23 / 12 / 2024

Diyarbakır Surlar ve Suriçi maketi 2016'da tamam!

Diyarbakır Surlar ve Suriçi maketi 2016'da tamam!

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Kültürel Miras ve Turizm Daire Başkanlığı çalışanı ve Taş Oymacılığı Ustası Fesih Gündoğar, 1995 yılında yapımına başladığı tarihi Surlar ve Suriçi maketini 2016 yılı içinde tamamlamayı hedefliyor.




Yüzde 90’ı tamamlanan maket, İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığı’nın tarihi alan ve yapıları içeren haritası baz alınarak hazırlanıyor. Suriçi’ni bölgelere ayırarak mahalle mahalle yapılan maket, Yenikapı’da bulunan yapıların tamamlanmasıyla sona erecek. 2,5 yıldır Mardinkapı’da Büyükşehir Belediyesi Turizm Bürosu önünde sergilenen maket, bugüne kadar yurt içinde 39 fuar ve sergide sergilendi.


‘Bir yıllık çalışmadan sonra tamamlanacak’


Maket hakkında bilgi veren Fesih Gündoğar, taş oymacılığına 1984 yılında başladığını, 1995 yılından bu yana Büyükşehir Belediyesi bünyesinde tarihi Sur ve Suriçi maketini oluşturmak için çalıştığını kaydetti. Maketin 1/250 ölçeğinde olduğunu, Suriçi’ndeki tüm evleri, sokakları, ibadethaneleri ve hanları kapsadığını ifade eden Gündoğar, 20 yıldır üzerinde çalıştığı maketin bir yıllık çalışmanın ardından tamamlanacağını bildirdi. 


‘Sadece Ulu Camii 7 ayda bitirdim’


Makete, kenti kalkan balığı gibi çevreleyen Surlardan başladığının altını çizen Gündoğar, “Surlar bölümünü bitirdikten sonra Suriçi’nde bulunan evler, camiler, kiliseler, hamam ve hanları yapmaya başladım. Şu an işin büyük bölümünü tamamladım. Makette sadece Yenikapı tarafları ve Hevsel Bahçeleri’nin yeşillendirilmesi kaldı. Yenikapı’da yaklaşık 100 yapıyı da tamamlarsam maketin yapı bölümleri bitecek. Bu bölümlerin bitmesiyle tarihi Surlar ve Suriçi maketi tamamlanacak.” dedi.


Çalışmasını İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığı’nın tarihi alan ve yapıların haritası doğrultusunda yaptığını söyleyen Gündoğar, bitirdiği yapıları numaralandırarak Mardinkapı’da sergilenen makete yerleştirdiğini ifade etti. Gündoğar, “Tarihi Surlar ve Suriçi maketini hazırlarken beni en çok zorlayan bölüm Ulu Camii oldu. Ulu Camiyi yaklaşık 7 aylık bir çalışmanın sonunda tamamlayabildim.” şeklinde konuştu.


‘Taşları Lice ve Birecik’ten getiriyoruz’


Makette kalker taşının kullanıldığını, taşların Lice ve Urfa Bilecik’ten tedarik edildiğini dile getiren Gündoğar, şunları söyledi: “Kalker taşının rengi beyaz, Diyarbakır’da tarihi alanlarda ise bazalt taşı kullanılıyor. Bazaltın rengi siyah olduğu için ben kalker taşını oyduktan sonra yağlı boyayı incelterek boyatıyorum. Bu işlemlerden sonra kalker taşı bazalt taşına benziyor.”


Kurs verecek


Gündoğar, Sur ve Suriçi maketi dışında yine kalker taşını oyarak Kervansaray’ı, bazalt taşından da Yedikardeş Burcu’nu yaptığını belirtti. Taş oymacılığı mesleğini gelecek nesillere aktarmak istediğini dile getiren Gündoğar, Büyükşehir Belediyesi tarafından inşa edilen Kültür ve Kongre Merkezi’nin tamamlanmasıyla taş oymacılığı üzerine kurs vereceğini sözlerine ekledi.


 



Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi


Geri Dön