22 / 12 / 2024

Kirada yüzde 25 sınırı kaldırılmalı mı?

Kirada yüzde 25 sınırı kaldırılmalı mı?

Ev sahibi kiracı kavgaları gündemden düşmezken yüzde 25 zam sınırı da en çok konuşulan konular arasında yer alıyor. Peki kirada yüzde 25 sınırı kaldırılmalı mı?



Ev sahibi kiracı kavgaları gündemden düşmezken yüzde 25 zam sınırı da en çok konuşulan konular arasında başı çekiyor. Yeni Şafak yazarı Yusuf Dinç bugünkü yazısında kira konusunu kaleme aldı. Peki kirada yüzde 25 sınırı kaldırılmalı mı?

Yusuf Dinç'in yazısı şu şekilde:

Dünyada bundan birkaç yüzyıl önce hiç kimse kiracı değildi. Ancak burjuvazi hareketi başladığında kiracılık gibi bir olgu da ortaya çıktı. Hatta kilise, uzun zaman, kira haram mıdır, helâl mi, diye tartıştı. Nihayet modernite, tüm dünyada kentli insanın kucağına çözüm gibi görünen kiracılığı, yeni ve koskocaman bir sorun şeklinde bıraktı.

Ülkemiz de kiracılık olgusuyla biraz geç başladığı köyden şehre göçle tanıştı. Tanıştı fakat  tanıştığına memnun olmadı. Çünkü en temel ihtiyaçlar arasında yer alan barınmayla ilgili, tüm müteahhitlerine, mühendislerine, ustalarına, inşaat malzemesi üreticilerine, dünyanın hiçbir yerinde olmayan kabiliyetlerine rağmen son senelerde tam bir kriz yaşadı.

Otomobildeki ÖTV artışlarının volatiliteyi artırdığı geçtiğimiz birkaç yıl ekonomik yaşama dair düzenlemeler kriz alanlarını kontrol etmek amacıyla hayli yoğunlaşmıştı. Bence konutta yaşanan derin kriz karşısında son zamanlarda sık sık gündeme gelen kira artışlarının yüzde 25 ile sınırlandırıldığı düzenleme bu dönemin en çarpıcı düzenlemesi şeklinde  görülen Kur Korumalı Mevduat (KKM) kadar önemliydi.

Kira artış sınırlandırmasına dair bu düzenleme tıpkı Kur Korumalı Mevduat gibi süreli şekilde  yapılmış ve süre sonunda bir kerelik uzatılmıştı. Yapılan uzatmaysa bu Temmuz ayında bitecek.

Kirada yüzde 25 sınırı kaldırılmalı mı?

Söz konusu bu Konu, Merkez Bankasının Enflasyon Raporunda kiracılık sorununun çözümü ile ilgili önerileri ve Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un açıklamalarıyla yeniden gündeme geldi. (Dikkat buyurunuz; Merkez Bankasının önerileri kiracılıkta yaşanan sorunlara dair değil, kiracılık sorununa dair.)

Bu konunun bu kadar erken gündem olması tabii normal. İnsanlar barınma bakımından önünü görmek istiyor. Çünkü barınma konusu (ikâmet), eğitimle,  işle, sağlıkla, ulaşım tercihleriyle ve başka pek çok iştigal ve gereksinimle oldukça yakından ilgili.

Bakan Tunç konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada kira artış sınırlamasının uzatılmasına, enflasyonla mücadelede Hazine ve Maliye Bakanlığının beklentilerini işaret ederek ihtiyaç kalmayabileceğini kaydetti.

Ancak gerçekten kalmayacak olsa dahi bu şekilde bir uygulama getirildikten sonra terk etmek kira piyasasını da şoklayabilir. Ortamın düzenlemesiz kalması veya doğru bir ifadeyle bu düzenlemenin sonlanması, muhtemelen Temmuz ayının şartlarında dahi kira piyasasının evvelkinden beter çığırından çıkmasına sebep olabiliyor. 

Bu şekilde bir uygulama getirildikten sonra piyasayla uyumlaştırarak etkisini azaltmak ve belki zaman içerisinde işlevini kaybettiğinde kaldırmak daha denge gözetici olabilir.

Söz konusu su uygulamaya ihtiyaç kalıp kalmadığının göstergesi zaten enflasyon değil, arz artışı olacak.

Alman vizesinde yeni dönem başlıyor! Vizede 2 adımlı randevu süreci olacak!

1942 yılında yol parası kaldırılarak, bina ve kazanç vergilerine eklenmiş!

Togg'dan mart ayına özel faizsiz kredi kampanyası!


Geri Dön