Dolar euroya meydan okuyor! Makas gittikçe açıldı! Peki Türkiye bu durumdan nasıl etkilenecek?
Fed Başkanı mart ayından itibaren faiz artırımı kararları alırken dolar kuru hızla değer kazandı. Öte yandan Yüksek enflasyonun etkisi ile euro değer kaybediyor. Aradaki makas gittikçe açıldı. Peki Türkiye bu durumdan nasıl etkilenecek?
EURO NEDEN DEĞER KAYBETTİ?
Euro kuru 20 yıl aradan sonra ilk kez dolar karşısında bu kadar büyük değer kaybetti. Peki euro neden değer kaybetti.
Avrupa, Rusya'ya yönelik uyguladığı petrol ve doğalgaz ambargosu nedeniyle yaşadığı enerji kıtlığının etkileri, üye ülkelerin merkez bankaları iki veya daha fazla çeyrek yıllık periyotta arka arkaya negatif büyüme yani ‘resesyon’ yaşanacağının sinyallerini veriyor olması, ABD’nin Federal Rezerv Bankası’nın (FED), ‘pandemi, artan gıda ve enerji fiyatları ile daha geniş fiyat baskısı nedeniyle arz ve talep dengesizliklerini yansıtan enflasyon yüzünden’ faiz artırması euronun dolar karşısında değer kaybetmesine neden oldu.
ABD’nin FED'in, ‘pandemi, artan gıda ve enerji fiyatları ile daha geniş fiyat baskısı nedeni ile arz ve talep dengesizliklerini yansıtan enflasyon yüzünden’ faiz artışına gitmesi de doların euro karşısında değer kazanmasına neden oldu.
EURO DÜŞMEYE DEVAM EDECEK Mİ?
Euro kurunun düşmeye devam edip etmeyeceği merak edilip aratılan konular arasında yer alıyor. Konu ile ilgili oç. Dr. Bolgün euroun ne olacağını açıkladı. Bolgün şu ifadeleri kullandı:
“Euro/dolar bir miktar daha düşecek. 8 Eylül günü Avrupa Merkez Bankası'nın toplantısı var. Büyük ihtimalle 0.50 ila 0.75 arasında faiz artışı olacağı konuşuluyor ama bence 0.50 yapılacak.
Bu durumda büyük ihtimalle euronun, dolar karşısında önce önümüzdeki haftalarda 0.96’ları, ay sonuna doğru belki 95 seviyesini, yıl sonuna kadar da 0.90 seviyeleri göreceğini tahmin ediyorum.''
AVRUPA BU DURUMDAN NASIL ETKİLENECEK?
Euro dolar karşında değer kaybetmeye devam ediyor olması Avrupa'nın bu durumdan nasıl etkileceği konusu araştırılıyor.
Bu konuda açıklama yapan Doç. Dr. Bolgün, şu ifadeleri kullandı:'' An itibari ile aşağı yukarı önümüzdeki 3 çeyrekte Avrupa'da resesyon devreye giriyor ve en az 3 çeyrek sürecek belki 4 çeyrek yani 1 seneye yakın bir süre büyümesi ekside kalacak.
Enflasyonu ise yüksekte kalacak. Bu da aslında iktisadi anlamda taksflasyon anlamını taşıyor. O da çok keyifsiz bir şey. Yüksek enflasyon, düşük büyüme hatta büyüme de yok, negatif büyüme ve çekilme durumu var ve o da taksflasyon oluyor.
Ayrıca hane halkının harcama eğilimleri de bu yüksek enflasyon ve artan enerji giderleri dolayısı ile hızla geriye çekilecek. Yani hane halkının tüketim harcaması azalacak.
Peki Türkiye bu durumdan nasıl etkilenecek? İşte herkesin merak ettiği sorunun cevabı..