28 / 04 / 2024

Doğalgaz kesintisine kalıcı çözüm yalıtım

Doğalgaz kesintisine kalıcı çözüm yalıtım

Krizine karşı kalıcı çözümün ısı yalıtımından geçtiğini öne süren İMSAD Başkanı Turan, bu yolla yıllık 7 milyar dolarlık enerji tasarrufu sağlanabileceğini söyledi



Türkiye'nin her yıl karşılaştığı doğalgaz sorunu ile enerji fiyatlarına yapılan zamlar, ısı yalıtımının önemini arttırdı.
Özellikle 2008'in sonlarında hissedilen inşaat sektöründeki küçülmeye rağmen yalıtım sektörünün büyümeyi sürdürmesi dikkat çekiyor.

Konuyla ilgili olarak yazılı bir açıklama yapan İnşaat Malzemesi Üreticileri Derneği (İMSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan, her yıl yaşanan doğalgaz krizinin bu yıl da gündeme geldiğini belirterek, binalarda boşa harcanan enerji miktarı indirilmeden bu tür krizlerin sonunun gelmeyeceğini söyledi.

7 MİLYAR DOLAR TASARRUF

Hükümetin enerji verimliliğini özendirmesi gerektiğini vurgulayan Turan, bu yolla sadece doğru yalıtımla yılda 7 milyar dolarlık tasarruf sağlanabileceğini, toplamda ise doğru yapı malzemeleri ve verimli cihazların kullanımı ile sağlanabilecek tasarrufun bunun çok üstünde olduğunu bildirdi. Turan, İMSAD olarak bu konuda ciddi bir harekete önderlik edeceklerini bildirdi.

TÜRKLER 6-7 KAT FAZLA ÖDÜYOR

İMSAD Başkanı Orhan Turan, Türkiye'nin 2020 yılına kadar bugünkü enerji fiyatlarıyla ve büyüme de dikkate alındığında toplam 700 milyar dolara yaklaşan petrol ve doğalgaz faturası ödeyebileceğini belirterek, yalıtım konusunda atılacak adımların önemine vurgu yaptı. Turan, ısınma için Avrupa'da benzer konforda yaşayan bir tüketiciye göre Türk tüketicilerin 6-7 kat daha fazla enerji harcaması yaptığını kaydetti.


Fatura kabardı halk yalıtıma yöneldi

İZODER Genel Koordinatörü Ertuğrul Şen, yalıtım sektörünün, inşaat sektörünün küçüldüğü 2008 yılında yalıtım sektörünün yüzde 5-10 arasında büyüme kaydetmesinin beklendiğini söyledi. Isı, su, yangın gibi alanlardan oluşan yalıtım sektörünün üretimden gelen satışlarının 2007 yılında 1,5 milyar YTL iken 2008'de 1,6 milyar YTL'ye yükseldiğini belirten Şen, ısı yalıtımın ise sektörün genelinden daha fazla büyüdüğüne dikkat çekti. 2007 yılında 7,3 milyon metre küp olan ısı yalıtım malzemeleri satışının 2008 yılında 8 milyon metre küpe çıktığını belirten Şen, bu durumu inşaat sektörüne getirilen yalıtım zorunluluğu ve artan enerji fiyatlarına bağladı. Şen, "Enerji fiyatları yükselince yalıtıma talep daha da arttı. Bu alanda inanılmaz hareketler var" dedi.


Yenişafak

Geri Dön