07 / 07 / 2024

Doğru proje ve lokasyon değer kaybettirmez!

Doğru proje ve lokasyon değer kaybettirmez!

Temelsan Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Temel, İş GYO Genel Müdürü Turgay Tanes, Folkart Yapı Yönetim Kurulu Başkanı mesut Sancak, Altın Emlak Genel Müdürü Hakan Erilkun ve Esin Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Metin Esin değerlendirmede bulundu.



Temelsan Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Temel, İş GYO Genel Müdürü Turgay Tanes, Folkart Yapı Yönetim Kurulu Başkanı mesut Sancak, Altın Emlak Genel Müdürü Hakan Erilkun ve Esin Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Metin Esin inşaat projelerini değerlendirdi. Toplantı sonucunda çıkan karar ise 'Doğru proje ve lokasyon değer kaybettirmez' oldu...


Doğru proje ve lokasyon değer kaybettirmez!


Zeki Temel (Temelsan Yönetim Kurulu Başkanı): Şu an ki konjektörde birçok faktör etkili, özellikle Amerika'daki parasal genişlemenin sonuna doğru hızla ilerlememiz buna bağb olarak gelişmekte olan piyasalarda para akışının zayıflaması, Avrupa'da ekonominin zayıf olması, iç piyasada da seçimler sinsilesinin belirsizliği piyasaları, özellikle de para piyasalarını etkilemektedir. Seçim sonucunda piyasalarda bir rahatlama olma olasılığı yüksek ama yurtdışı para akışının durma noktasına gelmesi ve paranın maliyetinin yükselmesi neticesinde konut kredilerinin tekrar eski seviyelere gelmesi zor. Döviz fiyatlarındaki yükselme, ticari kredilerin yükselmesi ile oluşacak maliyet artışları gibi nedenlerle ertelenen ve konut fiyatına eklenmeyen artışlar bulunmaktadır. Seçim sonrası gelebilecek zamlara artı olarak yeni projelerdeki KDV oranlarının yükselmesi ve yeni konut üretimi için yeni alanların açılmaması, arsa üretilmemesi gibi sebeplerlerle konut maliyetleri yükselecektir. Bu sebepler, kaliteli konutlardaki fiyatların yükselmesi sonucunu doğuracaktır. Doğru lokasyon ve doğru projelerdeki konut fiyatları hiçbir zaman değer kaybetmez; tam tersine bu tür belirsizlik dönemlerinde iyi yatırım fırsatları her zaman alıcının karşısına çıkacaktır. Ev almak isteyenler inandıkları doğru lokasyona yönelirse, doğru olan işler değerlerini koruyacaktır. 


Doğru proje ve lokasyon değer kaybettirmez!

Turgay Tanes (İş GYO Genel Müdürü): İnşaat sektörü, yapısı itibarıyla genel ekonomik değişimlerden hızlı bir biçimde etkilenen bir sektör olması nedeniyle söz konusu olasılıklar dahilinde şimdiden yapılacak bir büyüme öngörüsünün ham bir öngörü niteliğinde olacağı düşünülmektedir. Geride bıraktığımız dönemler için sektördeki yüzde 4-5 oranlarındaki büyümeler normal kabul edilebilmekte, rakamının yüzde 10 ve üzerinde gerçekleştiği dönemlerde ise hızlı büyümenin yaşandığı söylenebilmekteydi. 

Bu konjonktür içinde alt oranlara yakın bir büyüme beklentisinden bahsedilmesi muhtemeldir. 2014 yılı öncelikle yerel seçimlerin yapıldığı bir dönem olması itibarıyla ayrı önem kazanmaktadır. Bunun yanı sıra önümüzdeki dönemlerde faiz oranlarının artma ihtimalinin kredisi faiz oranlarına da yukarı yönlü etki edebileceği düşünülmektedir. Faiz oranlarındaki yükseliş uzun vadeli finansman seçeneklerinin de azalmasına neden olabilecektir. Faizlerin artacağı yönündeki beklenti tehlikesi, diğer olumsuz faktörlerle bir araya geldiğinde alım kararlarının ertelenmesi ve yatırımcıların temkinli, tereddütlü hareket etmeleri söz konusu olabilecektir. Yıl sonu ve özellikle 2015 yılı ise bir önceki senede gerçekleşen iki seçimin ardından 3. seçimin olacağı bir dönem olması itibarıyla tahminlerin yapılması için oldukça güç bir yıl konumundadır. 


Doğru proje ve lokasyon değer kaybettirmez!

Mesut Sancak (Folkart Yapı Yönetim Kurulu Başkanı): Tüm Türkiye şu anda yerel seçimlere kitlenmiş durumda. Konut sektörü aralık ayından itibaren, döviz artışı ve borsadaki düzensiz seyirden dolayı çok parlak günler geçirmiyor. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre: 2014 Ocak ve Şubat aylan gayrimenkul satışları açısından geçtiğimiz yılla kıyaslandığında pek iyi gitmedi. Bu aylarda el değiştiren konut sayısı geçtiğimiz yıla göre yüzde 5.8 geriledi. Ancak aynı zamanda bu dönemi fırsat olarak gören ve yatırımlarını hızlandıran yatırımcılar da mevcut. Bu yüzden bizim gibi güçlü ve güven oluşturmuş firmalar bu durgunluktan çok etkilenmiyor. Şu anda birçok firma satış kampanyaları düzenliyor ve döviz artışından doğan fiyat farklarını mevcut projelere yansıtmıyor. Mevcut kampanya ve fiyatlarla satışa devam edecek olan firmalar seçim sonrasında beklediklerinin de üzerinde satış yapabilirler diye düşünüyorum. Bahar aylan en hareketli aylar. Seçim gerginliği de bitince bu aylan yatınıııcılann çok iyi değerlendirmesi gerekir. Kentsel dönüşüm projeleri de seçimden sonra hayata geçirilecek. Bütün parti adaylan kentsel dönüşüm konusunda hem fikirdi. İzmir'de belediye başkan adaylannın kentsel dönüşüm, kentsel yenileme projeleri seçimden itibaren hayata geçmeye başlayacak ve inşaat sektöründe bir hareketlenme yaşanacak. 


Doğru proje ve lokasyon değer kaybettirmez!

Hakan Erilkun (Altın Emlak Genel Müdürü): Seçim sonrasında emlak fiyatlan gerek birinci ellerde, gerekse ikinci ellerde yükseliş trendini sürdürecektir. Bu nedenle aslında tüketici ve yatınmcılara seçimleri netlik kazanmışsa seçim, yeni yıl ve bayram gibi dönemlerin sonunda değil: bu dönemlerin arifelerinde kararlanın hayata geçirmelerini öneriyorum. Konutta asıl hareketliliğin nisan ayı itibariyle yaşanacağını düşünüyorum. Zira siyasi belirsizliğin ortadan kalkması ekofnomik göstergelerin de ne yönde gelişeceğini belirleyecektir. Bu ne™, İP^ Jl denle alım kararlarının hızla hayata geçmeye başlayacağı nisan ve mayıs 2014 dönemleri yılın zirve noktasını belirleyecektir. Kaldı ki sınır komşulanmızda yaşanan ve ülkemizi de etkileyen olaylar, uzun süredir devam eden ve gerginliği sürekli tırmanan seçim arifesi nedeniyle konuta ilişkin askıda olan tüm alım kararlannın nihai kararlarla şekillenmesi konutu hareketlendirmekle kalmayacaktır kanaatindeyim. 


Doğru proje ve lokasyon değer kaybettirmez!

Metin Esin (Esin Yapı Yönetim Kurulu Başkanı): Yılın ikinci yansına gelmeden konut satışlannda artışlar gözleneceğini düşünüyoruz. Özellikle lüks konut yatuımcılan dolardaki dalgalanmanın durulmasını bekliyor. İstanbul, yerli ve yabancı yatınmcılar için hala caW $ ..r- m zibe merkezi olmaya devam ediyor. Özellikle lüks konutlarda bu daha rahat gözlemleniyor. Maslak, Zincirlikuyu, Levent gibi iş dünyahL sımn eğlence ve alışveriş merkezleri ile buluştuğu bölgelere olan illi gi azalmayacak. Tabi ki son dönemde İstanbul'un her noktasını birli W «H birine bağlayan ulaşım ağı da uzun vadede yatınmlara değer katacak ayncalıklardan. Şu an içinde bulunduğumuz sürecin olağan yansımalannı görüyoruz. 

Sonuçta herkesin kafasında bazı soru işaretleri var. Ama baktığınızda tüm dünyada da bu şekilde durulmalar söz konusu oluyor. Lüks konut yatınmcılan, döviz ve ekonomideki dalgalanmalann bitişiyle yeniden mevcut firsatlan değerlendirmeye devam edeceklerdir. 


Gözlem


Geri Dön