Ekonomi

'Dolar 6 TL olacak' sözlerinden sonra yatırımcılara dolar tavsiyesi

Doların yüksek bantta seyretmesinin ardından dolara yatırım yapmayı düşünenler biraz çekingen davrandı. Ancak yatırım uzmanları, doların euroyu yakalama konusunda ısrarlı olduğunu dile getiriyor. Elinde Türk lirası ya da başka para birimi olan vatandaşlar ise bu seviyeden dolar alıp almama konusunda tereddüte düşüyor

Dolar, Türk lirası karşısında şu sıralar 17, 27 bandından işlem görüyor. Elinde Türk lirası ya da başka para birimi olan vatandaşlar ise bu seviyeden dolar alıp almama konusunda tereddüte düşüyor. 

'DOLAR 6 TL OLACAK' İDDASI ÇOK KONUŞULDU

Ekonomist Necmettin Batırel'in 'Dolar 6 TL olacak' iddıası, ekonomi camiasında geçtiğimiz günlerin en çok konuşulan konularından biri haline geldi. Ekonomistler art arda gerçekleştirdikleri açıklamada Batırel'in bu iddialarına karşı çıktılar.
 

EURO'NUN YAKALANACAĞINI DÜŞÜNÜYORLAR

Yatırım uzmanları, elinde Türk lirası olan vatandaşların dolara yatırım yapmak konusunda tereddütlerinin farkında olduklarının ancak doların kısa süre içerisinde euroyu yakalaması hatta geçmesinin sürpriz olmayacağını değerlendiriyor. 

GÖZLER FED'İN KARARINDA

Tüm gözler Amerikan Merkez Bankası tarafından açıklanacak faiz rakamlarına çevrilmiş durumda. Eğer FED, 75 baz puanlık bir faiz artırımını tercih ederse, doların kısa süre içerisinde euroyu geçmesine sürpriz olarak bakılmıyor. 
Analistlerin konuyla ilgili yorumları şu şekilde: "

“En çok kredi dolar cinsinden belirlendiği için riskli varlıkları satarak borcunuzu kapatıyorsunuz. Dolar talebi artıyor. Dolar tüm paralara karşı güçleniyor. Dolar makul olduğu için riskten kaçan dolara sığınıyor. Şu anda Avrupa Merkez Bankası faiz konusunda çok istekli değil. Mecbur kalmadıkça yapmama ya da çok küçük adım atmaktan yana. Almanya ise daha sert adımlar atılması gerektiğini söylüyordu. Avrupa faiz yükselişinde daha yavaş adımlar atacak Amerika’ya göre. FED’in bu ay 0,75 faiz yükselteceği konuşuluyor. Avrupa ise yarım puan artırılmalı mı artırılmamalı mı bunu tartışıyor. Ukrayna savaşından sonra Avrupalı siyasiler Amerika’nın güdümüne girdi. Mutfakta ciddi bir yangın var enflasyon 20-40 yılın zirvesine çıktı. 2. Dünya Savaşı’ndan sonraki en yüksek enflasyon söz konusu. Yaptırımlar can yakıyor, görüş ayrılıkları var. Avrupa’nın kafası çok karışık. Avrupa hep tepkisel kalacak, hep geriden gelecek. Seri adım atamaz, karar alamıyor. Bu yüzden riskten kaçınma dönemlerinde dolar euroya karşı güçleniyor.” 

Doların Euro karşısında güçlenmesinin enflasyona olan etkisi üzerine Civelek şunları aktardı: “Ukrayna meselesi de gıda ve enerji krizi nedeniyle enflasyonun hızlanmasında etkili oldu. Dolar ve Euro farkının kapanması Avrupa’da enflasyonun daha hızlı artmasına neden olur. Türkiye’de ithalatta ciddi artış var. İthalatı sınırlamak için bir şey yapmıyoruz. Maliyetler artıyor. Türkiye’de talep değil maliyet kökenli bir enflasyon var. Türkiye dışarıdan finansman bulamıyor. Kuru tutamıyoruz, enflasyon baskıları güçleniyor. Avrupa’ya örneğin ihracat yapacağız, ihracat maliyetimiz artıyor çünkü euronun değeri düşüyor. Oradan aldığınız mallarında fiyatı artıyor çünkü içeride de kurlar yükseliyor. Dünyadaki türbülansın Türkiye’ye maliyeti ağır, sorunlarımızı ağırlaştırıyor.”

Elektrik piyasasında işlem hacmi arttı! 928 milyon 916 bin 566 lira...

Türkiye'de 2022'nin ilk yarısında milyar dolarlık hububat ihracatı

Varlık Barışı'nda yeni karar! Vergi oranı sıfırlanıyor