28 / 04 / 2024

Dolar kurundaki artışın arkasındaki sır! Bu bir dolar tahmini değil diyen Ekonomist Alaattin Aktaş resmen açıkladı!

Dolar kurundaki artışın arkasındaki sır! Bu bir dolar tahmini değil diyen Ekonomist Alaattin Aktaş resmen açıkladı!

Merkez Bankası'nın döviz politikasıyla ilgili olarak dikkat çeken bir yazı kaleme alan Ekonomist Alaattin Aktaş  dolardaki yükselişe neden izin verileceğini açıkladı. 



Alaattin Aktaş'ın ekonomim.com'daki "Kur artışında ‘izin yöntemi’ değişti" başlıklı yazısında dolardaki artışta başka bir eğilimin olduğunu söyledi.Doların seçimden sonra rekor kırarark yükselmeye devam ettiğini belirten Alaattin Aktaş,  1 Haziran’dan 24 Ağustos’a kadar olan yaklaşık üç ay böyle geçtiğini belirtti.

 

Bu tarihe kadar 2 gelişmenin yaşandığını belirten Aktaş, ''Merkez Bankası’nın politika faizi 24 Ağustos tarihinde beklenmeyen şekilde 7.5 puan artırılarak yüzde 17.5’ten yüzde 25 seviyesine çıkarıldı.

O gün ve ertesinde dövizde hızlı bir iniş yaşandı. Önce sanıldı ki döviz kurları politika faizi tahminlerin ötesinde bir artışa konu olduğu için geriliyor.

Kurlardaki gerilemede bu sürpriz faiz artışı da etkiliydi tabii ki ama asıl etkenin aynı gün Merkez Bankası’nın piyasaya yüklü miktarda döviz satması olduğu daha sonra anlaşıldı.'' dedi.

MERKEZ BANKASI KURU TUTUYOR!

Aktaş Merkez Bankası'nın kuru tuttuğunu belirtti. Haziran ayından 24 Ağustos’a kadar olan yaklaşık üç ayda merpen yöntemi izlenmişti. 25 Ağustos’tan itibaren ise hafif eğimli ya da başka bir ifadeyle “tatlı bir yokuş” kıvamında bir artışa izin verilmeye başlandı. 

Dolar kurundaki artışın arkasındaki sır! Bu bir dolar tahmini değil diyen Ekonomist Alaattin Aktaş resmen açıkladı!

BU BİR DOLAR TAHMİNİ DEĞİL!

Aktaş söylediklerinin birer dolar tahmini olmadığını belirterek,  ''Türkiye’de dolar tahmini yapılamaz. '' dedi.

Aktaş bugün yapılan bir tahminin her şey bir yana, politika faizi yarın örneğin çok artırılır ya da düşürülürse tümüyle bir anda çöpe gidebileceğini söyledi.

ALAATTİN AKTAŞ RESMEN AÇIKLADI!

Aktaş, ekonomik kararlar, en başta da faiz kararı siyasi kaygılarla alındığı için de bir kur tahmini yapmak mümkün olmadığını söyleyerek ''Benim grafikteki gidişatın işaret ettiği nokta dediğim, hem eğilime, hem de daha çok orta vadeli programda yer alan tahmine dayanmaktadır. 

Grafikteki eğilim, yılın 29.70 TL dolayında kapatılacağına işaret etmektedir. Zaten OVP açıklandığında da tahminler bu doğrultuda yoğunlaşmış, yılın 29.50-30.00TL  arasında kapatılmasının beklendiği bu köşede de ifade edilmişti. 

Altını olanlar dikkat! Bu rakamları görenler havalara uçacak! 25 Ekim 2023 canlı altın fiyatları

İslam Memiş gram altında 2 bin 500 TL için tarih verdi! 
Dolar bugün yeni rekorunu test etti! 25 Ekim Çarşamba dolar/TL ne kadar oldu? Dolar bugün kaç TL?

Geri Dön