Ekonomi

Kur Korumalı Mevduat ne zaman sona eriyor? KKM'de son tarih belli oldu

TBMM’ye sunulan Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ne göre, Kur Korumalı Mevduat (KKM) uygulamasını 31 Aralık 2023'e kadar uzatılacak.KKM’NİN SÜRESİ BELLİ OLDUAK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, teklifle birlikte Kur Korumalı Mevduat (KKM) uygulamasını 31 Aralık 2023'e kadar uzatılacağını söyledi

Çalışanlara elektrik ve doğalgaz desteğine vergi muafiyeti, öğrenim ve katkı kredisinin faizsiz geri ödenebilmesi ile varlık yönetim şirketlerine verilen 2 bin 500 liraya kadar olan icra takibindeki borçların tasfiyesini de içeren ekonomiye yönelik "torba" kanun teklifi, Meclis Başkanlığına sunuldu.

KKM’NİN SÜRESİ BELLİ OLDU

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, teklifle birlikte Kur Korumalı Mevduat (KKM) uygulamasını 31 Aralık 2023'e kadar uzatılacağını söyledi. 

Elitaş sıfır ve ikincil el taşıtlarda 6 bin kilometre veya 6 ay süreyle satmama şartına uymayan oto galerilere uygulanan 8 bin 500 lira para cezasının alt limitinin ise 10 bin, üst limitin 300 bin liraya çıkarılacağını belirtti.

Gazetecilerin sorularını da yanıt veren Elitaş, "Öğrenim ve katkı kredisi borçlarına ilişkin faiz silinecek, anaparanın ödenmesiyle ilgili bir ödeme planı var mı?" sorusu üzerine, "Ödeme planı hali hazırda var, bu kapsamda ödenecek. Faizli kısmı nasıl ödeniyorsa faizsiz kısmı da aynı şekilde ödenmeye devam edilecek." diye konuştu.
 

Düzenlemenin, gelecek hafta Meclis Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşmelerine başlanacağını dile getiren Elitaş, kanun teklifini muhalefet partileri ile de paylaşarak, istişare ederek hayata geçirmeyi planladıklarını dile getirdi.

Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ne göre, BDDK, bir banka ya da banka grubu için faaliyet konuları alanında sınırlama veya kısıtlamalar getirmek suretiyle faaliyet izni vermekte yetkili olacak.

Bankaların müşterilerine sundukları hizmetlerin güvenli ve kesintisiz bir şekilde devam ettirmesinde önemli yeri bulunan hizmet sağlayıcıların uymaları zorunlu usul ve esasları belirleme yetkisi Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’na veriliyor.

En az beş banka ya da finansal şirket tarafından kurulacak şirketlerin tabi olacağı usul ve esasları belirleme yetkisi de yine Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nda olacak.

Cumhurbaşkanına, istisnayı 31 Aralık 2023 tarihine kadar her bir geçici vergi veya yıllık hesap dönemleri sonucu itibarıyla kurumların bilançolarında yer alan yabancı paralar için de ayrı ayrı veya birlikte uygulatma konusunda yetki veriliyor.