16 / 05 / 2024

Doğalgaz ve kömür fiyatlarında artış! Doğalgaz kesintisi mi yaşanacak? İşte detaylar!

Doğalgaz ve kömür fiyatlarında artış! Doğalgaz kesintisi mi yaşanacak? İşte detaylar!

Doğalgaz ve kömür fiyatlarında artışlar devam ediyor. Rusya ile Ukrayna Savaşı'nın başlamasından bu yana doğalgaz ve kömür fiyatları rekor kırdı. İşte detaylar!



DOĞALGAZ 6 AYDA YÜZDE 127,6 ARTIŞ GÖSTERDİ!

Hollanda merkezli sanal doğal gaz ticaret noktası TTF'de işlem gören mart vadeli kontratların fiyatı 24 Şubat tarihinde 128,31 avro idi. Geçtiğimiz gün megavatsaat başına 272 eurodan açılan eylül vadeli kontratların fiyatı, günü megavatsaat başına 292,15 eurodan tamamladı. Savaşın başından bu yana geçtiğimiz gün en yüksek kapanış seviyesine ulaşan doğal gaz fiyatı, 6 ayda yüzde 127,6 artış gösterdi.

Doğalgaz fiyatların yükselişinde, AB'nin savaş sonrası uygulamaya başladığı yaptırımlar ile birlikte Rusya'dan ithal ettiği fosil yakıtların azalması ve Rusya'nın doğalgaz akışında kesintiye gitmesi etkili oldu.

Rus enerji şirketi Gazprom, 14 Haziran'da yaptığı açıklamada, Kuzey Akım hattı üzerinden Avrupa'ya gaz sevkiyatının 167 milyon metreküpten 100 milyon metreküpe düşürüldüğünü duyurmuştu. Şirket, 16 Haziran itibarıyla ise hat üzerinden günlük 67 milyon metreküpe kadar doğal gaz sağlanabileceğini duyurmuştu. Kuzey Akım boru hattı üzerinden Avrupa'ya günlük doğal gaz sevkiyat kapasitesini 27 Temmuz ayında yüzde 20'ye düşürdüğünü belirten Gazprom, son olarak 19 Ağustos ayında söz konusu hat üzerinden yapılan doğal gaz teslimatlarının 31 Ağustos ile 2 Eylül tarihlerinde ​​bakım sebebiyle askıya alınacağını söyledi. AB, doğal gaz ithalatını yıl sonuna kadar üçte iki oranında düşürmeyi hedefliyor.

API2 Rotterdam Kömürü Vadeli İşlemler Piyasası'nda işlem gören mart kontratlı kömürün tonu ise 24 Şubat'ta 192,35 dolardan işlem görürken, dün 376,95 dolara yükselerek 6 ayda yüzde 96 artış yaşandı. Kömürün ton fiyatı, savaştan bu yana en yüksek kapanış seviyesini 398,45 dolarla 2 Mart'ta gördü. Rusya'dan kömür ve diğer katı fosil yakıtların ithalatı, 10 Ağustos'ta yürürlüğe giren yaptırımlar kapsamında tamamıyla durduruldu. Savaş öncesinde AB'nin kömür ithalatında Rusya'nın payı yüzde 45 seviyesinde bulunuyordu. Dünyanın bilinen kömür üreticisi ülkeleri arasında yer alan Rusya'nın Ukrayna'ya girmesi ile piyasalarda oluşan tedarik endişesi fiyatların yükselmesini sağladı.

Domates stoku yapmaya başlayın! Bu kış domatesin fiyatı cep yakacak!

Promosyon ödemelerinde rekor kırıldı! 41 bin 500 lira ödenecek! İşte detaylar!

Okul harcamalarına Garanti BBVA desteği! Yetişen alıyor! Son başvuru 30 Eylül!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön