22 / 12 / 2024

Diyarbakır Ticaret Fuarı 2009 açıldı!

Diyarbakır Ticaret Fuarı 2009 açıldı!

Diyarbakır'da, gıda, tekstil, halı, mobilya, beyaz eşya ürününün görücüye çıktığı Diyarbakır Ticaret Fuarı 2009 açıldı



Vali Hüseyin Avni Mutlu, Diyarbakır-Ergani karayolundaki TÜYAP Diyarbakır Fuar ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen fuarın açılışında yaptığı konuşmada, Diyarbakır'ın, tarihinin her döneminde ticaretin en önemli şehirlerinden biri olduğunu söyledi.

Sur ilçesini çevreleyen kalenin yani surların Mardinkapı ve Urfakapı olarak isimlendirilen kapıların geçmiş dönemde "Bağdat Kapısı"' diye anıldığını anlatan Vali Mutlu, şöyle konuştu:

"Bu şehir kendisini Bağdat, Şam ve Halep ile ticaret yapan bir şehir olarak algılıyor ve kapılarının ismini bu manada açıyordu. Ticareti Bağdat diye Şam diye düşünüyordu. Şimdi yeniden böyle bir açılımı gerçekleştiriyor olması bu şehrin ekonomik, ticaret kültürel hayatı itibariyle önemli ve bundan hepimiz bu şehrin geleceği, bölgemizin ve ülkemiz geleceği adına büyük mutluluk duyuyoruz.

Geleceğe daha yüksek bir moralle bakıyoruz. Hepimiz daha ileriye bakma noktasında hem fikiriz. Bu şehrin bir ticaret, kültür ve turizm şehri olmasını önemsiyoruz.

Daha fazla fuarların gerçekleşmesini diliyoruz. Bu şehrin ekonomisinin ülkenin dışında hemen yakın coğrafyasında ilintili hale gelmesini arzu ediyoruz. Bu konuda bütün Diyarbakırlıların işbirliği yapması gerekiyor.

Ulaşım alt yapısının önemli olduğunu vurgulamak istiyorum. Hedeflediğimiz 400 kilometrelik duble yol ağının 280 kilometrelik bölümünü bitirdik. 45 kilometrelik bölümünü bu yıl yapıyoruz. 2011 yılı itibariyle bu şehrin artık, Mardin, Elazığ, Batman ve Urfa istikametinde duble yol ile ilgili bir sıkıntısı kalmayacak."

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir de, binlerce yıllık tarihiyle, ticarette rüştünü ispatlamış Diyarbakır'ın her geçen gün Ortadoğu'nun kültür, sanat, turizm ve ticaretinin merkezi olma yolunda emin adımlarla ilerlediğini ifade ederek, daha önce yapılan fuarları anımsattı.

Fuara katılan firmaların yüzde 80'inin Diyarbakır ve bölgedeki firmalardan oluşmasının sevindirici olduğunu ifade eden Baydemir, yerel firmaların yaratmış olduğu katma değerin dönüşünün kente ve kent insanına daha fazla olacağını anlattı.

Baydemir, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Diyarbakır kongreler, fuarlar kenti oluyor. Ticaretin en önemli altyapısı ulaşımdır. Türkiye nüfusunun yüzde 12'si Diyarbakır'a bir ila 5 saat süre içinde ulaşılabilmektedir. Bu da ticarette çok önemli bir avantajdır. Hava,
kara ve demiryolu taşımacılığını modernizasyonun ticaret üzerinde dopingi etkisi yaratacağına inanıyorum. Uluslararası sivil havacılık ve çevre yolu. Bu iki temel alt yapıyı Diyarbakır'a kazandırdığımızda iddiamız odur ki Diyarbakır gerçekten Ortadoğu'nun en güçlü ticaret merkezi olacaktır."

Tüyap Tüm Fuarcılık Genel Müdürü İlhan Ersözlü ise Diyarbakır'ın Ortadoğu'nun fuarlar merkezi olma yolunda emin adımlarla ilerlediğini, daha önce yapılan 3 fuarda toplam 338 katılımcı firmaya, 128 bin 470 ziyaretçiye Diyarbakır'da ev sahipliği yaptıklarını söyledi.

Bölge ticaretine canlılık kazandıracak fuarın 120 firmanın katılımıyla hazırlandığını, gıdadan mobilyaya, halıdan temizlik malzemelerinin sergileneceğini anımsatan Ersözlü, Fuara katılan firmaların yüzde 80'i bu bölgenin yerel üretim yapan firmalardan, yüzde 20'sininde İstanbul, Adana, Ankara,  İzmir  gibi sanayileşmiş illerden katıldığını belirtti.

Ersözlü, gelecek yıl yıl fuar programını Mart ayında başlatacaklarını ifade ederek, "Yıl sonuna kadar 7 farklı konuda fuar düzenleyeceğiz.

Ortadoğu'nun fuarlar merkezi Diyarbakır için çalışmalarımıza azimle heyecanla devam edeceğiz" dedi.

KOMŞU İLLERLE OLAN İLİŞKİLER
Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı (DTSO) Galip Ensarioğlu, fuarların bir kent için önemli olduğunu, ilin sanayisi kentleşmesi, ticareti ve turizim açısından önemli olduğunu aktardı.

Oda olarak bu yıl Tüyap ile yaptıkları anlaşma gereği 3 fuar yaptıklarını ancak yatırımcıların isteğiyle bunu 4'e çıkardıklarını anlatan Ensarioğlu, şöyle konuştu:

"Bu yıl yapacağımız son fuardır. 5 yıl içinde de en az ayda 2 fuar yaparak 20 fuarla Diyarbakır'ı Ortadoğu'nun fuar ve ticaret merkezi haline getirmeyi hedefliyoruz. Özellikle Suriye, İran ve Irak ile olan siyasi ilişkilerimizin geliştirilmesi en çok Diyarbakır ve bölge insanına faydalı olacaktır. Bunun yansımalarını da çok kısa sürede gördük, Irak'taki siyasi ilişkilerin geliştirilmesiyle son 4 yıldır neredeyse ihracatımızın ve ticaret hacmimiz her yıl yüzde 50 artarak bu yıl 5 milyar doları aşmıştır."

Daha sonra Vali Mutlu, Baydemir, Ersözlü ile AK Parti Diyarbakır Milletvekili Kutbettin Arzu, DTP Milletvekili Selahattin Demirtaş ile standları gezerek ilgililerden bilgi aldı.

Vali Mutlu ve beraberindekiler, Diyarbakır İş Kadınları Derneği'nin standındaki Diyarbakır'a özgü ipek poşudan üretilen kravatları inceledi.

Fuara, Irak, İran ve Suriye'den işadamları ile AK Parti İl Başkanı Baki Aksoy, DTP İl Başkanı Fırat ile çok sayıda davetli katıldı.

Diyarbakır Valiliği, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Türkiye Odalar Ve Borsalar Birliği (TOBB), Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO), Diyarbakır Ticaret Borsası (DTB), Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (DESOB) desteği ile düzenlenen fuar 8 Kasım'a kadar açık kalacak.
AA


Geri Dön