29 / 04 / 2024

Doğalgazda devrim gibi bir dönem başlıyor! Acilen göz atın!

Doğalgazda devrim gibi bir dönem başlıyor! Acilen göz atın!

Rekabetçi piyasa oluşturulması amacıyla doğalgaz ithalatına hem BOTAŞ hem özel sektör için serbestlik getirmeyi amaçlayan kanun teklifi meclise sunuldu.



Yürütme ve yürürlülük dahil 24 maddeden oluşan “Organize Sanayi Bölgeleri Yasası’yla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yasa Teklifi”, AK Parti vekillerinin imzalarıyla bugün TBMM Başkanlığı’na sunuldu.

Yasa teklifi genel gerekçesinde “Türkiye doğalgaz piyasasında alım satım yapacak yerli ve yabancı firmaların güven duyacağı, objektif kurallara göre işletilen rekabetçi bir piyasa oluşturulması hedefleniyor” ifadeleri kullanıldı.

Bu çerçevede doğalgaz ithalatına hem BOTAŞ hem de özel sektör tüzel kişileri açısından serbestlik getiriliyor. BOTAŞ’ın mevcut yapısında değişiklikler öngören teklif bu yeniden yapılandırma amacıyla şirket kurulumu vb. yetkilerin verilmesini de kapsıyor.

Doğalgazda devrim gibi bir dönem başlıyor! Acilen göz atın!

KISITLAMALAR UYGULANMAYACAK

Teklife göre aynı zamanda, ihraç edilen doğalgazla ilgili iletim tarifeleri, yurt içi iletim tarifelerinin tabi olduğu kısıtlama işlemleri uygulanmayacak.

EPDK, transit iletim tarifelerini ve ihracatıyla ilgili iletim tarifelerini, diğer tarifelerden değişik usul ve esaslara göre tespit edebilecek.

Teklifin genel gerekçesinde söz konusu düzenlemelerin “Türkiye’nin doğalgaz merkezi olma hedefi” doğrultusunda olduğuna da değinildi.

İşte detaylar...


Geri Dön