18 / 05 / 2024

Dolar ve Euroda kritik süreç! Faiz ile yeni gelişme!

Dolar ve Euroda kritik süreç! Faiz ile yeni gelişme!

Dolar ve euroda yaşanan süreç gündemde yer alıyor. Merkez Bankası faiz kararı, piyasalar tarafından merakla sorgulanıyor. İşte detaylar!



Merkez Bankası, belli tarihlerde bir araya gelerek Para Politikası Kurulu toplantısı yapıyor. Bu toplantılar neticesinde aylık bazdaki faiz kararı belirleniyor ve duyuruluyor. Milliyet'in haberine göre; TCMB, geçen senenin son 4 toplantısında faizde toplam 500 baz puan indirim uygulandıktan sonra, bu yılın ilk 6 toplantısında bir değişiklik olmamıştı. Şu an ise alınacak yeni faiz kararı bekleniyor. Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, başkanlığında yapılan toplantıda politika faizi yüzde 14’e sabitlendi. Para Politikası Kurulu, toplantısı sonrasındaki açıklamada, etkisi artarak sürmekte olan jeopolitik risklerin yılın ilk döneminde olumsuz yönde gerçekleştiği, iktisadi faaliyetin azalmasına neden olduğu açıklandı.

Küresel büyüme düşünceleri aşağı yönlü yapılan yenilenme ile devam ettiğinin kaydedildiği açıklamada, "Küresel gıda güvenliğindeki ticaret yasakları ile artan belirsizlikler, emtia fiyatlarındaki yüksek seyir, temel gıda ve enerji başta olmak üzere birtakım sektörlerdeki arz kısıtlarının sürmesi ve taşımacılık maliyetlerindeki yüksek seviye uluslararası ölçekte üretici ve tüketici fiyatlarının artmasına yol açmaktadır" şeklinde açıklama yapıldı. Prof. Dr. Sefer Şener Merkez Bankası'nın faiz kararıyla ilgili yaptığı açıklamada; "Önümüzdeki hafta içinde yapılacak olan Fed faiz toplantısında özellikle ABD’de bu ay itibarıyla gelen 9.1’lik enflasyon oranı ve bu enflasyon oranı içerisinde enerji ve gıdanın payının her geçen gün artıyor olması ve bu iki alana dönük olarak hala küresel çapta bir çözümün bulunamaması Fed toplantısının daha agresif faiz artırabileceği olasılığını artmaktadır.

Bunların dışında Fed’in alacağı kararı etkileyecek olan bilançolar dediğimiz şirketlerin finansal sonuçlarının ve özellikle de Avrupa Merkez Bankası’nın bu hafta içerisinde verecek olduğu faiz kararı çok daha önemli hale gelmiştir. Tabi Avrupa’da PMI verilerini de gözlemlemek gerekmektedir. Bütün bunlar göz önüne alındığında Fed’in 100 baz puan mı, 75 baz puan mı faiz artıracağı önemli hale gelmiştir. Ancak diğer taraftan tedarik sorunlarının çözülememesi küresel çapta resesyon endişeleri çok yüksek olasılıkla Fed’in 75 baz puanlık bir faiz artırımına dair beklentisini güçlendirmektedir.

Bakan Bilgin’den açıklama! Mesai saatlerinde değişiklik mi olacak? Mesai saatleri değişiyor mu?

Vakıflar Genel Müdürlüğüne 204 personel alınacak! İşte detaylar!

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan KYK kredi borçları açıklaması! KYK kredi faizleri silindi mi?


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön