Tutkun, üniversite öğrencileriyle ailelerinden konaklama ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik yoğun talep aldıklarını dile getirdi.


Üniversite öğrencilerinin konaklama sorununu çözmek için farklı projeler geliştirdiklerini vurgulayan Tutkun, her ilde öğrenci evleri açılması yönünde çalışma başlattıklarını aktardı.


"Evlerde şu an yaklaşık 230 öğrenci kalıyor"


Tutkun, şu an yurtların toplam kapasitesinin 4 bin 878 olduğunu ifade ederek, "Bütün yurtlarımız dolmuş durumda. Bursa, Muğla ve Sakarya yurtlarımızda biraz yer kaldı. Vakıf olarak yükseköğrenim gençliğine huzur içinde kalabilmeleri için din görevlilerimiz gözetiminde öğrenci evleri açıyoruz. İstanbul Kadıköy'de 20, Yozgat Boğazlıyan'da 3, Samsun'da 3, Edirne'de 3, Antalya-Manavgat'ta 2 öğrenci evi açtık. Evlerde şu an yaklaşık 230 öğrenci kalıyor. Güvenilir, sağlıklı, modern evlerle öğrencinin başarı çıtasını yükseltmek istiyoruz" şeklinde konuştu. 


Projeyi, son yıllarda yurtların yetersiz kalması ve öğrencilerin mağduriyet yaşamasından dolayı geliştirdiklerine işaret eden Tutkun, öğrenci evlerinin sorumluluğunu illerdeki TDV şubelerinin yürüteceğini kaydetti.


Gönüllü din görevlileri görevlendirilecek


Vakfın her ilde bir yurt projesiyle yurt yapımını teşvik ettiğine dikkati çeken Tutkun, şöyle devam etti:


"Öğrenci evlerini buna alternatif olarak değil, tamamlayıcı bir unsur olarak görmekteyiz. İlde yurt açılması durumunda öğrenciler açılan yurda yönlendirilebilecektir. Evlerimizi il ve ilçelerde gönüllü din görevlilerinin bulunduğu yerlerde açacağız. Her ev için gönüllü din görevlilerinden sorumlu bir kişi görevlendireceğiz. Bayan evleri için bayan, erkekler için de erkek görevlilerimiz olacak. Evlerde öğrencilerimizin maddi manevi gelişimlerine destek vereceğiz. Öğrenci evleri vakıf şubemizce kiralanacak. Kira kontratı şube adına yapılacak, kirası da şubemiz tarafından ödenecek. Evlerin iç donanımı yine şubelerimizce yapılacak."


Tutkun, evlere alınacak öğrencilerin vakıf başkanı, şube yönetim kurulundan bir üye ve şube yöneticisi tarafından oluşturulan komisyonca seçileceğini anlattı.


Öğrencilerin de yükümlülükleri bulunacak


Evlerde, bütün giderlerinin vakıf tarafından karşılanmayacağını, öğrencilerin de yükümlülükleri bulunacağını belirten Tutkun, şöyle konuştu:


"Vakıf şubesi adına kayıtlı evin elektrik, su, doğalgaz, internet fatura giderleri öğrencilerce karşılanacak. Faturaların ödenmesi işi evden sorumlu din görevlisi tarafından takip edilecek. Öğrenci evlerinde mutfak masrafları kalan öğrenciler tarafından karşılanacak. Bağışçılar ve şube imkanlarıyla evlere gıda ve ayni yardımlar da yapılabilecek. Evlerde barınan öğrencilerin ders, sosyal faaliyet, kurs, manevi gelişim konularındaki talepleri de karşılanacak."


AA


Geri Dön