22 / 11 / 2024
fuzul

Doğu Marmara Özel Yatırım Bölgeleri Kataloğu tanıtıldı!

Doğu Marmara Özel Yatırım Bölgeleri Kataloğu tanıtıldı!

Doğu Marmara Kalkınma Ajansınca (MARKA) hazırlanan "Doğu Marmara Özel Yatırım Bölgeleri Kataloğu" basın toplantısıyla tanıtıldı. Ajansta düzenlenen toplantıda MARKA Genel Sekreteri Fatih Akbulut konuşma yaptı.




Ajansta düzenlenen toplantıda konuşan MARKA Genel Sekreteri Fatih Akbulut, Türkiye'nin üretim üslerinden biri olan bölgede planlı sanayinin hızla gelişmeye devam ettiğini belirterek, İstanbul'dan Doğu Marmara'ya kayan imalat sanayisinin en uygun üretim alanlarına yönlendirilmesinin önemli olduğunu söyledi.


Organize sanayi bölgelerinin düzensiz ve plansız sanayileşmenin getirdiği kentsel sorunların önlenmesi noktasında önemli rol oynadığını vurgulayan Akbulut, kalkınmanın sürdürülebilmesi için doğru alanların sanayinin gelişimine açılması ve doğru uygulama önerilerinin tespit edilmesi gerektiğini kaydetti. 


Akbulut, Yalova Taşıt Araçları Yan Sanayi İhtisas Organize Sanayi Bölgesi'nin (OSB) kuruluşunun Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca onaylanması ve tüzel kişiliğinin tesciliyle bölgedeki OSB sayısının 29'a çıktığına dikkati çekerek, "9 OSB'nin daha kurulmasına yönelik çalışmalar devam etmekte olup, aday OSB'lerden özellikle Düzce'deki Çilimli OSB'nin çok kısa sürede tüzel kişilik kazanmasını bekliyoruz. Bu çerçevede aday OSB'lerin tescil edilmesiyle bölgedeki OSB sayısı 38'e ulaşacak" diye konuştu.


- "Toplam istihdam 103 bin 310'a ulaştı"


Akbulut, bölgedeki OSB'lerin 5 bin 807 hektar büyüklüğe ve 2 bin 586 parsele ulaştığını, parsellerden 964'ünün yatırıma açık olduğunu dile getirdi.


"Aynı zamanda, faal durumdaki 18 OSB'de işletme sayısı bin 7'ye ve istihdam 103 bin 310'a ulaşmış durumdadır" diyen Akbulut, "İl bazlı baktığımızda ise Kocaeli'de 11'i faal, 2'si kuruluş aşamasında 13, Sakarya'da 3'ü faal, 3'ü kuruluş aşamasında 6, Düzce'de 2, Bolu'da 2'si faal 2'si kuruluş aşamasında 4, Yalova'da ise kuruluş aşamasında 4 OSB bulunmaktadır. Henüz faaliyete geçmemiş 11 OSB ile kuruluş başvuru süreci devam eden 9 OSB'nin faaliyete geçmesiyle firma ve istihdamın çok daha yukarılara ulaşacağı açıktır" ifadesini kullandı.


Akbulut, firmaları bölgedeki OSB'lerde yatırıma teşvik etmeyi ve kuruluş çalışmalarına katkıda bulunmayı sürdüreceklerine işaret ederek, mevcut OSB'lere yönelik tanıtım, proje destekleme ve iş birliği çalışmalarına da ivme kazandıracaklarını söyledi.


- "Teknoparkların yüzde 95'i dolu"


Kataloğun önemli bir parçasını da teknoloji geliştirme bölgelerinin oluşturduğunu belirten Akbulut, "Temmuz itibarıyla faaliyetteki 6 teknoparkımızda 357 firma ve istihdam edilen 5 bin 426 personel bulunmakta olup, doluluk oranları ise ortalama yüzde 95 düzeyindedir. Ayrıca, ülke genelinde tamamlanan projelerin yaklaşık yüzde 19'unun bölgemizde yer alan teknoparklarda gerçekleştirildiği görülmektedir" bilgisini paylaştı.


Akbulut, bölgedeki 2 serbest bölgede 46 firmanın faaliyet gösterdiğini, 4 bin 225 kişinin istihdam edildiğini anlatarak, Kocaeli Serbest Bölgesi'nde gemi inşa sektörü, Marmara Teknokent'te ise bilişim sektörünün ağırlıkta olduğunu kaydetti.


Doğu Marmara'daki 3 özel yatırım bölgesinin birbirinden farklı özelliklere sahip olup, yatırımcı ve girişimcilere çok önemli avantajlar sağladığına dikkati çeken Akbulut, "Kocaeli, Sakarya, Düzce, Bolu ve Yalova'dan oluşan bölgede yer alan OSB, teknopark ve serbest bölgelere ait konum, ulaşım, altyapı, parsel, firma, iletişim ve istihdam bilgilerinin yer aldığı katalog, yatırım yapmak isteyenlere yol gösterecek" değerlendirmesinde bulundu.


AA


Geri Dön