29 / 04 / 2024

Diyarbakır'da imara açılan talana tepki geldi!

Diyarbakır'da imara açılan talana tepki geldi!

Diyarbakır'da imara açılan talana sivil toplum ve mağdurlar tepki gösterdi: Proje Diyarbakır'ın kalbine saplanmış bir hançer. Eski günlerdeki gibi Diyarbakırlılar'ın gidip dua ettiği ve vakit geçirdiği yere dönüşsün.



HDP-KCK ortaklığıyla imara açılan Diyarbakır Kırklar Dağı'ndaki talana, sivil toplum ve mağdurlar tepki gösterdi. Ortak istek, hikayelere ve şarkılara konu olan Kırklar Dağı'ndaki binaların yıkılması ve Kırklar Dağı'nın eski haline getirilmesini isteyen Diyarbakırlılar, proje için "Diyarbakır'ın kalbine saplanmış bir hançer" diyor. Dağın eski günlerdeki gibi Diyarbakırlılar'ın gidip dua ettiği ve vakit geçirdiği yere dönüşmesini istiyor. Kırklar Dağı Yaşam Konutları projesinden daire alan 250 mağdur, hukuk mücadelesi veriyor. Projeden iş alan ve iflas eden bir taşeron firma sahibinin kızı ise maddi sıkıntı nedeniyle intihar etti. İşte Kırklar Dağı'ndaki talanla ilgili tepkiler: 


DİYARBAKIR'A İHANET 

Mahalli İdareler Derneği Diyarbakır Şube Başkanı Ahmet Miktad Güneş: Kırklar Dağı'nda yükselen binalar Diyarbakır'a ihanet. İnşa edilen binaların teknik ve yasal boyutları bambaşka bir tartışma konusu biz bunları bir tarafa bırakarak Diyarbakır tarihine yapılan böylesi bir ihaneti kabul etmiyoruz. Yapılan binalarla hikayelere, şarkılara konu olmuş Diyarbakır efsanesi yok edildi. Bedel ödediğimiz taşını toprağını sonuna kadar savunduğumuz memleketimizin bu hale getirilmesini kabul etmiyoruz. Tarihimize mal olmuş böylesi yerlerin ve değerlerin hunharca katledilmesi bizi kahrediyor. Biz Diyarbakırlılar olarak betonarme zihniyetin karşısındayız. Kırklar Dağı'nın bir an önce istimlak edilip Diyarbakır'a kazandırılmasını istiyoruz. 


İKİ MAĞDUR VAR 

250 mağdurdan biri Mehmet Demir: Ev sahibi olabilmek için eski müteahhide bütün emekli paramı, 110 bin TL verdim. Bir sürü hukuksuzluk ve kavga arasında ne olduğunu bile anlamadan adam Diyarbakır'dan gitti. Benim gibi yüzlerce aile var. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'ne gidiyoruz hiçbir şey söylemiyorlar, Sur Belediyesi'ne gidiyoruz kapı duvar. Savcılığa suç duyurusunda bulunduk, onlarca kez şikâyet ettik. Bugüne kadar bir şey yapamadık. Bu işte iki mağdur var. Biri biz, biri de Kırklar Dağı. Burasını ya baştan imara açmayacaklardı ya da bizim hakkımızı savunacaklardı. Birileri hesaplaşacak diye olan bize oldu. 


KIZIM İNTİHAR ETTİ 

Projede taşeron iş yapan firma sahibi Galip Yanar: İlk müteahhit Ufuk Eser Subaşı'nın hukuksuz bir şekilde tüm haklarını başka firmaya devrederek gönderilmesinden sonra yeni anlaşılan firmalar haklarımızı ödemedi. Muhatap bulamadık. Kırklar Dağı şantiyesinin kilitli parke taşı ve Ufuk Eser Subaşı'nın belediye için yaptığı 4 taziye evinin inşaatını yapıyorduk. Ufuk Bey apar topar gönderilince ortada kaldım. Bize ilk başta kimsenin mağdur olmayacağı söylenmişti. Sonra hiçkimse ilgilenmemeye başladı. Oraya yaptığım işlerden paramı alamadığım için iflas ettim. Yaşadığımız maddi sıkıntılar yüzünden kızım intihar etti. Müteahhit zaten hiçbir şey almadan İstanbul'a gitti. Onları gönderen HDP'li belediyeler hiçbir şey söylemiyor. Mahkemeye gittik. Şikâyet ettik, bekliyoruz. Bugüne kadar başvurmadığımız bir yer kalmadı. Kırklar Dağı sorununun da bizim sorunlarımızın da düzeltilmesini istiyoruz. Artık dayanacak gücümüz kalmadı. 


Sabah


Geri Dön