28 / 04 / 2024

Doğrudan yatırım azaldı, Türk sermayesinin yurt dışına göçü hızlandı!

Doğrudan yatırım azaldı, Türk sermayesinin yurt dışına göçü hızlandı!

Bu yılın ilk beş ayında, yabancı doğrudan yatırım girişi 2,4 milyar dolar olarak gerçekleşti. Ancak aynı dönemde doğrudan yatırımlar için Türk sermayesinin ülke dışına çıkardığı döviz hacmi de bu düzeyde oldu.



Dunya.com yazarı Naki Bakır, köşesinde Merkez Bankası’nın ödemeler dengesi verileri ışığında yapılan yatırımları inceledi. İşte Bakır’ın yazısı: Küresel yatırımcıların Türkiye’de ihracat imkanları yaratarak milli gelir büyümesine katkı yapan doğrudan sermaye yatırımı girişleri azalırken, Türk sermayesinin yurt dışına göçü ise hızlanmaya başladı.

Merkez Bankası’nın ödemeler dengesi verilerine göre, vatandaşlık alanlarla birlikte hızlı artış gösteren yabancıların Türkiye’de gayrimenkul satın alımı için getirdikleri döviz girişleri hariç bırakıldığında, bu yılın ilk beş ayında, yabancı doğrudan yatırım girişi 2,4 milyar dolar olarak gerçekleşti. Ancak aynı dönemde doğrudan yatırımlar için Türk sermayesinin ülke dışına çıkardığı döviz hacmi de bu düzeyde oldu. Buna göre, ulusal ekonomide yüksek düzeyde döviz açıkları ortaya çıkarken, doğrudan yatırımlar cephesinde çıkan Türk sermayesi, giren yabancı sermaye miktarını yakaladı.

GİDEN ARTIYOR, GELEN AZALIYOR!

 Türk sermayesinin yurt dışına doğrudan yatırım için kaynak transferi, geçen yılın eş dönemine göre yüzde 24,5 artış gösterdi ve 5 aylık dönemde 2 milyar 92 milyon dolar oldu. Türk firmaları bu dönemde yurt dışındaki grup şirketlerine ayrıca 377 milyon dolar aktardı. Böylece Türk sermayesinin beş ayda yurt dışına çıkardığı toplam kaynak 2 milyar 381 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Küresel yatırımcıların aynı dönemde Türkiye’ye doğrudan sermaye yatırımı için getirdikleri net kaynak ise 2 milyar 181 milyon dolar oldu. Grup şirketlerine kullandırdıkları 245 milyon dolarlık kredi dahil edildiğinde rakam 2 milyar 426 milyon dolar oldu.

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön