23 / 12 / 2024

Diyarbakır restorasyonlarla kültür turizminin önemli bir durağı olacak!

Diyarbakır restorasyonlarla kültür turizminin önemli bir durağı olacak!

Medeniyetler beşiği Diyarbakır'ın turizmde özlenen konuma gelmesi için çalışma yürütülüyor. Başta İçkale ve surlar olmak üzere kentteki tarihi yapılar restore ediliyor



Medeniyetler beşiği Diyarbakır, son yıllarda yapılan hummalı çalışmalarla özellikle kültür turizminde Türkiye’nin en önemli duraklarından biri olma yolunda hızla ilerliyor.

Onlarca medeniyete ev sahipliği yapmış, inanç ve kültürel zenginliğiyle dikkati çeken Diyarbakır’ın, bu zenginliğini gelecek kuşaklara aktarmak ve tarihsel birikimini yerli ve yabancı turistlere tanıtmak için hazırlanıyor. Başta valilik olmak üzere ilgili tüm kurumların iş birliğiyle, tarihi eserler, özenle tek tek elden geçirilerek restore edilirken, bu çalışmalar için 2012 yılında 45 milyon lira ödenek ayrıldı.

Vakıflar Genel Müdürlüğünce restorasyonu yapılan ve kısa bir süre önce Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç tarafından açılışı gerçekleştirilen, sahabelerin mekanı olarak tanımlanan Hz. Süleyman Camisi yeniden ibadete açılırken, "İslam’ın Beşinci Harem-i Şerif"i olarak anılan Ulu Cami, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün himayelerine aldığı "Diyarbakır Surları" ile açık hava müzesi
 görünümündeki "İçkale"nin ise restorasyonu ise devam ediyor.

Kentin turizmde marka şehir olmasına önemli katkı sağlayacak surların çekirdek kısmını oluşturan ve her dönem yönetim merkezi olmuş  İçkale’de yer alan St. George Kilisesi, Artuklu Hanı ile Cumhuriyet ve Osmanlı döneminin mimari özelliklerini yansıtan diğer yapıların restorasyon çalışmalarında ise sona yaklaşıldı.

"İçkale yeniden hayat bulacak"

Vali Mustafa Toprak, İçkale’deki St.George Kilisesi, jandarma komutanlık, adliye binası ile eski cephanelik olarak tanımlanan 4 yapının onarımının tamamlandığını belirterek, diğer 3 yapının restorasyonu için ise ihaleye çıkıldığını söyledi.

İçkale’deki restorasyon çalışmalarının hızla devam ettiğini belirten Toprak, Müze Müdürlüğünün denetiminde alanda başka bir tarihi kalıntının olup olmadığını kontrol etmek amacıyla sondaj çalışması yapıldığını anlattı.

Toprak, söz konusu çalışmanın yakın bir zamanda tamamlanacağını ifade ederek, şöyle konuştu:

"İçkale’nin Dicle Nehri’ne bakan surlarının 73 ve 74 nolu burçlar arasındaki bölümünü yeniden ayağa kaldırmak için ödenek düzenlemesi yapılıyor. Buranın yapımı için en kısa zamanda ihalesine çıkacağız. Dolayısıyla İçkale, tamamen surları ve burçlarıyla top yekun elden geçmiş olacak. Hem burada onarılan eserler, hem de surların ve burçların bütünlemesiyle birlikte İçkale yeniden hayat bulacak. İçkale’deki çalışmalarımızla birlikte Cevatpaşa Mahallesi’nde, zaman içerisinde imar mevzuatına aykırı birtakım yapılaşmalar vardı. Toplu Konut İdaremiz (TOKİ) ile aramızda yaptığımız protokol çerçevesinde hak sahiplerine ev veriyoruz.  TOKİ  yaklaşık 90 milyon lira bir kaynak ayırdı. Evler bitti, kuralar çekildi, biz anlaştıkça evleri veriyoruz. Ev istemeyene para veriliyor. Büyükşehir Belediyesi de bu protokol çerçevesinde anlaştığımız mülkiyet sahiplerinin evlerini dolayısıyla yıkıyor."

"Dünya milletlerinin geleceği bir yer"

Vali Toprak, İçkale’de yer alan höyükte yapılan kazılarda daha önce bir Artuklu Sarayı tespit edildiğini, bunun da bölgedeki en önemli yapıtlardan biri olduğunu anlatarak, restorasyon çalışmalarının ardından Artuklu Sarayı’nda kazı çalışmalarını yoğunlaştırılacağını söyledi.

"Cazibe Merkezleri Projesi"nden aktarılacak kaynağın yüzde 90’ına yakınının bu eserlerin restorasyonu, onarımı, kamulaştırılması ve tarihi eserlerin etrafının açılmasıyla ilgili olarak kullanmayı amaçladıklarını belirten Toprak, Yüksek Planlama Kurulundan 20 milyon lira ödenek ayrılması için karar çıktığını dile getirdi.

Toprak, aynı çalışmalar için Kültür ve Turizm Bakanlığından 10 milyon liralık kaynak gönderildiğini ifade ederek, "Daha önce de 15 milyon lira gelmişti. Bu parayla buradaki işler yapılıyor. Bütün bunlara ilaveten Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğümüz aracılığıyla İçkale içinde bulunan 20 yerin rölöve ve diğer proje çalışmaları yapılıyor" dedi.

"2013 yılı sonuna kadar inşallah bir gecikme olmasa hem burçları, hem surları hem de binaları, çevre düzenlemesi ile rahat bir şekilde görmüş olacağız" diyen Toprak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Diyarbakır turizmde yıldızını parlatan kentlerden birisidir. İçkale’de Diyarbakır’ı marka yapacak bir değerdir. Biz yeter ki bunun değerini bilelim, sahip çıkalım ve anlatabilelim. İçkale başlı başına aslında ülkemizin birliğinin beraberliğinin de merkezidir. İçkale 30’a yakın medeniyetin gelip geçtiği ve bugün de bir medeniyet değerlerinin restorasyonuna tabi tutulduğu bir yer. İnsani ve kültürel değerler bir arada bulunuyor. Hem kültür, hem inanç merkezi. İçkale dünya milletlerinin gelip, bu değeri görebileceği bir yerdir. Çünkü İçkale dediğimiz yeri çevreleyen surlar ve burçlar binlerce yıl öncesinden yapılan ve bugüne kadar gelen, içinde insanların yaşadığı bir şehir görünümündedir. Burayı farklı kılan hem inanç değerlerimizin hem de insani değerlerimizin bir arada olmasıdır."
 

AA


Geri Dön