Ekonomi

Dolar zirveye çıkacak! Tarih verildi!

ABD'nin en büyük yatırım bankası JP Morgan, Fed'in Mart ayında faiz oranlarını artırmasının ardından doların yükselmeye devam edeceğini belirtti. Cumhuriyet Gazetesi'nde yer alan habere göre; dolar, tahvil piyasalarındaki oynaklığın doları yukarı çekeceği beklentisiyle euro karşısında değer kazandı ve bir buçuk yılın zirvesine yaklaştı

Fed'in sıkılaştırma yanlısı açıklamaları, ABD 10 yıllık Hazine tahvillerinin getirisinin 27 baz puan artarak yüzde 1,7'ye yükselmesine neden oldu.

Cumhuriyet Gazetesi'nde yer alan habere göre; dolar, tahvil piyasalarındaki oynaklığın doları yukarı çekeceği beklentisiyle euro karşısında değer kazandı ve bir buçuk yılın zirvesine yaklaştı. Ay başından bu yana yüzde 1,7 yükselen dolar endeksi, Cuma günü 18 ayın zirvesi 97.441'in ardından bu sabah 97.205'te işlem görüyor.

DOLAR ZİRVEYE ULAŞACAK

JP Morgan Kur Strateji Direktörü Daniel Hui, doların yükselmesi için daha alan bulunduğunu belirterek, “Piyasalar hala fiyat keşfi modundalar. Dolar büyük ihtimalle Fed faiz artırımdan 1-2 ay sonra zirveye ulaşacaktır” dedi.

''BEKLENENDEN UZUN SÜRECEK''

Piyasaların Fed’i yakalamaya çalıştığına dikkat çeken ve şu anki döngünün daha önce hiç görülmediğinin altını çizen Hui, “Fed salgından kaynaklanan tedarik sorunları çözüldüğünde fiyat baskısının azalmasını bekliyor ama son zamanlarda bunun beklenenden uzun süreceğini düşünmeye başladı” dedi.

PİYASALARDA ENFLASYON BEKLENTİSİ

Yurt içi piyasalarda ise Ocak ayındaki elektrik ve doğalgaz zamları ve asgari ücret artışının etkisiyle enflasyonun birkaç ay daha yüksek seyretmeye devam etmesi bekleniyor.

TL'deki birikimli değer kaybı, asgari ücret zammı ve yükselen enerji fiyatları ile Ocak ayında Tüketici Fiyat Endeksi'nin (TÜFE) yaklaşık 20 yılın zirvesi olan yüzde 46,68'e yükselmesi bekleniyor.

TCMB, geçtiğimiz hafta yayınladığı yılın ilk enflasyon raporunda 2022 yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 11,8'den yüzde 23,2'ye yükseltmişti.

 

FED FAİZ ARTIRIRSA NE OLUR?

Fed'in olası bir faiz artırımı, başta gelişmekte olan piyasalar olmak üzere dünya piyasalarını derinden etkileyecek. Fed'in faiz artırımının doların değerinde artışa ve büyümede yavaşlamaya yol açabileceği düşünülüyor. Bu nedenle Fed'in kararları piyasalar tarafından endişeyle takip ediliyor.

Bitcoin toparlanacak mı? İşte son durum...

Kripto paralarda şok! Dönüş başladı mı?

Dikkat! Borsa ve altında kritik hafta!

Altın fiyatlarında büyük fırtına! Gözlerinize inanamayacaksınız!

2022'de emlakta ne prim yapacak? Ne prim yapmayacak?