22 / 11 / 2024
fuzul

Doğan Ürgüp: Dört yılda 80 projenin altını imza atarak, vaatlerimizi yerine getirdik!

Doğan Ürgüp: Dört yılda 80 projenin altını imza atarak, vaatlerimizi yerine getirdik!

Sivas Belediye Başkanı Doğan Ürgüp: Bugüne kadar üç ana başlıkta 80 projenin altına imza attık. Seçmene verdiğimiz tüm vaatleri dört yıl içinde yerine getirdik. Sivas için yeni projeler üretmeye devam edeceğiz





Bizim yaptıklarımızla, bizden öncekilerin 40 yılda yaptıklarını alt alta koyduğumuzda, Sivas'a 40 yılda verilen hizmeti biz dört yılda verdik. Bugüne kadar üç ana başlıkta 80 projenin altına imza attık. Seçmene verdiğimiz tüm vaatleri dört yıl içinde yerine getirdik. Sivas için yeni projeler üretmeye devam edeceğiz Sivas Belediyesi olarak göreve geldiğimde dört yıl gibi kısa bir sürede 40 yıllık hizmete eşdeğer iş yaptım. Bunu söylediğimizde herkes şaşınyor. Ancak bu konuda tevazu göstermeyeceğim. Bizim yaptıklarımızla, bizden öncekilerin 40 yılda yaptıklarını alt alta koyduğumuzda, gerçek kendiliğinden ortaya çıkıyor. Afaki konuşmuyorum; rakamlarla, belgelerle konuşuyorum. Biz kendi çalışmalarımızı üç ana başlık altında topladık. İlki; tamamlanan projelerimiz. Yerel seçimler öncesi seçmene ne vaat etmişsek, tamamını hayata geçirmiş durumdayız. Hatta öyle ki, dile getirmediğimiz birtakım projeleri de hızla tamamladık. İkincisi; halihazırda devam eden ve 2013 yılı sonuna kadar tamamlanacak olan projelerimiz. Son olarak da bu yıl başlanan ve ikinci dönemimize sarkacak olan projelerimiz. Hizmetlerimizi sıraladığımızda 80 konu başlığımız çıkıyor. Bunların en az 30'u yeni projeleri kapsıyor. 


Sivas, kaplıca turizminin merkezi olacak potansiyele sahip Sivas'la ilgili gelecek projeksiyonumuza göz attığımızda, kenti kaplıca turizminin merkezi yapmak istiyoruz. 


S'ıvas, yıllardır kaplıcalar şehri olarak bilinir. Ancak ne merkezi yönetim ne de yerel yönetim kaplıca turizmini canlandıracak ömek ve teşvik edici yatırımlar yapmadığından Sivaslılar bile Afyon, Yozgat ve Nevşehir'e gidiyordu. Göreve geldiğimin daha ilk aylarında Kalın Belediyesi ile belediyemiz arasında yetki karmaşasının yaşandığı Sıcak Çermik Kaplıcası'nın hukuki durumunu düzeltmekle işe başladım. Sonrasına hem Sıcak Çermik'e hem de Soğuk Çermik"e milyonluk yatırımlar ardı adına geldi. Yıllardır tek bir çivi dahi çakılmayan kaplıcalarda sunulan hizmetin kalitesini hissedilir bir şekilde arttırdık.


Yine kentte imar revizyonuna imza attık. Sivas topraklarının büyüklüğü bakımından ülkemizin ikinci büyük şehri. Son imar planı 1984 yılında, yapılmış ve artık modem şehircilik anlayışının dışında kalmış. Yeni bir imar planı hazırlamak yerel yönetimlerin öyle kolay kolay alabilecekleri bir karar değildir. Orta ve uzun vadede şehrin geleceği için hayati önem arz etse de kısa vadede yerel siyasetçiler için risk taşır. Şehrin geleceği için bu riski birilerinin alması gerekiyordu, 30 yıl aradan sonra yeniden yapılan imar planı dört etaptan oluştu, ilk üç etap tamamlandı, 4'üncü etap çalışmalarda da sona gelindi. İmar revizyonundan sonra en çok Turkuaz projesini önemsiyoruz. Turkuaz aslında Eski Sanayi Sitesi olarak bilinen ve günümüzde şehrin tam orta yerinde kalan bölgenin, kentsel dönüşüm projesi kapsamına alınması demek. Belediye, hükümet tarafından kendisine verilen yetkiyi kullanıyor. Bölge esnafının mağdur olmaması için aylar öncesinden duyurular yapıldı, hatta kiracılar için Birlik Sanayi Dört yılda belediye tarihinin en büyük araç filosunu oluşturduk. Çoğu iş makinesi olmak üzere 150'nin üzerinde araç aldık. Yakıtta yüzde 50, yedek parça da yüzde 60'a varan oranlarda tasarruf sağladık. Bütçemizin önemli bir kısmını işgal eden araç kiralama masrafından da tamamen kurtulduk. 

Sitesi adı altında toplamda 400 dükkanı bulacak yeni bir site oluşturuldu. Halen bölgede bir yandan yıkım çalışmalan devam ediyor diğer yandan hak sahipleri ile uzlaşmalar sürüyor. Bin 360 hisseli sanayi sitesinde 920 hissenin muvafakatnamesi belediyeye geçmiş durumda. 


Turkuaz projesi sonrası özellikle Eski Sanayi Sitesi'ndeki kiracı ve mal sahibi esnaflar için ilk etapta 60 dükkan yapılarak, hak sahiplerine teslim edildi. Kiracılar için uygun şartlarda yapılan ve maliyetine satılan dükkanların 106 adetlik ikinci etabı da tamamlanmak üzere. Yoğun talep sonrası faaliyetlerini artıran Sivas Belediyesi ikinci etaptan sonra üçüncüsüne de başlamayı planlıyor. Birlik Sanayi Sitesi adı verilen bölge zamanla 400 dükkanlık dev bir sanayi sitesi olma yolunda ilerliyor. Şehrin merkezinde kalan hurdacı esnafı için de yıllar önce başlatılan çalışmalar bir netice vermeyince problem ciddi sıkıntıları beraberinde getirdi. Biz de bu sorunu çözmek için 15 bin metrekarelik bir alanda Hurdacılar Sitesi adıyla bir site yaptık, ikişer katlı müstakil işyerlerinden oluşan site bölgeye örnek teşkil edecek. 


Terminal binası ve tıbbi atık tesisini faaliyete geçirdik Hayata geçirdiğim dikkat çeken bazı projeler hakkında da bilgi vermek isterim. Çünkü bu projeler Sivas'ın geleceğini şekillendirecek. Seçim öncesi yeni bir terminal yapma vaadimiz yoktu. Ancak binanın çok eski olması ve tadilat masrafları düşünüldüğünde yeni ve modem bir terminal binası yapmanın daha mantıklı olacağı fikri gelişti. 


Sivas'a modem bir şehirler arası terminal kazandırdık. Türkiye'de kendi alanında ilk olan projelerimizden birisi de Fidan Yazıcıoğlu Hanımlar Kültür Merkezi. Merhum Muhsin Yazıcıoğlu'nun annesinin adı verilen kültür merkezi, sadece kadınlara hizmet veren en büyük merkez olma özelliğini taşıyor. Sivas Belediyesi'nin öncülük ettiği kentsel dönüşüm projelerinden bir diğeri de gecekondulann yoğun olarak bulunduğu Kılavuz, Dedebalı, Huzur, Ferhatbostan ve Yiğitler mahallelerinde uygulanıyor. 


TOKİ ile yaptığımız anlaşma ile yine Türkiye'ye ömek olacak bir dönüşüme imza atıyoruz. Fidan Yazıcıoğlu Hanımlar Kültür Merkezi'nin bulunduğu alanı dönemin Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Aliye Kavafla imzalanan protokol uyarınca devraldık. 


Arsa karşılığında korunmaya muhtaç çocuklar için villa konforunda yerleşkeler inşa ettik. 0-6 ve 7-12 yaş grupları için dokuz adet dubleks villa ve bir idari bina yaptık. Çevre düzenlemesi de yapılan Sevgi Evleri'nin resmi açılış töreni 11 Mayıs 2013'de Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ve BBP Genel Başkanı Mustafa Destici'nin de katılımıyla gerçekleştirildi. Halen büyükşehirler de dahil bir çok ilimizde bulunmayan tıbbi atık sterilizasyon tesisi Sivas'ta bir yıldır faaliyette. Türkiye'nin 17'nci tesisini 6 Aralık 2012'de faaliyete geçirdik. Burası günlük 14 ton tıbbi atığı steril edebilecek kapasiteye sahip. Dört yılda belediye tarihinin en büyük araç filosunu oluşturduk.

 

Çoğu iş makinesi olmak üzere 150'nin üzerinde araç aldık. Yakıtta yüzde 50, yedek parçada yüzde 60'a varan oranlarda tasarruf sağladık. Bütçemizin önemli bir kısmını işgal eden araç kiralama masrafından da tamamen kurtulduk. Anadolu'nun en güçlü araç filosuna sahibiz. Bunun için de 25 milyon TL'ye yakın bir yatırım yaptık. Sivas'la ilgili gelecek dönemde de büyük projeler imza atarak, Türkiye'nin ömek belediyeleri arasında yer almayı sürdüreceğiz. 


Doğan Ürgüp/Dünya


Geri Dön