Ekonomi

Dolar, euro, KKM, ilk 9 ayda hangisi kazandırdı, hangisi kaybettirdi?

Enflasyonun yükseleceğini öngörenler dolar ve konuta hücum etti. Peki, dolarizasyonun önüne geçilmesi için çıkarılan KKM yatırımcıyı enflasyondan korudu mu? İşte en çok merak edilen sorunların yanıtları...Bu yılık ilk 9 ayında hangi yatırım aracının ne kadar getiri sağladığını ve ne kadar zarar ettirdiğini karşılaştıran Yıldırım, Ekim 2019 sonrasında mevduatta reel getiri olmadığını ve üç yıldır birikimini TL mevduatta tutanların kayıplar yaşadığını belirtti

Habertürk Gazetesi Yazarı Abdurrahman Yıldırım, mevduat faizlerinin reel anlamda tarihin en düşük düzeylerinden birine indiğini belirterek, son bir yılda mevduat faizinde reel kaybın yüzde 35 ile çok yüksek bir seviyeye çıktığını kaydetti. Bu yılık ilk 9 ayında hangi yatırım aracının ne kadar getiri sağladığını ve ne kadar zarar ettirdiğini karşılaştıran Yıldırım, Ekim 2019 sonrasında mevduatta reel getiri olmadığını ve üç yıldır birikimini TL mevduatta tutanların kayıplar yaşadığını belirtti. Yıldırım, geçen yılın eylül ayında bir yıllık mevduat faizinin yüzde 19.12 olduğunu ve o tarihlerde 1 yıl sonra beklenen enflasyonun ise yüzde 12.94 olduğunu hatırlatarak o koşullarda beklenen reel faizin yüzde 5.47 düzeyinde olduğunu belirtti.

KKM hesapları da zarar etti

 

Merkez  Bankası'nın 23 Eylül 2021’de faiz düşürmeye başladığını belirten Yıldırım, enflasyonun patlayacağını ve hükümetin kuru yükseltmek istediğini düşünenlerin dövize ve gayrimenkule hücum ettiğini kaydetti. Enflasyonun Eylül 2022’de yüzde 83.45’e çıkarken, birikimlerini bir yıllığına mevduat faizine yatıranların büyük bir yanılgı ve kayıp yaşadığını kaydetti. Yıldırım bu dönemde tasarruf sahiplerinin yüzde 5.47 reel kazanç beklerken yüzde 35.07 kayıpla baş başa kaldıklarını dile getirdi. Tasarrufunu, Kur Korumalı Mevduat Hesaplarında tutanların da yüzde 9 zarar ettiğini belirten Yıldırım, birikimlerini bu hesaplarda tutanların da  enflasyona karşı ezildiğini ve reel bir kazanç elde edemediklerini kaydetti.

Dolar, euro, KKM hepsi TÜFE karşısında kaybettirdi

 

Doların TÜFE karşısında 9 ayda yüzde 9 değer kaybettiğini dile getiren Yıldırım, euorada kaybın yüzde 21.4 olduğunu, yarı yarıya euro/dolar sepeti yapanların kaybının ise reel olarak yüzde15.5 olduğunu kaydetti. Kur korumalı mevduat hesaplarının yatırımcıyı kur artışına karşı koruduğunu ancak enflasyon artışına karşı korumadığını ifade eden Yıldırım, TL mevduatta 9 ayda faizden elde edilen gelirin yüzde 13,5 olduğunu kur korumalı mevduata geçenlerin ise yüzde 39 kur farkı aldıklarını kaydetti. Yıldırım, kur korumalı mevduata geçenlerin 9 ayda TL mevduatta sağlanan getirinin 3 katını elde etseler bile enflasyon karşısında kayba uğramaktan kurtulamadıklarına dikkat çekti.

 

Son dakika! Merkez Bankası'ndan KKM değişikliği

Ekonomiyi bekleyen büyük tehlike ne? KKM hesapları dolara döndüğünde...

Altını olanlar rekora hazır olun! İslam Memiş tarih verdi