Ekonomi

Dolar imparatorluğu sallanıyor mu? Tehlike çanları çalıyor

Dünyadaki merkez bankalarında döviz rezervleri gittikçe azalıyor. Bu durum dolar imparatorluğu sallanıyor mu? sorusunu gündeme taşırken Takvim Gazetesi yazarı Bekir Hazan merkez bankalarında bulunan döviz rezervlerine değinerek gelişmeleri açıkladı... Bundna 10 sene önce dünyadaki merkez bankalarındaki döviz rezerlerinin yüzde 72'si dolardı

Merkez Bankalarının döviz rezerleri her geçen sene azalmaya başladı. Bundna 10 sene önce dünyadaki merkez bankalarındaki döviz rezerlerinin yüzde 72'si dolardı. Bu yıl itibariyle yüzde 59'un altına geriledi. 

 

DOLAR İMPARATORLUĞU SALLANIYOR

Takvim Gazetesi yazarı Bekir Hazan iki sene önce dolar rezervlerinin yüzde 65'in altına ve yüzde 6 oranında bir azalma olduğunu söylemişti ve ''dolar impartatorluğu için tehlike çanları çalıyor'' demiştik diye vurgusunu yaptı.

Şu anda Merkez Bankalarındaki döviz rezervleri yüzde 59'un altına düştüğünü belirten Hazan raporda ''Eğer yüzde 50'nin altına inerse Amerika Birleşik Devletlerinin dolar gücü sorgulanmaya başlar.'' dedi.

Türkiye, Rusya ve İran gibi 19 ülkenin kendi para  birimiyle ihracat ithalat sistemi yapması dolara karşı büyük bir saldırı girişimi olarak gördüğünü düşünen Hazan, eğer buna Avrupa Birliğ'nin ülkeleri de katılırsa doların rezerv para gücünün biteceği anlamına geliyor.

 

DOLAR/TL'DE SON DURUM

Dolar/TL 18 TL seviyesini geçerek yükselmeye başladı. Aralık ayından itibaren en yüskek seviyesine ulaşan dolar/TL ekonomi gündeminden düşmüyor.

Dolar kuru bugün alış 17,98 TL, satış fiyatı  18,00 TL seviyesinde işlem görüyor.

MERKEZ BANKASI DOLAR BEKLENTİSİ

Katılımcıların yıl sonu dolar/TL beklentisi 18,99 olurken, 12 ay sonrası dolar/TL beklentisi ise 20,70'ten 20,92'ye  yükseldi.

Bir önceki anket döneminde 37 milyar dolar olan yıl sonu cari işlemler açığı beklentisi, bu dönemde 37,5 milyar dolara yükselirken, gelecek yıl cari işlemler açığı beklentisi 24,4 milyar dolar olarak kayıt altına alındı. 

MERKEZ BANKASI REZERVLERİ ARTTI

Merkez Bankası'nın toplam rezervleri 29 Temmuz haftasında bir önceki haftaya göre 2 milyar 940 milyon dolar artarak 101 milyar 263 milyon dolar oldu.

29 Temmuz itibarıyla Merkez Bankası brüt döviz rezervleri, 1 milyar 390 milyon dolar artış ile 61 milyar 101 milyon dolara yükseldi. Brüt döviz rezervleri, 22 Temmuz'da 59 milyar 711 milyon dolar seviyesindeydi.

Dolarda rüzgar tersine döndü! 18 TL'yi aşan dolar bugün çakıldı! Son dakika gelişmesi 5 Ağustos 2022

Doların gerçek değerini açıklayan Selçuk Geçer'den akıl almaz dolar yorumu! Herkeste şok etkisi yarattı

Dolar ne 10 TL, ne de 40 TL... Sakın inanmayın! ''Dolar 5 ay sonra bu kadar olacak'' diyen İslam Memiş rakam verdi