07 / 05 / 2024

Dolarda makas yeniden açıldı! 

Dolarda makas yeniden açıldı! 

Döviz piyasasında dolar/TL kurunun bankalar içindeki satış ücreti 19.89 oranındayken, serbest piyasada 21.25 ve bankalarda ise ortalama olarak 21.40 oranındaydı. Bu sayede serbest piyasa ile bankalar arası piyasa içindeki satış farkı yüzde 6.8 ile 7.6 arasında yükseliş gösterdi.



Türkiye’de 14 Mayıs Genel seçimleri evvelinde hafta bankalararası piyasada döviz ücretleri ile serbest piyasa ve bankalardan satıştaki ücreti arasındaki makas yüzde 10’un üstüne çıkmıştı. Seçimin akabindeki haftada ise bankalararası piyasada kurda yükseliş meydana gelmesinin da etkisiyle satış ücretleri arasındaki makas yüzde 2,5’e kadar düşmüştü.

28 Mayıs seçimlerine günler kala makas yeniden açıldı. Bugün bankalararası piyasada dolar/TL 19.89 oranından satılırken serbest piyasada 21.25, bankalarda ise ortalama 21.40 oranından satıldı. Bu sayede serbest piyasa ile bankalararası piyasa içindeki satış farkı yüzde 6,8-7,6 oranlarına çıktı.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turunda olduğu gibi ikinci tur evvelinde de vatandaşın döviz talebinin yükseldiğini dile getiren bankacılık kaynakları ayrıca bankaların tüzellere döviz satışında belli bir saat sonrasında sınırlama olduğunu ve bunun da makası yükselttiğini öne sürdü.

Dolarda makas yeniden açıldı! 

14 Mayıs seçimleri evvelinde hafta Merkez Bankası'nın bankalardan tüzel müşterilere döviz satışını yasakladığı da iddia edilmişti. Çoklu kur oluşma tehlikesine işaret eden bankacılık sektörü kaynakları asıl önemli olanın ise bankalaradaki alım satım makası olduğuna da işaret etti.

Kur korumalı mevduat dönüşlerinin yoğunlaşmasının da makası yükseltici etkisi olduğunu söyleyen bankacılık sektörü kaynakları döviz dönüşlü KKM yapan tasarruf sahiplerinin vade bitiminde döviz talep edebildiğini hatırlattı.


Geri Dön