28 / 04 / 2024

Doğalgaz fiyatı 2 bin Euro’yu geçti! Savaşla rekor geldi!

Doğalgaz fiyatı 2 bin Euro’yu geçti! Savaşla rekor geldi!

Rusya'nın Ukrayna'ya karşı savaş açmasının ardından Batılı ülkeler pek çok yaptırım uygulamasıyla beraber doğalgaz rekor kırdı.



Bugün Brent petrolün varil fiyatı 113 dolara kadar çıkarken, Avrupa'da derinliği en fazla olan Hollanda merkezli sanal doğalgaz ticaret noktası TTF'de nisan vadeli kontratlar için fiyatlar bugün yüzde 50'yi aşan yükselişle 194 Euro'yu gördü. 2021 Şubat ayında 17 euro seviyelerinde olan bu rakam, Aralık ayında 166 Euro'yu görmüştü.

TTF fiyatının 194 Euro olması, bin metreküp gazın fiyatının 2 bin 64 Euro (2 bin 291 dolar) olduğunu ifade ediyor.

Daha sonra TTF fiyatında günlük artış biraz geri çekilse de artış hala devam ediyor.

Almanya'nın Rus gazını taşıyacak Kuzey Akım 2 projesi şirketlerinin iflasa hazırlandığı haberleri ve Kuzey Akım 2'nin ruhsat sürecini dondurmasının yanı sıra, Rusya'ya yönelik finansal yaptırımlar da fiyatları artışa sürüklüyor.

Doğalgaz fiyatı 2 bin Euro’yu geçti! Savaşla rekor geldi!

Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı ve eski Devlet Başkanı Medvedev, Almanya'nın Kuzey Akım 2 kararı üzerine geçen hafta sosyal paylaşım sitesi Twitter'da bir açıklama yapmıştı:

"Avrupalıların doğalgaza 2000 Euro ödeyeceği yeni dünyaya hoş geldiniz."

TÜRKİYE BU DURUMDAN NASIL ETKİLENECEK?

Türkiye'nin boru hatlarından aldığı doğalgazın önemli bölümü petrol fiyatlarına endeksli ve bu fiyatlar Brent petrolün son 9 aylık ortalama fiyatına göre 3 ayda bir güncelleniyor. Bu sebeple Avrupa'daki spot doğalgaz fiyatlarında yaşanan sert dalgalanmalar, uzun dönemli kontratları doğrudan etkilemiyor.

Ancak Türkiye spot fiyatlarla da sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) ve boru gazı alıyor. Bu fiyatların da Avrupa fiyatlarına paralel olarak hızla yükselmesi öngörülüyor.

Enerji sektörü kaynakları, Türkiye'nin şu an doğalgazda ithalat maliyetinin bin metreküp için yaklaşık 700 dolar civarında olduğu düşünülüyor. Boru gazında ortalama 310 dolar olan maliyet, spot sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) ile beraber yaklaşık 700 dolara yükseliyor.

Avrupa'da doğalgaz fiyatları yüzde 60 arttı!

Savaş doğal gaz ve petrol fiyatlarını uçurdu!

Araç sahiplerine kötü haber! Depoları hemen fulleyin: Benzin ve motorin 20 TL olacak…


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön