22 / 11 / 2024
fuzul

Diyarbakır'da cami yapımını durdurma kararı valiliği harekete geçirdi!

Diyarbakır'da cami yapımını durdurma kararı valiliği harekete geçirdi!

Diyarbakır Valiliği, HDP'li Büyükşehir Belediyesi'nin aralarında inşasına başlananların da olduğu camilerin yapımı için belirlenen alanların farklı amaçla kullanımı amacıyla imar planını değiştirmesi üzerine yürütmenin durdurulması talebinde bulundu...




Diyarbakır Valiliği, HDP'li Büyükşehir Belediyesi'nin Kayapınar ilçesinde cami yapımı için belirlenen alanların farklı amaçlarla kullanımı amacıyla imar planını değiştirmesi üzerine yürütmenin durdurulması talebiyle mahkemeye başvuru yapıldı.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; İçişleri Bakanlığı tarafından görevlendirme yapılan dönemde Diyarbakır Büyükşehir Belediyesince, merkez Kayapınar ilçesindeki 5 alan imar planında cami inşaatı için belirlendi.

31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri'nde seçilen HDP'li belediye yönetimince, imar planında park ve dini tesis alanıyken sadece park alanı yapılmak üzere hazırlanan nazım imar planında değişiklik yapılması için 21 Haziran'da belediye meclisi kararı alındı.

"Yürütmeyi durdurma talebimiz kanuni açıdan zorunluluk arz etmektedir"

Valilik, Büyükşehir Belediye Meclisi'nin bu kararının mevzuata aykırı olduğu gerekçesiyle yürütmesinin durdurulması talebiyle Diyarbakır Nöbetçi İdare Mahkemesine başvuru yaptı.

Mahkemeye sunulan dilekçede, imar planındaki sosyal ve teknik altyapı alanının kaldırılabilmesinin ancak bu tesisin hizmet götürdüğü bölge içinde eş değer yeni bir alanın ayrılması suretiyle yapılabileceği vurgulandı ve meclis kararı ile imar planı değişikliğine gidilerek dini tesis alanının kaldırılması karşısında aynı bölgede eş değer yeni bir alanın dini tesis alanı olarak ayrılmamış olmasının, verilen kararın kanuna aykırılığını ortaya koyduğu belirtildi.

Dilekçede "Mevzuat uyarınca dini yapı alanlarına ilişkin planlarda ve değişikliklerinde il müftülüklerinin görüşü alınmalıdır. İl müftülüğü ile yapılan şifahi görüşmelerde meclis kararının alınması öncesi belediyece kendilerinden herhangi bir görüş alınmadığı da bildirilmiştir." ifadelerine yer verildi ve dava konusu edilen meclis kararının bu yönüyle de hukuka aykırı olduğu bildirildi.

Dilekçede şunlar kaydedildi:

"Park ve dini tesis alanı olarak düzenlenen alanın imar planı değişikliği ile sadece park alanı haline getirilmesinde şehircilik ilkeleri, planlama esasları ve kamu yararı gözetilmemiş, siyasi çatışma saikiyle hareket edilmiştir. Zira plan değişikliğine gidilen alanda cami yapımına başlanmış oldu ve bu karar ile kamu yararı değil, aksine kamu zararına sebebiyet verileceği açıktır. Dava konusu ettiğimiz kararın uygulanması halinde inşaatına başlanmış caminin kaldırılacağı, bu durumun kamu hizmetinin aksamasına neden olacağı, boşaltma sırasında oluşan masrafların kamu zararına sebebiyet vereceği, yeni bir yerin tahsisinin gerekeceği dikkate alındığında dava konusu edilen işlemin açıkça mevzuata aykırı olması ve uygulanması halinde telafisi güç ve imkansız zararların meydana geleceği gözetilerek yürütmeyi durdurma talebimiz kanuni açıdan zorunluluk arz etmektedir."

İnşaatına başlanan camiler de var

HDP'li belediyenin imar planı değişikliği ile yapımını engellemek istediği camiler arasında temeli atılan ve inşaat çalışmalarına başlananlar da var.

Belediyenin bu kararı, Diyarbakır'da bazı sivil toplum kuruluşları ve vatandaşların tepkisine neden oldu.

"Burada cami yapılması ihtiyaçtır"

Kayapınar Camileri Yaptırma, Yaşatma, Koruma ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Muzaffer Kabayer, konuyla ilgili açıklama yaptı. Açıklamada, temeli atılan ve yapımına başlanan 2 bin 500 kişilik caminin ilçe için ihtiyaç olduğunu belirtti.

"Kayyum zamanında burası cami için tahsis edildi. Temelini atıp bu seviyeye getirdik. Bu caminin etrafında binlerce kardeşimiz oturuyor. Burada cami yapılması ihtiyaçtır. Cami yapmaktan vazgeçmeyeceğiz." diye konuşan Kabayer, belediyenin aldığı bu karardan vazgeçmesini beklediklerini söyledi.

"Kaba inşaatının büyük kısmı tamamlandı"

Diyarbakır Din Hizmetleri Derneği Başkanı Sezai Saylık da Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinin kararını haksız gördüklerini ifade etti. 

Saylık, "Diyarbakır'da, bu bölgede doğru dürüst cami için alan tahsis edilmemiş. Camimize dokunulmasına tepkimizi göstereceğiz. Mezopotamya Mahallesi'nde yapımına başladığımız Yunus Emre Camisi'nin kaba inşaatının büyük kısmı tamamlandı." diye konuştu.
 


Geri Dön