22 / 12 / 2024

Diyarbakırlı müteahhitler yüzde 25 emsal artırımı istiyor!

Diyarbakırlı müteahhitler yüzde 25 emsal artırımı istiyor!

Diyarbakır’ın birçok ilçesinde kentsel dönüşüm kapsamında yıkılan binalar yapılmadığı için vatandaşlar mağdur olmaya devam ederken müteahhitler yüzde 25 emsal artırımı talep ediyor.



Diyarbakır’ın birçok ilçesinde kentsel dönüşüm kapsamında yıkılan binalar yapılmadığı için vatandaşlar mağdur olmaya devam ediyor.


Özellikle Yenişehir bölgesinde kentsel dönüşüm uygulaması kapsamında yıkılan binalar sorun oldu. Arsalar otopark olarak kullanılıyor. Ev sahipleri bir yılda tamamlanarak kendilerine teslim edilmesi gereken evlerini 3-4 yıl geçmesine rağmen teslim alamadı. Müteahhitler ise, gecikmeye çatışmalı ortam ve belediyelerin mevzuata hâkim olmamasını gerekçe gösteriyor, Çevre Şehircilik Bakanlığının yüzde 25 emsal artırım kararının uygulanmasını istiyor.


KENT VİZYONUNU OLUMSUZ ETKİLİYOR


Büyük çoğunluğu binalarını 3-4 yıl önce müteahhide teslim eden ev sahipleri, büyük mağduriyet yaşıyor. Mağduriyetin ortadan kaldırılması için belediyenin devreye girmesini isteyen yurttaşlar, mevcut görüntünün kent vizyonunu olumsuz etkilediğini belirterek, “Mağduriyetimize son verilsin. Yıkılmış binaların çirkin görüntüsü de ortadan kalkmış olur. Belediyeden rica ediyoruz, bir an önce sorunumuza çare bulsunlar’’ şeklinde konuştular.   


Diyarbakır’da kentsel dönüşüm uygulaması sonucu yıktırılan ancak, bir türlü yapılamayan binalar sorun olmaya devam ederken, çirkin görüntü nedeniyle kentin imajını da kötü yönde etkiliyor. Yıktırılarak arsaya dönüştürülen bina arazilerinin otopark olarak kullanılması çevre bina sakinlerinin şikâyetlerine konu olması ise ayrı bir sorun. Yaklaşık 5 bin kişinin mağduriyetine neden olan kentsel dönüşümdeki yatırım bedelinin 100 trilyon civarında olduğu belirtiliyor.


Vatandaşın hayalleriyle oynanıyor


Özellikle Ofis semtinde yoğunlaşan kentsel dönüşüm kapsamındaki yıkımlar hem müteahhitleri hem de bina sahiplerini mağdur ederken, soruna bir an önce çözüm bulunması istendi. Yıkıldığı halde 3-4 yıldan bu yana hiçbir işlem görmeyen boş arazilerin çirkin görüntüsü kentin vizyonuna verdiği zarar bir yana, bu yapılardan kazanç elde eden müteahhitlerin de kazancının düşmesine neden oldu. Bunun yanı sıra kısa sürede yeni evlerine taşınma hayalleri kuran yurttaşın da hayallerinin gerçekleşmemesi durumu daha da içinden çıkılmaz hale getirdi.


SORUN NE?


Normalde yıkıldıktan sonra bir yıl içinde yapılması gereken binaların emsal artırımından faydalanamaması müteahhitlerin kar oranını etkilediği gibi, binada daireleri bulunan yurttaşların evlerindeki metrekarelerin düşüşüne neden oluyor. Mevcut arsaların sadece yüzde 40’ının kullanımına izin verilirken, bu durum karşısında dairelerin metrekareleri düştüğü gibi, binaları yapan müteahhitlerin kar oranını da düşürüyor. Bu durum karşısında dairelerinin metrekaresi düşen ev sahipleri ile müteahhit arasında sorun yaşanmasına neden oluyor.


Yüzde 25 emsal artırımı


Müteahhitler, kayyum atamasından önceki belediyelere durumu izah etmelerine rağmen soruna bir çare bulamadıklarını, bu nedenle bina yapımlarının durduğunu yeni yönetimlerin bu konuyu ele alarak soruna bir an önce çözüm bulmaları talebinde bulunuyor. Çevre şehircilik bakanlığının aldığı karar çerçevesinde kentsel dönüşüm kapsamındaki binaların arazilerinde yüzde 40’lık inşaat izninin yanı sıra yüzde 25 emsal artırım hakkının verildiğini ifade eden bölgedeki müteahhitler, bu uygulamanın gerçekleşmesi halinde sıkıntının ortadan kalkacağını, ev sahiplerinin binalar yıkılmadan önceki metrekarelerde evlerine kavuşacaklarını, müteahhitlerin de bu uygulama sayesinde kazanç elde edebileceklerine vurgu yapıyorlar.


BÜYÜKŞEHİRLERDE UYGULANIYOR


Emsal artırımı alamadıkları için binalara başlayamadıklarını ifade eden müteahhitler, ev sahipleri ile haklı olarak sorun yaşadıklarını, ancak çatışmalı ortamdan ve belediyelerin sağlıklı kararlar verememesinden dolayı inşaat süresinin uzadığını, bu durumun hem kendilerini hem de ev sahiplerini mağdur ettiğini de sözlerine eklediler.


 Büyükşehirlerde bu durumun sorun olmadığını da ifade eden müteahhitler, “Mevzuata hakim oldukları için Büyükşehirlerde sorun olmayan bu durum maalesef kentimizde sorun haline geldi. Bina sakinleri nezdinde sahtekar konumuna düştük. Büyükşehirlerde uygulaması yapılan yüzde 25 emsal artırımının uygulanması halinde bizlerde en kısa sürede binaların yapımına başlarız, ev sahiplerinin de mağduriyeti giderilmiş olur’’ dediler.


EV SAHİPLERİ: MAĞDURUZ


Kentsel dönüşüm uygulaması kapsamında müteahhitlerle anlaşarak binalarının yıkımına izin veren ev sahipleri ise, mağdur durumda olduklarını, müteahhitlerle sorun yaşadıklarını ifade ediyorlar. Ev sahipleri, “Bir yılda yeni evlerimize taşınacağımızı sanıyorduk, ancak 3-4 yıldan bu yana bekleyenler var. Belediyelerle müteahhitler arasında sıkıntı varsa bir an önce giderilsin. Mevcut uygulamaya göre teslim ettiğimiz 135 metrekarelik evlerimiz 100 metrekareye düşüyor. Böyle olacağını bilsek evlerimizi teslim etmezdik. Ancak, çevre şehircilik bakanlığının yüzde 25’lik emsal artırım kararı var ise bir önce uygulansın, mağduriyetimize son verilsin. Yıkılmış binalarımızın arsalarının çirkin görüntüsü de ortadan kalkmış olur. Mevcut durum kentimizin vizyonuna yakışmıyor. Belediyeden rica ediyoruz, bir an önce sorunumuza çare bulsunlar’’ şeklinde konuştular.   


Tigris Haber Gazetesi


Geri Dön