29 / 04 / 2024

Doğa Koleji velileri açıklama bekliyor! Nerede bu paralar?

Doğa Koleji velileri açıklama bekliyor! Nerede bu paralar?

Doğa Koleji tarafından yapılacak olan açıklama bugüne kaldı. Veliler bugüne kadar verdikleri eğitim, yemek vb. ücretlerinin nasıl kullanıldığına ilişkin kurumdan bir açıklama bekliyor.



Özel Doğa Koleji’nde uzun zamandır yaşanan finansal krizin bir türlü çözülememesi, velilerin ödediği milyarlarca TL'nin akıbetinin belirsizliği, veli ve öğretmenleri de isyan ettirdi. Cumhuriyet'ten Figen Atalay'ın haberine göre, aylardır maaş alamayan öğretmenler  ve çocuklarının okulsuz kalacağı endişesi taşıyan veliler büyük bir öfke içinde.

13 Aralık Cuma günü Doğa Koleji Yönetim Kurulu Başkanı Vedat Saçaklıoğlu konuyla ilgili olarak açıklama yapmış ve  “Doğa Koleji’nin devri ile ilgili yürütülen görüşmeler bugün itibarıyla son aşamaya geldi. Detaylı bilgilendirme, 14 Aralık 2019 Cumartesi günü yapılacaktır” ifadelerini kullanmıştı fakat bu “detaylı bilgilendirme” henüz bilinmeyen bir sebeple apılmadı. Saçaklıoğlu’ndan son yapılan açıklama şu şekilde

“14 Aralık 2019 günü ilan edeceğimizi duyurduğumuz devir anlaşmasına ilişkin açıklamamız, sizlerle nihai sonucu paylaşmak istediğimiz için gecikmiştir. Ancak karşılıklı yapılan değerlendirmeler sonucunda, bu açıklama 16 Aralık 2019 Pazartesi gününe bırakılmıştır. ”

Doğa Okulları’nın finansal krize girmesinin sebebinin Metal Yapı’nın konut projelerinin satışındaki durgunluk olduğu konuşulan bazı iddialar arasında.  Bazı veliler, aylardır maaş almadan öğrencilere eğitim vermeye devam eden öğretmenlere destek hazırlığı içinde. 


VELİ TÜM PARAYI ÖDEDİ


Doğa Okulları’nda yaşanan krizle ilgili yaşananlar ve akıllara takılanlar şu şekilde;

- Doğa Okullarının velilerle yaptığı anlaşmaya göre, senelik ücretler peşin veya banka kredisi ile ödeniyor. Banka kredisi ile ödeyen velilerin ödeme takvimi en geç aralık ayında bitecek biçimde ayarlanıyor. Yani veliler geçen birkaç senede  olduğu gibi bu sene de ödemelerin tamamını aralık ayında bitirdi.

- Doğa’nın bugün yüzde 5 gibi ciddi bir payla özel okul pazarında önemli bir büyüklüğe ulaştığı bildiriliyor.

- Bugün Doğa Okulları’nda en az ortalama senelik 15 bin TL'lik eğitim ücretiyle tüm öğrencilerden alınan toplam para yıllık 1 milyar 230 milyon TL ki bunun 1.5 milyar TL'ye yaklaştığı da ileri sürülüyor.

- Doğa’da 1.1 milyar TL'lik bir borç olduğu belirtiliyor. Bunların 300 milyon TL'lik bir bölümünü SGK bölümü, SGK borçları olduğu belirtiliyor.

- Okulun kira, tedarikçi gibi borçların 310 milyon, öğretmen dahil personel borçlarının 60 milyon ve okuldan ayırlan velilelerin alacağının da 20 milyon civarında olduğu bildiriliyor.  Vergi SGK hariç borçlar ise 840 milyon TL...

FONA DA ÖDEMEDİ

- Metal Yapı’nın sahibi Ömer Saçakoğlu, okulu aldıktan sonra her sene 100 milyon dolar yatırım yapacağını, 5 senede okulu iki katına çıkaracağını söylemişti.

- Oysa Saçakoğlu kardeşler 2016 yılında aldıkları okulu, 2019 yılında velilerin yatırdığı tüm ücretlere karşın öğretmen maaşlarını ödeyemez duruma getirdi. 

- Edilen bilgilere göre okulu satan ortaklardan Hollandalı eğitim fonu da bu sene 2016 yılındaki satış sebebiyle borçlu Metal Yapı Konut’tan alacağını tahsil edemediği için icra takibi başlattı. Bu şirkete olan borç 46 milyon TL.

- Şimdi yaklaşık 82 bin öğrencinin velisi ve 13 bin civarındaki personel, üç senede ödenen yaklaşık 3 milyar TL'ye yakın bir paraya karşın Metal Yapı ortakları, Ömer ve Vedat Saçaklıoğlu’nun bu paraları öğretmene, SGK’ye, okulu satan yabancı fona ve diğer alacaklara ödemediyse  bu paraların nerede olduğunu  da merak ediyor.

VELİLER EYLEMDE

Çocukları Doğa Okulları’nda eğitim alan veliler, kurumun devriyle ilgili açıklamanın ertelenmesini alkışlar ve sloganlarla karşıladı. Kurumun Ataşehir’de yer alan merkez binası önünde toplanan veliler, öğretmenlere maaş ödenmemesine de tepki vererek, “Öğretmenlerimizin maaşlarını verin” pankartları açtı.

Eryaman Doğa Koleji önünde de protesto gösterisi gerçekleştiren veliler adına açıklama yapan  Gamze Emen, “Öğretmenler maaşları ödenmediği için derse girmiyor ve çocuklarımız yaşıtlarından geri kalıyor” diye konuştu.  Bakanlık yetkilileriyle hafta içi gerçekleştirdikleri görüşmede sorunlarını aktardıklarını belirten Emen, şöyle konuştu:

“Bize ‘Cuma günü akşam 17.00’ye kadar bekleyin, güzel sonuçları olacak. Çocuklarınızın hakkının devam etmesiyle ilgili B planı var’ denildi. Sabırla bekledik. Çocuklarımızın sınav dönemi geldi. Okulda eğitim yapılacak mı yapılmayacak mı bilmiyoruz. Biz nakil istemiyoruz, Doğa Koleji’nin aynı eğitim kadrosuyla eğitime devam etmesini istiyoruz.” 

129 KAMPUSTA 82 BİN ÖĞRENCİ 

Doğa Okulları’nın, 50’si franchise toplam 129 kampusu var. Toplam çalışan sayısı ise 13 bin ve bunun 9 bini genel müdürlüğe bağlı okullarda. Tüm okullarda 6 bin 500 öğretmen görevli, geri kalan çalışanlar ise idari personelden oluşuyor. Okullarda toplam 82 bin öğrenci eğitim görüyor.

 

Doğa Koleji'nin devriyle ilgili açıklamanın ertelenmesi protesto edildi!


Geri Dön