03 / 01 / 2025

Diyarbakır'da deprem olursa 25 bin bina çöker!

Diyarbakır'da deprem olursa 25 bin bina çöker!

Deprem riski bakımından 3. bölgede olduğu belirlenen Diyarbakır'da herhangi bir sallantıda 25 bin bina çökme tehlikesi ile karşı karşıya olduğu açıklandı. İşte o haber...





Geçmişten bu yana 3. aşama deprem branşında yer aldığı değerlendirilen Diyarbakır’ın yarısına yakının 1. derece, arka küsurat kısmının ise 2. aşama deprem riskinde yer aldığı bildirildi. Özellikle 1980 sonrası kentleşmenin çatı meydana getirdiği ilde, muhtemel müşterek depremin bilançosunun baş döndürücü çın olacağını değerlendiren uzmanlar, depremin değil insanoğlu aracılığıyla meydana getirilen binaların hayatları kararttığı görüşünde birleşti.


“KENTİN ETRAFI FAY HATLARI İLE ÖRÜLMÜŞ”


Diyarbakır’ın deprem riski ile ait İHA muhabirine açıklamalarda mevcut Dicle Üniversitesi Doğal Afetler Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAFAM) Müdürü Yrd. Doç. Dr. M. Şefik İmamoğlu, Diyarbakır’ın etkilendiği nice münfail hatların bulunduğunu söyledi. Diyarbakır’ın, lazım Türkiye’de, lazım Pakistan’da ta Himalaya’lara genişliğinde revan müşterek zom içinde mevcut ve bunlara ilişkin önemsiz kırıkların bilge yer aldığı müşterek alanda arazi aldığını aktaran Yrd. Doç. Dr. İmamoğlu, değme ne genişliğinde Diyarbakır’ın üstünde bulunmuş yer aldığı benek anahtar müşterek anne münfail hattı üstünde olmasa güçlü bu anne faylarda, semt depremselliğinde çın müşterek etkinliği bulunan faylarda olabilecek depremlerin Diyarbakır’da çın müşterek hareket hissi oluşturabileceğini dile getirdi.


1874 Gezin depreminde Gezin’in içerisindeki göl suyunun yüksekliğinin 4 metreye dayandığını tabir fail İmamoğlu, “Oradaki o sarsıntının tesiri ile Diyarbakır Ulucami’deki birtakımı sütunlar yıkılıyor. O çevrim Diyarbakır’da dü kıvrık yapılar var, bunda güçlü müteessir durumdadır Diyarbakır. Şu anda yapılar akla yatkın DOĞRU yapılmazsa hareket güçlü bu binaları yıkmaya ehliyetli olabiliyor” dedi.



Yapılacak binaların döşeme uygunluğunun baş döndürücü çın müşterek biçimde araştırılması icap ettiğini özetleyen Yrd. Doç. Dr. İmamoğlu, konuşmasını şöyleki sürdürdü:


“Diyarbakır deprem bölgelerine uzaktır, depreme uzaktır, anne münfail hatlara uzaktır deyip uyumamak lazım. Önümüzdeki süreçte kesin yerine gün verebileceğimiz müşterek deprem bulunmayan ancak, Erzincan ile Karlıova arasındaki eğin ağız ağıza müşterek sismik açıklık düzeyindedir, ehemmiyetli müşterek deprem bölgesiyiz ona mucibince uyanıklık etmemiz lazım. Binamızı, yapımızı, fabrikamızı ona mucibince akla yatkın yere yapmalıyız ki ona mucibince şen edelim. Yoksa alışılagelen müşterek tabiat vakası tığ muktezi önlemleri almadığımız düşüncesince başımıza tabiat felaketi oluyor. Deprem öldürmez, insanlar, yapılar öldürüyor.”


“DİYARBAKIR’I DEPREM AÇISINDAN YÜKSEK RİSKLİ BULUYORUM”


Dicle Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi-İnşaat Mühendisliği Bölümü’nden Yrd. Doç. Dr. İdris Bedirhanoğlu ise, Diyarbakır’da yapılaşmanın baş döndürücü aceleci yer aldığı belli başlı dönemlerin bulunduğunu söyledi. Diyarbakır’ın nüfusunun 1990’larda 300 bin iken çabucak 1 milyona yükseldiğini vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Bedirhanoğlu, şu ifadeleri kullandı:


“Bu yayıncı birkaç sene süreci içinde baş döndürücü aceleci müşterek yapılaşma oldu. Bu yapıları karşıcı şahısların yüzdelik 90’ı da bu mesleğin erbabı sıfır insanlar. Çok aceleci müşterek yapılaşma, denetimden uzak, kontrolden uzak, aceleci yapılaşma yapıldı. Tabi hem o müteahhitlerin bilgisizliği bununla birlikte yapıların aceleci olması gayrisıhhi olmasını doğurdu.


 Diyarbakır’da riskli yapıların bulunmuş yer aldığı yerler genel anlamda nüfusun da koyu yer aldığı bölgelerdir. Mesela Bağlar bölgesi Diyarbakır’daki en riskli yapıların bulunmuş yer aldığı ve en koyu popülasyonun yer aldığı bölgelerdir. Bağlar branşında 5 sene evvela küçük müşterek araştırmamız vardı, 20-25 bin yöresinde vaziyeti baş döndürücü çın riskli bulunan rastgele müşterek depremde yerle müşterek olacak yapılar uydurma konusu.


 Bu binaların hasar görmesi yerinde depremden sonradan aceleci müdahalenin yapılması da baş döndürücü çın teessürat doğurur zira baş döndürücü namüsait sokaklar var, sokak sokaklar var. Yapılarda müşterek hasar yer aldığı devir nice yerde tıkanıklık olacağını düşünüyorum. Büyük müşterek kütle ve bu yığında kullanıcılarını kurtarmaya idman düşüncesince çın sorunlar yaşanacaktır. 


Bundan çevre Diyarbakır’da yapılacak evvel aceleci iş mastır planının hazırlanması, müteaddit kıta riskli binalarımız mevcut müteaddit tanesi sağlam, bunların envanterinin çıkarılması lazım. Bütün yapılarımızın deprem riskine mucibince sınıflandırılması gerekiyor. Betonarme çatı bedava ferah yıkılmıyor, binlerce hatanın müşterek araya gelmesi ile yıkılıyor ancak tığ nereden bileceğiz yıkılmaya hastalık olacak sonuç yazık değildir. Diyarbakır’ı ego deprem açısından erdemli riskli derecede buluyorum.”



Diyarbakır Özgür Haber



Geri Dön